× Tutaj możesz dyskutować z innymi użytkownikami forum na tematy związane z wyjazdem z Wielkiej Brytanii do Kanady. Możesz też zadawać pytania i tworzyć nowe tematy.

Topic-icon wyjazd do Kanady z UK

Więcej
1 rok 6 miesiąc temu - 1 rok 6 miesiąc temu #48772 przez Dorothy

Tak, posiadając brytyjskie prawo jazdy nie trzeba w Knadzie zdawać żadnego egzaminu, wystarczy tylko je wymienić.
Natomiast ja bym najpierw na Twoim miejscu bardziej skupiła się na mozliwościach wyemigrowania a dopiero gdy już znajdziesz jakąś ścieżkę w kierunku emigracji, to myslałabym o innych (bardziej drugorzędnych) kwestiach.

GB nie jest jakoś silnie związane z Kanadą, wymienić bez egzaminu prawojazdy mozna również krajów takich jak:

Exchange a driver’s licence
You can exchange an out-of-province licence for an Ontario licence, if you are re-locating from:

any Canadian province or territory
Canadian Armed Forces
U.S. States
Australia, Austria, Belgium, France, Germany, Great Britain, the Isle of Man, Japan, Korea, Northern Ireland, Republic of Ireland, Switzerland, Taiwan
To kwestia podpisanych umów międzynarodowych.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 6 miesiąc temu #48773 przez AnkaJ

własnie szukam możliwośći emigracji, już wiem że moge znależć pracę, mam ponad 2 lata doświadczenia w UK jako Care assistant, wiem że w Canadzie jest to bardzo poszukiwany, dlatego staram się zebrać jak najwięcej informacji w tej dziedzinie. Na ta chwilę wysłałam aplikację do urzedu emigracyjnego, na stronie dotyczacej emigracji sa linki ktore powinny przekierować do stron z dokładnym opisem co jest mi jeszcze potrzebne, jednak te linki nie działają , nawet jak zmienię wyszukiwarkę. Jak pisałam wczesniej na minus dla mnie jest mój wiek, praktycznie skończyłam 50 lat, jednak czytałam w róznych miejscach że mimo to moge mieć szanse na legalną emigrację choćby ze względu na profesję. Jeśli NVQ brytyjskie ma tu znaczenie to warto je mieć , jeśli nie to szkoda czasu. Prosże oszczedzcie mi róznych madrośc i wykładów, szukam wiadomości konkretnych a nie filozoficznych wywodów. Postawcie się na mom miejscu, jak bardzo jest irytujące jak czekacie na konkretne info a ktos wam walnie wykład nie wiadomo do czego. Za każdy konkret bardzo dziękuję .

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 6 miesiąc temu #48778 przez Dorothy

Ale jaką Ty aplikację wysłałaś do CIC?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 6 miesiąc temu #48786 przez ptoki

@AnkaJ.
Może nie uwierzysz ale my w wiekszości tutaj jesteśmy na twoim miejscu albo nieco przed Tobą w staraniach.
I gromadnie ci wyjasniamy że emigracja do Kanady to nie jest prosta procedura. I nie chodzi o formalizmy. Chodzi o to aby miec ogląd ogólny i wiedzę jak swoja osobę z własnymi umiejętnościami i papierkami w to wpasować.
Jesli masz konkretne pytania tak jak o NVQ to osoby które miały z tym styczność na pewno ci informacje podadzą. Ale z tego co piszesz wynika że ty prawie zupełnie nie wiesz jak wygląda proces imigracyjny i na sugestie osób ci podpowiadających się obruszasz.

Poczytaj trochę o tym jakie sa programy imigracyjne i oszacuj wg którego najbardziej ci będzie pasować aplikować.
Oczywiście jeśli znajdziesz pracodawcę i zaaplikujesz na Express Entry to jest spora szansa że ci sie uda i całej tej programowej zawiłości nie będziesz musiała rozpoznawać.
Ale jeśli oferty pracy nie masz to na EE nie masz co liczyć nie mając powiązań z Kanadą.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 6 miesiąc temu #48787 przez Preryjny

AnkaJ napisał:

, wiem że w Canadzie jest to bardzo poszukiwany, dlatego staram się zebrać jak najwięcej informacji w tej dziedzinie. .

Powyzsze ilustruje podstawowe dwa problemy:
1. albo wiesz , albo szukasz informacji, jedno wyklucza drugie.
2. ogolniki, ktore nijak nie odnosza sie do rzeczywistosci po tej stronie Atlantyku, gdzie wszelakosc jest okreslana bardzo precyzyjnie. Kto poszukuje zawodu? Co to ma wspolnego z procedurami imigracyjnymi? itd.

Pomijajac fakt, ze po 50 ciezko zmienic sposoby myslenia na te, ktore pokrywalyby sie i byly pomocne w obsludze innych realiow, to praktycznie nie istnieje zaden ekonomiczny program imigracyjny, ktorego kryteria pozwalalby aplikowac.

AnkaJ ...jedyna mozliwosc to samodzielna imigracji corki, ktora po latach moze sprowadzic matke, zakladajac , ze ani corka , ani ty nie bedzicie mialy zadnej innej bliskiej osoby lub nastapia zmiany w przepisach pozwalajace na pelna imigracje rodzicow ( w tej chwili jest Supervisa, ale to rodzaj przedluzonej wizy turystycznej).


Dzisiaj to wczoraj jutro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 6 miesiąc temu - 1 rok 6 miesiąc temu #48788 przez sakura

AnkaJ napisał:

własnie szukam możliwośći emigracji, już wiem że moge znależć pracę, mam ponad 2 lata doświadczenia w UK jako Care assistant, wiem że w Canadzie jest to bardzo poszukiwany, dlatego staram się zebrać jak najwięcej informacji w tej dziedzinie.

Czy to jest Twoj numer NOC? www5.hrsdc.gc.ca/NOC/English/NOC/2011/Pr...val65=care+assistant

W Kanadzie wszystkie zawody sa ponumerowane i to bylby dobry pierwszy krok - ustalic jaki jest Twoj numer. Drugi krok to ustalic czy zawod jest regulowany. Na szybko np taka infor z BC. www.cachwr.bc.ca/Home.aspx
To be eligible to work as a HCA in any publicly funded health care setting in BC, applicants must be registered with the BC Care Aide & Community Health Worker Registry. For a complete list of recognized Health Care Assistant programs in BC - Click Here
ptoki napisał:
Oczywiście jeśli znajdziesz pracodawcę i zaaplikujesz na Express Entry to jest spora szansa że ci sie uda i całej tej programowej zawiłości nie będziesz musiała rozpoznawać. Ale jeśli oferty pracy nie masz to na EE nie masz co liczyć nie mając powiązań z Kanadą.

Nawet jeżeli uzyskasz pozwolenie na prace to w Kanadzie nie zdobywa sie statusu rezydenta przez zasiedzenie jak w UK po 5 chyba latach, trzeba o niego aplikowac i spelniac warunki. Obecnie ludzie aplikuja glownie przez Epress Entry. Policz sobie punkty tutaj www.cic.gc.ca/english/express-entry/criteria-crs.asp
Potem zobacz ile punktow historycznie wymagane bylo na zaproszenie tutaj www.cic.gc.ca/english/express-entry/rounds.asp
W Twoim przypadku wiek, dziala bardzo na niekorzysc, dostaniesz 0 punktow. W sumie oznacza to tyle, ze najprawdopodobniej nawet z max punktow za jezyk, nawet gdybys miala doktorat i tak bedzie Ci potrzebne dodatkowe 600 punktow, ktore mozna zdobyc tylko przez nominacje prowincjonalna lub oferte pracy z LMIA. Obecnie o LMIA jest bardzo ciężko, z PNP jest trochę lepiej ale wiele prowincji wymaga zeby przepracowac u nich jakis czas zanim aplikujesz no ale zeby pracowac to wymagane jest pozwolenie na prace i kolo sie zamyka.

Osoby ponizej 35 roku zycia, przyjezdzaja tu czesto na pragram IEC ktory daje otwarte pozwolenie na rok i przez ten rok walcza o PNP. Ale Ty na ten program się też nie kwalifikujesz. W gruncie rzeczy szukanie oferty pracy z LMIA to Twoja największa szansa. Ofert pracy moze byc duzo i moze nawet przyjmuja bez tutejszych uprawnien i certyfikacji. Problem polega na tym, że kanadyjskie firmy czesto oczekuja, ze zglosisz sie do nich juz z pozwoleniem.

Alternatywa moze byc tez program Live in Caregiver ale ja sie na nim nie znam.

Do nie dzialajacych stron, do ktorych nie mam linku nie bede sie odnosic.


Plany są po to żeby je zmieniać.. ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 6 miesiąc temu #48789 przez sakura

Swoją drogą już kilka artykułów na stronach polskich gazet traktujących o tym co po Brexicie zrobią Polacy wskazywało właśnie na Kanadę nie wspominając w ogóle NZ ani Australii, nie mowiąc już o USA. Tak więc całkiem możliwe, że w najbliższym czasie będziemy się musieli uzbroić w cierpliwość bo tak jak Brytyjczycy googlują teraz "co to jest EU" to tutaj trafiać mogą takie zbłąkane owieczki nie mające zielonego pojęcia o emigracji o Kanady i zadające pytania na zasadzie "jak wyemigrować do Kanady" i na odpowiedź "to nie takie proste, poczytaj trochę, a potem pytaj o konkrety" będą się pojawiać standardowe komentarze "to takie polskie".


Plany są po to żeby je zmieniać.. ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 6 miesiąc temu #48794 przez Dorothy

Genralnie mozliwość emigracji dla "zwykłego smiertelnika" są takie: programy federalne i programy prowincjonalne.

Federalne programy, to:
- Federal skilled Workers
wymagania:
- zawód z grupy NOC 0,A lub B (jak już wczesniej wspomniano musisz sobie sprawdzić jaki numer NOC w ogóle Twój zawód ma),
- certyfikat językowy CELPIP (mozna go zdawać tylko na terenie Kanady) lub IELTS,
Żeby przejść do kolejnego etapu (czyli Expres Entry pool) musisz uzyskać minimum 67 punktów sumowane z różnych factorów: wiek, umiejętności językowe, doświadczenie zawodowe, wykształćenie.
Gdy trafisz już do Expres Entry pool, to wtedy po raz kolejny zostaną Tobie podliczone punkty z różnych factorów natomiast w takim wieku raczej nie masz szans, żeby te minimum zdobyć.
- Federal Skilled Traders (wyszczególnione konkretne zawody)
- Canadian experience Class (Zawody z grup NOC 0, A lub B)
wymagania:
- zawody z grupy NOC 0, A lub B
- minimum rok doświadczenia w pracy w Kanadzie
reszta działą potem tak jak w przypadku Federal Skilled Workers.

Jest jeszcze program Live-In Caregiver - to program dla osób, które mają ofertę pracy w formie opiekuna osoby starszej lub niepełnosprawnej w domu.

Generalnie możesz o tym poczytać na stronach urzędu imigracyjnego.

Są jeszcze programy prowincjonalne (czyli programy nominacyjne) i tych programach to już musisz poczytać na stronach poszczególnych prowincji bo w przypadku każdej prowincji wymogi wyglądają inaczej.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 6 miesiąc temu #48798 przez leon

AnkaJ napisał:

(...) skończyłam 50 lat.

Zalozmy ze jutro przyjezdzsz do Kanady , z Twoim zawodem zarabiasz jedna z najnizszych stawek ktora pozwoli przy ogladaniu kazdego dolara na podstawowe przezycie ...ale ... majac 65 lat przechodzisz na emeryture i co , kto ma ja placic , w Kanadzie wysokosc panstwowej emerytury zalezy od okresu skladkowego i wysokosci zarobkow . Obecnie max. emerytura wynosi bodajze $1050 ale tylko kilka procent ja otrzymuje ( ci ktozy pracuja nieprzerwanie od 18 -tego roku zycia i duzo zarabiaja ) . Ty otrzymalabys najnizsza ( zakladajac ze przyjedziesz jutro ) czyli okolo $180 miesiecznie ... i cooo ! ...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.237 s.

Zaloguj or Załóż konto