× Tutaj możesz rozmawiać o pozwoleniach na pracę w Kanadzie. Jaki rodzaj jest odpowiedni dla Ciebie? Bierz udział w dyskusjach i twórz nowe tamaty!

Topic-icon Jak najlepiej?

Więcej
1 rok 10 miesiąc temu #49172 przez Nastii

Przeglądając to forum, zauważyłam, że jest kilka szkół:
1. Jechać na hurra i jakoś to będzie (ale w jaki sposób można dostać wizę pracowniczą będąc już w Kanadzie?)
2. Starać się dostać ofertę pracy zza oceanu (ale tutaj pracodawcy/HR ignorują moje aplikacje, więc nie wiem czy to w moim przypadku możliwe, może mojej drugiej połowie by się udało i wówczas ja na OWP z common-law partner).
3. Postarać się o OWP zza oceanu (ale czy jest to osiągalne w ogóle? tak bez IEC?)

Które jest najbardziej prawdopodobne do osiągnięcia?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 10 miesiąc temu #49174 przez ptoki

4. Skorzystać z programu nominacyjnego i wyjechać po uzyskaniu Nominacji lub czekać na przyznanie PR.

Generalnie to którą ścieżkę wybierzesz zależy od tego co potrafisz, ile masz lat, jak bardzo ci się spieszy.
Jak jesteś młoda i masz chwile czasu to IMHO IEC jest całkiem dobrym początkiem.
W międzyczasie warto zbadać temat certyfikacji angielskiego/francuskiego aby wiedzieć na ile punktów można liczyć jak już decyzja o pozostaniu na dłużej zostanie powzięta.

Jazda na hurra jest słabym pomysłem jak nie masz za oceanem żadnej rodziny czy dobrych przyjaciół.
Oferte pracy zza oceanu mogą dostać świetni specjaliści lub ludzie którzy mają naprawde potrzebne kwalifikacje (drwale, kierowcy, operatorzy ciężkiego sprzętu). Choć nie wiem jak jest w tym temacie teraz gdy ropa z łupków i piasków roponośnych stała się mało opłacalna.

Otrzymanie PR zza oceanu nie mając rodziny w Kanadzie ani edukacji Kanadyjskiej jest trudne.
system punktowy jest taki że 600 punktów otrzymuje się za różne sprawy związane z wykształceniem, umiejętnością języków, związki z kanadą itp. A kolejne 600pkt za ofertę pracy lub nominację.
Kwalifikujące ilości punktów są publikowane i wahają się od 450 do 850.
Jak ktoś ma dobry język, dobre wykształcenie (okolice magistra), praktykę w zawodzie, nie jest zbyt stary to nazbiera okolice 250pkt. Nie mając rodziny w Kanadzie ani nie mając wykształcenia Kanadyjskiego więcej punktów sie nie uzbiera.
To samo tyczy się partnera. Jeśli on ma rodzinę lub skończył szkołę w Kanadzie to można dostać trochę punktów.

Sporo osób tutaj celuje w nominację Manitoby. W tym również ja.
Nominację można uzyskać na pare sposobów, albo trzeba trafić na tzw. recruitment mission - kiedy urzędnicy imigracyjni z Manitoby pojawiają się gdzieś w polskich okolicach (czasem Warszawa, czasem Wiedeń lub podobnie), albo pojechać do Manitoby na tzw. Exploratory Visit.
Jak się ma dobry certyfikat językowy, doświadczenie w pracy, i parę innych tematów ogarnie to nominacja powinna przyjść sprawnie.

Podsumowując:
Metod jest sporo i niestety trzeba się przegrzebać przez reguły i sprawdzić co najlepiej pasuje do naszego profilu.
Warto przejrzeć strony CIC i zobaczyć jakie programy są oferowane i jakie są ich wymagania. Warto też mieć na uwadze że niektóre z nich są tam w sumie tylko dla widoku bo albo wizy nie są z nich przyznawane albo są skierowane do bardzo wąskiej grupy ludzi. Np. Program dla farmerów czy dla biznesmenów.

PS. Ciekawi mnie kto daje minusowe oklaski. Często widzę że komuś ubywa mimo że w sumie przyczepić sie nie ma do czego...

The following user(s) said Thank You: Nastii

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 10 miesiąc temu #49195 przez Dorothy

ptoki napisał:

PS. Ciekawi mnie kto daje minusowe oklaski. Często widzę że komuś ubywa mimo że w sumie przyczepić sie nie ma do czego...
Haha, bo widzisz, są osoby, które chyba czerpią z tego satysfakcję (chociaż dla mnie to nieco infantylne, wszak to tylko internet).

Co do tematu, to podstawową kwestią jest zerknięcie na stronę CIC i zorientowanie się w jakich programach "mamy" jakakolwiek szansę wystartować.
Kolejnym etapem może być zajrzenie na strony internetowe każdej prowincji i sprawdzenie jakie sa wymogi dotyczące nominacji prowincjonalnej.
Jak już podsumuje się możliwości, to wtedy dopiero zastanawiać się jak działać dalej.

Generalnie podstawowmi kwestiami są:
- wykształcenie (numer NOC) - cicic.ca/ - na tej stronie można sprawdzić jaki numer NOC ma nasza specjalizacja.
- ewentualne doświadczenie w danym zawodzie,
- umiejętności językowe (egzamin CELPIP lub IELTS),
- ewentualna rodzina w Kanadzie (głównie dotyczy to nominacji prowincjonalnych).

Nikt Tobie nie napisze co będzie najlepsze bo każdy przypadek trzeba traktować indywidualnie zważywszy na ilość czynników, które mają wpływ na możliwości emigracyjne.

Jak juz wspomniano, po pierwsze przejrzyj najpierw stronę CIC ( www.cic.gc.ca/english/ ).

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.199 s.

Zaloguj or Załóż konto