× Tutaj możesz rozmawiać o pozwoleniach na pracę w Kanadzie. Jaki rodzaj jest odpowiedni dla Ciebie? Bierz udział w dyskusjach i twórz nowe tamaty!

Topic-icon Open work Permit

Więcej
2 lata 8 miesiąc temu #46854 przez tombo83

Witam serdecznie,
Mam pytanie odnosnie OWP i zasady pracy majac to pozwolenie.
Konkretnie chodzi o moja zone. Jej OWP zostal przyznany na podstawie mojego WP w czerwcu 2015.
Zona nie pracuje w Kanadzie. Nie planujemy tez niczego szukac przez najblizsze 6 msc (zatrudnienie u kogos).
Zastanawiamy sie natomiat nad innym scenariuszem. Zona "profesjonalnie" robi na drutach. Odkad jest w Kanadzie miala juz kilkanascie zapytan o znajomych czy zrobi poduszki, koce, czapki itd.
Chcielibysmy "skomercjalizowac" jej hobby i stworzyc sklep internetowy i portal poswiecony tematyce robienie na drutach. (crafted knitting).

Pytanie jak sie z tego rozliczac? Czy na OWP wykonywac taka prace? Czy musi zakladac dzialanosc?
Chcemy temat ugryzc na powaznie dlatego nie interesuje mnie robienie tego na boku.
Bede wdzieczny za wszystkie porady.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 8 miesiąc temu #46857 przez Dorothy

Zeby otworzyc dzialalnosc gospodarcza w Kanadzie trzeba miec stasus stalego rezydenta lub obywatela tego kraju. Ewebtualnie mozna zalozyc spolke gdzie co najmniej jedna osoba ma obywatelstwo Kanady lub status stalego rezydenta. Zoja moglaby prowadzic taki biznes ale musialby byc zarejestrowany np. W Polsce I tutaj musialaby sie tez rozliczac.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 6 miesiąc temu #47331 przez redhead-kushina

Tak tylko napisze, bo w końcu temat jest o OWP - Jeśli składacie on-line to nie sugerujcie się tym co piszą na stronie, że czeka się 120 dni. Nam właśnie przyszły nowe po 5 miesiącach czekania i siedzenia na implied status :D


Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
canadiansource.blogspot.ca/

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 6 miesiąc temu #47383 przez Dżej

To slabo, bo wlasnie skladam o przedluzenie OWP...rozumiem, ze na implied status nie mam mozliwosci zmiany pracy?
Zastanawiam sie, bo pisza under the same conditions as your existing permit, czyli teoretycznie jest tak jakbym nadal miala OWP, ale praktycznie pewnie nikt inny mnie nie zatrudni wiedzac ze jestem na implied status...
• You must stay in Canada and meet the conditions of your original work permit. If you applied for a work permit extension before your work permit expired, you can keep working under the same conditions as your existing permit until CIC decides on your application unless you have applied to extend your stay under another category.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 6 miesiąc temu #47389 przez redhead-kushina

To zależy, ja zmieniłam pracę na implied status, przedstawiłam dokumenty, wydruki z CiC i nikt nie miał z tym problemu.
Pytanie tylko na jakiej podstawie składasz o przedłużenie, bo jeśli poprzez Nominacje Prowincji, EE itp to dostaniesz CWP i wtedy już nie możesz zmienić, bo WP będzie wystawione na tego jednego konkretnego pracodawce.


Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
canadiansource.blogspot.ca/

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 6 miesiąc temu #47431 przez Dżej

Mój open work permit jest wystawiony na podstawie pozwolenia mojego męża. On przedłuża swoje pozwolenie na pracę i ja automatycznie też muszę, więc zakładam, że będzie taki sam czyli OWP.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 6 miesiąc temu - 2 lata 6 miesiąc temu #47436 przez redhead-kushina

A to spokojnie, ja miałam dokładnie tak samo - chłopak był głównym aplikantem do MPNP a ja jako common-law partner wystąpiłam o OWP. Ja zmieniłam pracę na implied status bez żadnego problemu. Przedstawiłam mój stary work permit, SIN, potwierdzenie nominacji przez prowincje i skan z konta, że wysłałam aplikację o nowy work permit oraz potwierdzenie zapłaty za nowy work permit + wydruk ze strony CiC co to jest implied status. Nie było żadnych problemów.


Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
canadiansource.blogspot.ca/

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 1 miesiąc temu #48868 przez mgruszec

Cześć,
Mam pytanie, od października 2016 będę pracować w Kanadzie. Mój pracodawca załatwia wszelkie formalności, będe zatrudniona przez Kanadyjską firmę przez rok na normalnym work permicie.
Mój chłopak, wykwalfikowany specjalista IT, chciałby wyjechac ze mną na open work permit (Montreal). Powiedzcie proszę, jaka jest procedura? jak długo to trwa, i co powinniśmy wiedziec przed podjęciem odpowiednich kroków.

Będe wdzięczna za odpowiedz

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 1 miesiąc temu #48870 przez Preryjny

Chlopak poznany wczoraj w barze nie moze otrzymac WP. Chlopak , z ktorym mieszkasz , posiadasz wspolne konto, rachunki itp, moze otrzymac WP .

www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?qnum=199&top=17

www.cic.gc.ca/english/pdf/kits/forms/IMM5409E.pdf


Dzisiaj to wczoraj jutro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 1 miesiąc temu #48875 przez mgruszec

Dziękuje za odpowiedz!
Szczęsliwie nie poznalismy sie wczoraj w barze i mieszkamy ze sobą juz masę czasu :)
Nie do konca jest dla mnie jasna kolejność. Ja będe miec wszystko załatwione, lece do Kanady, na lotnisku dostaje WP - to jest jasne. Ale jak sytuacja wyglada w przypadku mojego chłopaka? Czy umowa najmu mieszkania wystarczy plus wspolne konto wystarczą?
Co w przypadku kiedy na lotnisku odmawiają WP, moze byc turystą tak czy siak przez okreslony czas?

Serdecznie dziekuje za odpowiedz!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.274 s.