× Tutaj możesz dyskutować z innymi użytkownikami forum na tematy związane z wyjazdem z Wielkiej Brytanii do Kanady. Możesz też zadawać pytania i tworzyć nowe tematy.

Topic-icon Pytanie

Więcej
2 lata 8 miesiąc temu - 2 lata 8 miesiąc temu #47885 przez courso

Hej, chcialbym dowiedziec sie jakie kroki powinnismy podjac z zona aby przeniesc sie do Kanady z UK.

Mieszkamy w Londynie od 7 lat. 28 i 27 lat. Angielski perfekcyjny ja, ona srednio zaawansowany. Ja jestem self-employed programista, skonczylem Bachelor z Informatyki w Londynie, mam tez certyfikat z gildii informatycznej dla Anglii i Walii. Zona, to care worker z doswiadczeniem i referencjami. Chcialbym sie dowiedziec czy jest ktos, kto moglby nam doradzic jakie kroki podjac w celu emigracji na stale. Region nie jest w sumie wazny, ale najbardziej preferowane miejsce to Ontario, albo BC. Interesuje mnie tez czy moge podjac samo zatrudnienie na terenie Kanady po emigracji, poniewaz w tym radze sobie zdecydowanie lepiej niz przy pracy w korporacji. Dziekuje serdecznie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 8 miesiąc temu #47888 przez sakura

Jeżeli w ciągu kilku najbliższych godzin założycie profil to może któregoś z Was jeszcze w tegorocznym IEC wylosują bo losowania chyba są w poniedziałki ;-) Ale to nie jest przyjazd na stałe, to jest tylko początek...

Wejdźcie na tą stronę www.cic.gc.ca/english/express-entry/criteria-crs.asp i policzcie sobie punkty wstępnie to będziemy wiedzieli od czego zacząć. Oczywiście wyników testu z angielskiego nie będziecie mieć ale możecie sobie chociaż zobaczyć czy z maksymalną liczbą punktów jesteście w stanie doskoczyć do minimum, które jest wymagane do zaproszenia. Jeżeli nie to trzeba będzie zastanowić się jak uzyskać extra punkty za np. nominację ale to później.


Plany są po to żeby je zmieniać.. ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 7 miesiąc temu - 2 lata 7 miesiąc temu #48034 przez Dorothy

Fakt tego, że mieszkacie od wielu lat w UK i macie tam doświadczenie w pracy jedynie może Wam pomóc w znalezieniu pracy lub oferty pracy w Kanadzie.
Co do emigracji, to obowiązują takie same warunki jak każdy inny kraj, czyli musicie poczytać na stronie www.cic.gc.ca/english/index.asp jakie są możliwości w tym zakresie, jakie są warunki do spełnienia itp.
Generalnie na forum jest sporo treści, które dokładnie opisują każdy z mozliwych sposobów więc to dobre źródło informacji ale sporo czytania przed Wami.

Przeliczcie sobie ilośc punktów w systemie Express Entry bo a nuż będziecie mogli aplikować w ramach tego sposobu, chociaż bez oferty pracy ze strony kanadyjskiego pracodawcy może być ciężko.

Są programy federalne jak np. Federal Skilled Worker ale w tym przypadku posiadanie oferty pracy jest obligatoryjne. No i są popularne nominacje prowincjonalne a o nich możecie poczytać na stronach poszczególnych prowincji.

Dodam tylko, co dośc istotne, że jeśli cały czas byłeś tylko self-employed i planujesz emigrację, to w tej sytuacji jako zaświadczenie o doświadczeniu w pracy liczą się m.in. referencje od zleceniodawców więc jeśli ich nie posiadasz, to poświęc trochę czasu na "popukanie do drzwi" i zebranie ich.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 7 miesiąc temu #48036 przez miras

Dorothy,
Doświadczenie pokazuję, ze da sie uzbierać odpowiednią liczbę punktów w express entry nawet bez oferty pracy. Za samą ofertę pracy podpartą LMIA jest 600 punków, a minimalna liczba punków przynajmniej na obecny czas z jaką były zapraszane osoby ze wszystkich programów razem wzietych to 450, więc jest logiczne, że LMIA nie mieli przy takiej ilosci punktów.
Wykształcenie jak podał kolega bechelor, plus młody wiek, plus ielts zdany na około 7, kilkuletnie doświadczenie w zawodzie może wystarczyć do uzbierania odpowiedniej liczby punktów

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 7 miesiąc temu - 2 lata 7 miesiąc temu #48039 przez Dorothy

Jestem w podobnej sytuacji, jesli chodzi o wykształćenie i doświadczenie w pracy oraz wiek:
Mam Bachelor's Degree, mam 28 lat, 8 lat doświadczenia w zawodzie jako self-employed, angielsku musiałąbym zdawać jeszcze raz bo mój certyfikat już stracił wazność ale załóżmy asekuracyjnie, że zdam np. na CLB 8.

Za wiek dostaję - 110 pkt (20-29 lat), z żoną 100pkt
Bachelor's Degree - 120pkt, z żoną 112 pkt
Język CLB 8 - 92pkt, z żoną 88pkt
Język CLB 9 - 124pkt, z żoną 116pkt
Doświadczenie w pracy w Kanadzie - 0 pkt
Za ten sektor bez partnera można założyć sumę przy CLB 9 354pkt a z partnerem 328.
Zektor związany z partnerem może pomóc w nadrobieniu punktów straconych w poprzednim sektorze, które partner obniża; Załóżmy, że żona ma jakieś post-graduate wykształcenie, powiedzmy, że dwuletnie, czyli 7pkt,
Język zda na 7/8 bo kolega mówi, że średnio zaawansowany to asekuracyjnie wyjdzie 12 pkt.
Żona nie ma doświadsczenia w pracy w Kanadzie więc 0 punktów.
Podsumowując wychodzi dodatkowe 19 punktów czyli suma póki co 347pkt czyli nawet nie doja do sytuacji, gdzie samemu się aplikuje.

Potem, dodatkowe punkty to juz konfiguracje z językiem.
Idąc na maximum, gdzie kolega ma za język CLB 9.
Konfiguracja z Bachelor's Degree wychodzi 25pkt,
doświadczenie w pracy w kanadzie - 0 pkt,
generalnie doświadczenie w pracy załóżmy, że powyżej3 lat - 50pkt
Brak kanadyjskiego certyfikatu - 0 pkt.
Czyli suma za ten sektor, to 75pk.

Sumując sektory;
aplikując bez zony suma wyjdzie ok. 429 a z żoną 412.
Więc krucho, niestety. W EE bez oferty pracy ludzie ratują się ilością dyplomów, tak mi się wydaje. Bo nawet przy CLB 10 lub wyżej i tak jest krucho:
Indywidualnie/z partnerem:
Wiek: 110/100,
Wykształćenie: 120//112,
Język CLB10: 136/128,
Suma: 366/340

Za partnera:
Przy poprzednich założeniach + 19 pkt

Konfiguracje z językiem:
Język + dyplom: 25pkt,
Język + doświadczenie zwodowe: 50pkt
Suma 75pkt

Suma generalna: 441/445
Czyli i tak, nadal krucho, chociaż to też zależy od tego jakie wykształcenie ma zona oraz na ile punktów zdałaby egzamin językowy bo tego kolega nie okreslił. Niestety, w tym programie ratować trzeba się dodatkowym wykształceniem i dopiero w sytuacji posiadania dwóch dyplomów są szanse na przekroczenie progu 450pkt, jeśli nie ma się oferty pracy lub już doświadczenia w pracy w Kanadzie.

I należy oczywiście pamiętać, że dyplomy te muszą dostać akredytację odpowiedniej organizacji kanadyjskiej bo to też nie jest tak, że ktoś pójdzie dodatkowo na roczny kurs "czegoś tam" i uznane to zostanie juz jako 2 post-secondary diplomas/certificates bo ich ważność w Kanadzie musi jeszcze potwierdzić odpowiedni organ. Dopiero po pozytywnej opinii CIC uzna oba.

The following user(s) said Thank You: Jarked

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 7 miesiąc temu #48041 przez ptoki

Dorothy, IMHO całkiem zgrabnie to podsumowałaś.
Jesli ktos ma jakąs rodzine albo gdzieś tam jednak w Kanadzie pracował lub się uczył to troche tych punktów dobierze ale dla kogos kto z Kanadą nie ma zbytnio więzi to jest tak jak pokazałaś.
A trzeba pamiętać że nie każdy jest w kwiecie wieku, nie każdemu uda sie zdać IELTS tak dobrze i nie każdy ma przynajmniej polskiego inżyniera. W efekcie nazbierać tych punktów aby zaczepic sie na czyste EE jest trudno.

The following user(s) said Thank You: Dorothy

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 7 miesiąc temu #48042 przez miras

Cały ranking i jego składnie punktowe są nie równomiernie rozłożone. Wnikając w statystykiwyraźnie widać, że miedzy 550 a 699 punktów jest wielka wyrwa i bardzo mało kandydatów mieści się w tym przedziale punktowym, dopiero powyżej 700 punktów liczba zaproszeń nieco wzrasta. Najwięcej kandydatów jak do tej pory dostawało zaproszenia mając miedzy 450-499 punktów. 600 punktów za ofertę pracy robi spore zamieszanie w rankingu
Mając ofertę pracy w kieszeni, w zalezności od wykonywanego zawodu moze okazać się niepotrzebna nostryfikacja zagranicznych dyplomów potwierdzających posiadane wykształcenie, kwalifikację e.t.c. Osoby bez ofert pracy muszą sporo potu wylać aby spróbować doszusować do minimalnej liczby punktów.
Osoby znające realia wiedzą co jest na rzeczy i po co ustawiono licznik na 600 punków za oferte pracy

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 7 miesiąc temu #48046 przez Dorothy

Dla mnie, trochę "średnia" jest kwestia LMIA. Bywają małe firmy, które mają problem ze znalezieniem pracownika ale niestety nie spełniają wymogów, żeby w ogóle wnioskować o LMIA - no i tutaj jest patowa sytuacja.

Wiadome, że urzędy też nie będą się tak bardzo zagłębiać w sytuację rynkową itp. bo dla nich nałatwiej jest ustawić ranking punktowy i tyle ale szkoda, że nie patrzą na to wszystko z szerszej perspektywy. Duże zagraniczne firmy są bardzo chętne do sprowadzania swoich pracowników z zewnątrz ale z kolei duże firmy sa bardziej narażone na problemy na rynku (przykładAlberty i fali samobójstw po zwolnieniach oraz wzrost bezrobocia). Mniejsze firmy niestety ale nie mają szans na pozytywną opinię LMIA a do tego wielokrotnie poszukują pracownika, który już ma pozwolenie na pracę/jest stałym rezydentem bo nie chca przechodzić przez wiele procedur urzędowych, które i tak nie gwarantują niczego na 100%.

Wiecie, Kanada jesli chodzi o emigrację jest o tyle fajna, że jest kilka różnych dróg, którymi mozna próbować uzyskać PR ale nie jest to łatwy kraj do emigracji. Mam wrażenie, że łatwiej jest wyemigrować do US, chociaż mogę się mylić.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 7 miesiąc temu #48048 przez Sebastian

Dokladnie Dorothy.Troche (lekko powiedziane) to przegiete jest.


uk

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 7 miesiąc temu #48049 przez Dorothy

Nie uzylabym stwierdzenia, ze "przegiete" bo jesli komus procedury nie odpowiadaja, to niech sie na sile nie pcha. Raczej ujelabym, ze malo obiektywne ;). Ale Kanada jest na tyle popularnym krajem, ze jakby mieli sie tak skupiac indywidualnie nad wszystkim, to rozpatrywanie aplikacji trwaloby zapewne z 10 lat.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.212 s.