× Tutaj możesz rozmawiać o pozwoleniach na pracę w Kanadzie. Jaki rodzaj jest odpowiedni dla Ciebie? Bierz udział w dyskusjach i twórz nowe tamaty!

Topic-icon Emigracja do Kanady

Więcej
2 tygodni 4 dni temu #50457 przez krychxagg

Witam.
Mam pewne pytania.
Otóż myślałem nad emigracją do Kanady z koleżanką. Sprawa ma się tak, iż ja sam jestem kanadyjczykiem, natomiast ona musiałaby uzyskać wizę, bądź pozwolenie na pracę. Nie mam pojęcia zbytnio w tym temacie dlatego zwracam się tutaj z prośbą o pomoc.
Na Express Entry niema zbytnio szans gdyż mamy wykształcenie średnie, i dopiero skończone liceum i maturę.
Czy jest możliwość imigracji w celu pracy w jakiś inny sposób?
Słyszałem że można przyjechać na miejsce, szukać pracy, i wówczas pracodawca możę wydać LMO, a natomiast pracownik musi wyjechać na moment do USA aby wjechać jeszcze raz do Kanady z pozwoleniem na pracę. Czy ta procedura jest prosta, i czy osoba chętna do pracy np. na farmie, bądź magazynie może coś takiego uzyskać?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc w tych kwestiach.
Z góry Dziękuję i Pozdrawiam!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 tygodni 4 dni temu - 2 tygodni 4 dni temu #50459 przez Wojtek

krychxagg napisał:

Witam.
Mam pewne pytania.
Otóż myślałem nad emigracją do Kanady z koleżanką. Sprawa ma się tak, iż ja sam jestem kanadyjczykiem, natomiast ona musiałaby uzyskać wizę, bądź pozwolenie na pracę.
Teorii może być wiele... zależy czy to jest tylko koleżanka, czy common-law partner.
Jeśli mieszkaliście/mieszkacie 1 rok razem, to podchodzicie pod common-law partnership.
Wówczas możecie przylecieć do Kanady, Ty jako Kanadyjczyk, a koleżanka turystycznie, aby wjechać.
Tutaj na miejscu Ty dla niej występujesz o pobyt stały z tej racji, że jest ona Twoją partnerką common-law, mieszkacie razem i chcesz, żeby została u Ciebie w Kanadzie.
W teorii potrzebne jest pozwolenie na prace, a w rzeczywistości to zależy dokąd się udacie.
Toronto i Ontario ma inną rzeczywistość, a zachodnie czy atlantyckie prowincje mają inną rzeczywistość.
W Toronto Ty jako Kanadyjczyk - pracujesz oficjalnie, a Twoja koleżanka pracuje za gotówkę, podczas kiedy Ty dla niej występujesz o papiery. No i czekacie. Obecnie, z obserwacji, w Toronto czeka się 1 rok - 2 lata na pobyt stały dla common-law partner.


"A Nation's greatest enemy is the small minds of its small people"

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 tygodni 4 dni temu #50460 przez krychxagg

Niestety, mieszkamy obecnie oddzielnie, więć to common-law partnership niewiem czy dałoby radę w takim wypadku.
W grę wchodzą Saskatchewan,Manitoba i Ontario gdyż tam mam obecnie rodzinę.
Pytanie teraz gdzie najłatwiej z imigracją i przepisami jest. Czy faktycznie może być właśnie tak, że ona znajduję pracę np. jakąś fizyczną, i pracodawca dał by łatwo LMO, czy jednak jest to chaotyczny proces dla mało kogo?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 tygodni 4 dni temu #50462 przez ptoki

Z common law partner trzeba uwazac. Bo jesli ta kolezanka stanie sie twoja partnerka to stosuje sie podobne zasady dzielenia majatku jak przy rozwodzie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 tygodni 4 dni temu #50464 przez krychxagg

Wiem. Dlatego jestem ciekaw jakie są możliwości inne na imigrację jeszcze oprócz tej.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 tygodni 4 dni temu #50465 przez leon

mamy wykształcenie średnie, i dopiero skończone liceum i maturę


wnioskuje ze Ty rowniez jestes mlodym , dopiero po maturze i mieszkasz w Polsce ... jezeli tak to jakiekolwiek sponsorstwo nie wchodzi w rachube , zeby nim zostac trzeba spelniac warunek finansowy , trzeba wykazac sie odpowiednim dochodem ktory jest wystarczajacy do urzymania sie dwoch osob w Kanadzie , sponsorstwo podpisuje sie na 3 lata co oznacza jezeli sponsorowana osoba po otrzymaniu pobytu stalego pokaze swojemu dobrodziejowi gdzie sie zgina dziob pingwina i pojdzie sobie sponsor i tak bedzie ja utrzymywal przez kolejne 3 lata ..

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 tygodni 4 dni temu #50466 przez krychxagg

No tak. Jesteśmy młodzi i niedoswiadczeni. Interesuje nas tylko praca. Dlatego jestem ciekaw jak to jest z tym uzyskaniem LMO, czy jest to łatwe czy ciężkie?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 tygodni 4 dni temu #50467 przez Wojtek

Jesteście młodzi więc koleżanka może postarać się o otwarte pozwolenie na pracę na 1 rok (jeśli posiada tylko polski paszport) w ramach IEC - International Exchange Canada.
Tutaj wszystko w tym temacie: emigracjadokanady.ca/iec-international-exchange-canada


"A Nation's greatest enemy is the small minds of its small people"

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 tygodni 3 dni temu #50470 przez krychxagg

Co do IEC, to słyszałem że trzeba na to czekać długimi miesiącami, proces jest trudny, i tylko nieliczni dostają pozwolenie na pracę z tego programu, oraz można tylko do 12 miesięcy na tym być w Kanadzie :(
Czy faktycznie te plotki są prawdziwe?

Oraz, czy można podejść ew. pod Express Entry w wieku 19 lat z minimalnym doświadczeniem w pracy?

Wiem, że trochę głupio że jestem kanadyjczykiem i nie znam przepisów, ale pierwszy raz w życiu zacząłem teraz o nich uzyskiwać wiedzę.

Dziękuję i Pozdrawiam.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 tygodni 3 dni temu - 2 tygodni 3 dni temu #50471 przez Wojtek

krychxagg napisał:

Co do IEC, to słyszałem że trzeba na to czekać długimi miesiącami,
1-2 miesiące trwa cała procedura. Poczytaj na naszym forum. Znajdziesz tutaj wszystkie potrzebne informacje pod linkiem, który wcześniej zamieściłem. Już w tym miesiącu otwierają rejestrację, istnieje duża szansa, że w 1-2 miesiące koleżanka otrzyma zezwolenie w tym programie.

Większość osób, które interesują się tematem i śledzą regularnie nasze forum wie już w pierwszych godzinach (jeśli nie minutach) kiedy ten program staruje i aplikując na początku mają pewność, że się zmieszczą w puli miejsc, która jest ograniczona i co roku odnawiana.

Tutaj otworzyłem nowy wątek w temacie IEC 2019 International Exchange Canada: emigracjadokanady.ca/iec-international-e...onal-exchange-canada
Dopisz się do niego, a będziesz otrzymywać powiadomienia na email o rozwoju dyskusji w tym temacie.

proces jest trudny, i tylko nieliczni dostają pozwolenie na pracę z tego programu,
Jest to jeden z najprostszych i najszybszych programów na początku drogi emigracji do Kanady.

oraz można tylko do 12 miesięcy na tym być w Kanadzie :(
To prawda, że dla Polaków (polskie paszporty) pobyt jest na 12 miesięcy.

Czy faktycznie te plotki są prawdziwe?
Odpowiedzi masz jak wyżej.

Oraz, czy można podejść ew. pod Express Entry w wieku 19 lat z minimalnym doświadczeniem w pracy?
Można podejść bez żadnego doświadczenia w pracy. To jest w zamyśle program "dla młodych" czyli od 18-35 lat: od dnia 18-tych, a przed dniem 36-tych urodzin.

Wiem, że trochę głupio że jestem kanadyjczykiem i nie znam przepisów, ale pierwszy raz w życiu zacząłem teraz o nich uzyskiwać wiedzę.
Poczytaj to forum głębiej. Jest tutaj niemal wszystko w każdym temacie emigracji do Kanady.

Możecie już wyjechać. Koleżanka wjedzie turystycznie. Razem możecie wynająć jakąś kawalerkę lub 1-bed room. Do 6 miesięcy może przebywać w Kanadzie turystycznie. Kiedy program się otworzy, będzie mogła zaaplikować o IEC z terenu Kanady. Proces uzyskania pozwolenia potrwa ok. 1-2 miesiące.
W tym czasie:
1) mieszkacie już w Kanadzie,
2) macie wspólny adres,
3) koleżanka idzie do pracy za gotówkę, (Toronto, GTA),
4) Ty idziesz do oficjalnej, czym lepiej płatnej - tym lepiej,
5) czytacie forum i uzyskujecie więcej informacji,
6) na miejscu w Kanadzie - Toronto, GTA - poznajecie ludzi, macie więcej kontaktów, więcej Wam się rozjaśnia w głowie,
7) szukacie pracy, która da Wam w przyszłości podstawy do starania się o pobyt stały dla koleżanki
8) koleżanka po otrzymaniu IEC zmienia swój status w Kanadzie - mając już wcześniej namiary, oraz ustaloną drogę, którą chce pójść
9) rok pracuje w zawodzie potrzebnym w Kanadzie
10) w międzyczasie stajecie się coraz mądrzejsi gdyż na bieżąco śledzicie nowe możliwości i wybieracie kierunek dalszej drogi.

Dziękuję i Pozdrawiam.
Proszę, również pozdrawiam


"A Nation's greatest enemy is the small minds of its small people"

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.220 s.