× Tutaj możesz rozmawiać o pozwoleniach na pracę w Kanadzie. Jaki rodzaj jest odpowiedni dla Ciebie? Bierz udział w dyskusjach i twórz nowe tamaty!

Topic-icon Open work Permit

Więcej
1 rok 11 miesiąc temu - 1 rok 11 miesiąc temu #48876 przez Preryjny

W praktyce dobrze jest abys zaczela pracowac w zawodzie kategorii NOC 0 A B , posiadala jeden dwa odcinki wyplat.
Z wypelnieniem IMM5409 najlepiej gdyby ktos tobie doradzil, kto mial doswiadczenie tej przyjemnosci.


Dzisiaj to wczoraj jutro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 11 miesiąc temu #48881 przez mgruszec

Ok, czyli szanse ze sie zgramy i polecimy razem do Kanady - ja z moim zatrudnieniem, a moj chlopak "podpiety pode mnie" na OWP są niewielkie? Zalezy mi na tym zeby, zacząc tam życie w jednym czasie. Czekanie dwóch miesiecy zeby w ogole mógł złozyc wniosek mnie przeraża.
Czy wyrobienie tego WP to jest kwestia miesiaca czy 4?
Będe wdzięczna za odpowiedz

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 11 miesiąc temu #48887 przez Preryjny

Trudno oszacowac szanse, decyzja zalezy od oficera CBSA na granicy.


Dzisiaj to wczoraj jutro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 11 miesiąc temu #48889 przez mgruszec

Witam,
Raz jeszcze dzięki za odpowiedź. Przeszliśmy przez procedurę w całości i mamy kilka pytań:
Według tej instrukcji mamy dwie opcje - aplikować "online" albo "on paper". W wersji on-paper musimy złoyć Application for WP Outside Canada IMM1295 , Family Information IMM5707 oraz Declaration of Common-Law Union IMM 5409 . Rozumiem ze te wszystkie dokumenty musimy zlożyć do ambasady kanadyjskiej w Wawie.
W przypadku aplikacji online system prosi nas tylko o IMM 1295.
Co z reszta? Pokazujemy tylko na granicy?
W Declaration of Common-Law Union wpisujemy tylko JAK możemy udowodnić że jesteśmy w związku Common-Law a co zrobić z dokumentami które tego dowodzą?

Dzięki za odpowiedz
Pozdrawiamy

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 11 miesiąc temu #48891 przez leon

mgruszec napisał:

... Przeszliśmy przez procedurę w całości i mamy kilka pytań:
Według tej instrukcji mamy dwie opcje - aplikować "online" albo "on paper".

Malzonek / partner moze aplikowac o OWP tylko przypadku kiedy druga polowa posiada work permit ( zostala zaaprobowana ) i pracuje w zawodzie z listy NOC 0, A , B ... Ty jeszcze nie masz work permit ... wiec w obecnym czasie mozecie aplikowac na Berdyczew-sklad wegla.

Udowodnienie common-law to nie tylko wspolne mieszkanie to duzo wiecej :
www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?qnum=347&top=14


Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 11 miesiąc temu #48894 przez sakura

leon napisał:

Udowodnienie common-law to nie tylko wspolne mieszkanie to duzo wiecej :
www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?qnum=347&top=14

Na piśmie wygląda straszniej niż w rzeczywistości. Paradoksalnie przypadki które ja znam dowodzą, że bardziej trzeba się starać żeby udowodnić common-law jeżeli jeden partner ma PR lub jest obywatelem. Podobnie jest z małżeństwami. Jakieś historie o setkach zdjęć, dokładne wypytywanie o rodzinę bliższą i dalszą albo wałkowanie o brak przyjęcia zaręczynowego (jakby to było oczywiste, że w każdym kraju tak samo świętuje się zaręczyny) i to w przypadku par, które pobrały się kilka lat przed wystąpieniem o papiery w Kanadzie,

W przypadku osób, które przyjechały tu razem z jednym WP pod LMIA, lub nominacji prowincjonalnych itp itd nie słyszałam o żadnych takich historiach. Być może wychodzą z założenia, że skoro żadna strona nie ma nawet PR to dla samego WP ludzie nie będą robić przekrętów. U nas też się odbyło bez problemów a nie mieliśmy prawie nic z tej listy.

Ale fakt, nie załatwicie tego przed wyjazdem jeżeli Ty WP dostaniesz dopiero na granicy.


Plany są po to żeby je zmieniać.. ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 11 miesiąc temu #48897 przez mgruszec

Ok, serdecznie dziękujemy.
Czy opcja: wjezdza na wizę turystyczną rowno ze mną a na miejscu (kiedy juz ja dostane WP) sklada wniosek o OWP juz na miejscu jest mozliwa?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 11 miesiąc temu - 1 rok 11 miesiąc temu #48899 przez sakura

Jest taka opcja. Wydaje mi sie, ze mozliwa jest tez opcja, ze dostaje swoje OWP od razu na granicy. Po prostu musza zaczac od Ciebie, zweryfikowac wszystkie dokumenty. A jak Ty juz dostaniesz swoje WP to wtedy moge sie zajac Waszym Common Law i jego OWP. Tylko musicie miec komplet dokomentow przy sobie i po angielsku.

Zawsze moga sie oczywiscie przyczepic ale ja bym tego pomyslu nie skazywala od razu na porazke,


Plany są po to żeby je zmieniać.. ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 11 miesiąc temu #48904 przez mgruszec

sakura napisał:

Jest taka opcja. Wydaje mi sie, ze mozliwa jest tez opcja, ze dostaje swoje OWP od razu na granicy. Po prostu musza zaczac od Ciebie, zweryfikowac wszystkie dokumenty. A jak Ty juz dostaniesz swoje WP to wtedy moge sie zajac Waszym Common Law i jego OWP. Tylko musicie miec komplet dokomentow przy sobie i po angielsku.

Zawsze moga sie oczywiscie przyczepic ale ja bym tego pomyslu nie skazywala od razu na porazke,

Dzięki za odpowiedz,
Czy pisząc o dokumentach po angielsku masz na mysli wyłącznie dokumenty potrzebne do OWP (druczki z ich stron) czy rowniez mozliwa jest koniecznosc tlumaczenia na ang umowy najmu, rachunkow i wszystkiego udawadniającego wspolne zycie?

Co w przypadku jesli jestesmy razem na lotnisku, ale nie udaje sie "misja OWP". wtedy wciąż mozna wjechac jako turysta? czy to jest zablokowana opcja?

Pozdrawiam

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • pruszynka
  • pruszynka Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Złoty forowicz
  • a życie toczy się dalej...
Więcej
1 rok 11 miesiąc temu #48910 przez pruszynka

@mgruszec, raczej kanadyjski urzędnik języka polskiego znać nie będzie... skąd będzie wiedział, co mu dajesz? Wszystko, co uważasz za istotne dla sprawy i wszystko co ma przeczytać kanadyjski urzędnik, ma być po angielsku/francusku.


pl2ca.blogspot.com/ - nasz blog - trochę formalności, turystyki i zwykłego życia rodzinnego w Ontario.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.254 s.

Zaloguj or Załóż konto