× Tutaj możesz dyskutować o życiu w Quebec. Wszystkie wątki bezpośrednio związane z Quebec.

Topic-icon Praca oraz PR w Quebec

Więcej
3 miesiąc 2 dni temu #50660 przez Natalia1

Dzień dobry, być może kto podpowie.

Mamy następującą sytuację. Męża zapraszają do pracy w Quebec, ale mówią niech jedzie jako turysta, ponieważ już w Kanadzie złożą na niego niezbędzne dokumenty na PR (czyli zrozumiałam LMIA, work permit)

Czy to jest w ogóle prawomocnie? Czy w ogóle istnieje taka możliwość zostać w Kanadzie na stale?

I gdzie można sprawdzić taką informację?

Dziękuję wszyscym za odpowiedzi! ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 miesiąc 2 dni temu #50661 przez Tibek

Niech uważa proces LMIA trwa parę miesięcy i nigdy nie wiadomo czy zakończy się pozytywnie
Oby nie chcieli aby go ulokować jako pracownika - turystę bo przy jakieś kontroli może mieć problem lub wypadku etc. Sprawdźcie wszystko parę razy zanim się zdecydujecie co zrobić bo od nawet samego LMIA do PR jest długa droga

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 miesiąc 1 dzień temu #50663 przez Wojtek

Natalia1 napisał:

Dzień dobry, być może kto podpowie.

Mamy następującą sytuację. Męża zapraszają do pracy w Quebec, ale mówią niech jedzie jako turysta, ponieważ już w Kanadzie złożą na niego niezbędzne dokumenty na PR (czyli zrozumiałam LMIA, work permit)

Czy to jest w ogóle prawomocnie? Czy w ogóle istnieje taka możliwość zostać w Kanadzie na stale?

I gdzie można sprawdzić taką informację?

Dziękuję wszyscym za odpowiedzi! ;)

Tak, jest to typowe i spotykane czesto w rzeczywistosci. Moga chciec sprawdzic meza umiejetnosci i kwalifikacje, zanim wystapia o pozwolenia. Legalne/nielegalne - postrzeganie tego z perspektywy Europy rozni sie od rzeczywistosci i praktyki tutaj w Kanadzie na miejscu. Nie ma jednej drogi, jednego sposobu.

Tak, mozna przyleciec jako turystya i zostac na stale. Nie Twoj maz pierwszy i nie ostatni.
6 miesiecy to sporo czasu, aby zastanowic sie, czy chce sie pracowac dluzej lub zostac na stale w Kanadzie. Po 6 miesiacach mozna wyjechac i znow wrocic. W dowolnym czasie, kiedy maz bedzie gotowy i pracodawca tez, moze zaczac starac sie o papiery, czy to o pozwolenie na prace czy o pobyt staly.


"A Nation's greatest enemy is the small minds of its small people"

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 miesiąc 4 tygodni temu #50665 przez Natalia1

Dzięki za odpowiedz,

LMIA pracodawca już ma, job offer też nie jest chyba problem. Tylko w jaki sposób potrzebnie postępować,zęby złożyć wniosek na pobyt stały? Czyli w ogóle czy może turysta przyjechać i zacząć pracę i jednocześnie złożyć na pobyt stały?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 miesiąc 4 tygodni temu #50666 przez Natalia1

Dzięki za odpowiedz,

LMIA pracodawca już ma, job offer też nie jest chyba problem. Będzie pracować jako Truck driver. Chyba wyjeżdżać nie będzie chciał.
Tylko w jaki sposób potrzebnie postępować,zęby złożyć wniosek na pobyt stały?
Z tego co rozumiem LMIA+job offer=legalnie pracuje, już może składać na pobyt stały. Czy musi się starać o jeszcze jakieś papiery. Bo chodzi o to, że u niego nie ma wizy roboczej czy on będzie mógł pracować legalnie?
Ponieważ, wiem ,że cudzoziemcy którzy przyjeżdżają do Polski na ruchu bezwizowym lub jako turyści, znachodzą pracę i składają wnioski na pobyt.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.212 s.