× Tutaj możesz zamieszczać bieżące informacje na temat rynku pracy w Kanadzie w poszczególnych prowincjach i miastach oraz informacje o sytuacji dla poszczególnych grup zawodowych. Możesz też zadawać pytania. Załóż konto użytkownika forum emigracjadokanady.ca i dyskutuj z innymi użytkownikami!

Topic-icon Kurs opieki nad osobami starszymi

Więcej
3 lata 7 miesiąc temu #34411 przez EwaMalinowska

Witam!
Chciałabym pracować w Kanadzie przy opiece osób starszych lecz dowiedziałam się, że muszę mieć ukończony minimum półroczny kurs. Czy ktoś orientuje się ile GODZIN powinien taki kurs trwać i co powinien zawierać certyfikat ??
Pozdrawiam :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 7 miesiąc temu #34428 przez leon

EwaMalinowska napisał:

Witam!
Chciałabym pracować w Kanadzie przy opiece osób starszych lecz dowiedziałam się, że muszę mieć ukończony minimum półroczny kurs. Czy ktoś orientuje się ile GODZIN powinien taki kurs trwać i co powinien zawierać certyfikat ??


Z jakiego programu chcesz wyjechac i pracowac ? , w IEC nie jest potrzebny kurs i certyfikat , potrzebne sa badania medyczne ale z tego programu nie mozna imigrowac .
W programie Live-in Caregiver trzeba legitymowac sie wyksztalceniem srednim , conajnmniej polrocznym kursem ( lub doswiadczeniem w pracy ) w dziedzinie w ktorej chce sie pracowac np . kurs opieki nad starszymi . Nie jest wyszczegolnione ile godz . taki kurs ma trwac ale musi byc on w pelnym wymiarze godz ., nie moze byc wieczorowym , weekendowym , na pol etatu , kurs musi byc akceptowany przez lokalne wladze oswiatowe w danym kraju , przed wydaniem work permit odpowiednie wladze kanadyjskie sprawdzaja i decyduja czy certyfikat z danej szkoly moze byc zaakceptowany . Program Live-in Caregiver jest programem imigracyjnym .

The following user(s) said Thank You: EwaMalinowska

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 7 miesiąc temu #34429 przez EwaMalinowska

Bardzo dziekuje , to dużo mi wyjasnilo. Bylam w kanadzie przez 1 rok i 7 miesięcy na wizie turystycznej , która przedluzalam kilka razy. Poznalam starsze malzenstwo , które chciało mnie sponsorować jako opiekunke , gdyż potrzebują takiej pomocy. Wynajeli adwokata, który przygotowal moje dokumenty . Moja sponsorka dostala LMO na zatrudnienie mnie . Nastepnie moje dokumenty wyslano na wize i tam dopiero stwierdzono , ze nie mam kursu i nie dostane wizy na podjecie pracy. Caly proces przygotowania dokumentów trwal ponad rok i w tym czasie zmieniali się adwokaci 6 krotnie nie informując nas o tym. Moja sprawa nie posuwala się do przodu. W końcu gdy już wszystko było na dobrej drodze , mój adwokat do spraw emigracyjnych dostal olśnienia, ze nie mam kursu. Moje papiery zostały odrzucone. Wrocilam do Polski po krótkim zastanowieniu. Mój niekompetentny adwokat nie potrafil mi powiedzieć jaki to ma być kurs . Wiedzialam tylko , ze ma trwac pol roku albo mam pracować przez rok jako opiekunka lub niania. W moim miescie mogę zrobić kurs ale oni przeliczają to na godziny. Szkola jest roczna w pelnym wymiarze. Nie jestem pewna co do zatrudnienia się jako niania do dzieci na 1 rok , czy to wystarczy do tej wizy? Nie ufam dla tego adwokata , bo się okazal niesolidny. Tak , czy siak bardzo dziekuje za rozjaśnienie mi umysłu . :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 7 miesiąc temu #34448 przez leon

EwaMalinowska napisał:

...Wynajeli adwokata, który przygotowal moje dokumenty . Moja sponsorka dostala LMO na zatrudnienie mnie . Nastepnie moje dokumenty wyslano na wize i tam dopiero stwierdzono , ze nie mam kursu i nie dostane wizy na podjecie pracy.

A wystarczylo przeczytac na stronie Immigration jakie warunki trzeba spelniac do otrzymania wizy pracowniczej w programie Live‑in Caregiver ( po 5 minutach wiedzialabys ze sie niekwalifikujesz ) . Work permit w tym programie nie mozna otrzymac w Kanadzie , aplikacje ( dokumenty ) trzeba skladac w kraju swojego obywatelstwa . Nie bylo mozliwe abys otrzymala pozwolenie z terytorium Kanady ( nawet gdybys miala ten nieszczesny kurs lub doswiadczenie w pracy ) .

quote:
You must meet certain requirements to be eligible for the Live‑in Caregiver Program in Canada.

You will need:
- A positive Labour Market Opinion (LMO) from an employer in Canada
- A written contract with your future employer, signed by you and the employer
- Successful completion of the equivalent of a Canadian secondary school education
- At least six months’ training or at least one year of full-time paid work experience as a caregiver or in a related field or occupation (including six months with one employer) in the past three years
- Good knowledge of English or French
- A work permit before you enter Canada


zrodlo : www.cic.gc.ca/english/work/caregiver/apply-who.asp



Kurs ( albo doswiadczenie w pracy ) powinien byc byc w relacji z praca ktora chcialabys wykonywac np. szkola / kurs przedszkolanki / niani do opieki nad dziecmi , do opieki nad starszymi / niedoleznymi kurs opieki nad wlasnie takimi osobami .
Kurs musi byc w pelnym wymiarze okolo 25- 30 godz . tygodniowo w szkolnej lawce i trwac okolo 720 - 750 godz czyli minimum pol roku ( nie wlicza sie ewentualnych praktyk ) , kurs musi byc akceptowany przez lokalne wladze oswiatowe .

Kursy specjalnie do tego programu mozna zrobic w Kanadzie ( koszt okolo $ 5000 - 6000 ) .

Chociaz w tym programie certyfikat ze znajomosci jezyka nie jest wymagany jednak trzeba go znac w stopniu komunikatywnym , kilka lat wstecz na jednym z for dziewczyna zalila sie ze miala wszystkie dokumenty to jednak " padla " z angielskiego w czasie rozmowy w konsulacie .

The following user(s) said Thank You: EwaMalinowska

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.190 s.

Zaloguj or Załóż konto