× Tutaj możesz dyskutować w temacie programu IEC - International Exchange Canada ROK 2014

Topic-icon Jedno IEC , dwie osoby

  • Preryjny
  • Preryjny Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Platynowy forowicz
  • prairie seer
Więcej
3 lata 6 miesiąc temu #31023 przez Preryjny

Znalazlem cos takiego:

If an IEC participant in the Working Holiday Program category holds only the Letter of Introduction, CIC cannot determine if the participant is employed in a NOC 0, A or B occupation and, therefore, cannot issue an open work permit to the participant’s spouse. Once the IEC open work permit holder can prove that they are employed in a NOC 0, A or B position (i.e., letter from their employer and pay stubs), their spouse may then apply under the LMO exemption C41.

www.cic.gc.ca/english/resources/manuals/...tins/2013/ob490A.asp


Dzisiaj to wczoraj jutro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 6 miesiąc temu - 3 lata 6 miesiąc temu #31034 przez neti

Hymm, w naszym przypadku to juz pozamiatane :-(
Moze przyda sie kolejnym....
Ale (tak z ciekawosci pytam) mozesz mi wyjsnic co znaczy " aplikować na LMO exemption C41". Bylam przekonana, ze o LMO występuje konkretny pracodawca ew. dla konkretnej osoby, i nie jest mi potrzebny do tego partner na IEC'u. No chyba, ze partner na IEC'u ułatwia otrzymanie LMO pracodawcy dla współmałżonka.
A.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Preryjny
  • Preryjny Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Platynowy forowicz
  • prairie seer
Więcej
3 lata 6 miesiąc temu - 3 lata 6 miesiąc temu #31045 przez Preryjny

Zgodnosc z litera prawa. W Kanadzie wszystko jest dozwolone co nie jest zabronione. Tak wiec jest zabronione , aby osoba bez statusu stalego rezydenta pracowala bez uprzedniego orzymania LMO przez pracodawce, z wyjatkiem.........C21 - IEC, C41 - spouse. (of A,B,0 )


Dzisiaj to wczoraj jutro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 6 miesiąc temu #31047 przez Adam M.

Tzn LMO exemption C41.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 5 miesiąc temu - 2 lata 5 miesiąc temu #43206 przez neti

Podniose watek.
Czy ktos orientuje sie, czy TO o czym wspomina preryjny na poczatku jest jeszcze aktualne ??
Link niekatualny. B) Czy ktokolwiek z IEC-owcow 2013/2014 to przerabial ?


p.s link jednak aktualny :P
W takim razie: Czy ktokolwiek z IEC-owcow 2013/2014 to przerabial ?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 5 miesiąc temu - 2 lata 5 miesiąc temu #43297 przez -alicja-30

Możliwe, że to co Preryjny napisał wciąż może działać, wypełniłam ankietę Come to Canada / check your eligibility, podałam w niej, że:
- jestem na razie turystką,
- chcę pracować tymczasowo przez mniej niż 6 miesięcy (teoretycznie małżonkowi na IEC minęło min. 6 miesięcy pracy),
- małżonek ma work permit jako skilled worker (NOC 0, A, B.) - nie było pytania czy to jest WP przez IEC czy LMIA, tylko czy jest odpowiedni skill ;)
Wyszło, że mogę skorzystać z IEC lub aplikować o Open Work Permit:
onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca...omeToCanadaResult.do

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.199 s.

Zaloguj or Załóż konto