× Tutaj możesz rozmawiać o pozwoleniach na pracę w Kanadzie. Jaki rodzaj jest odpowiedni dla Ciebie? Bierz udział w dyskusjach i twórz nowe tamaty!

Topic-icon Wygaśnięcie work permit - zmiana statusu?

Więcej
2 lata 11 miesiąc temu #45330 przez allmylovin

Witam serdecznie,
potrzebuję pomocy.
12 lipca bieżącego roku kończy mi się work permit. Jak długo po jego wygaśnięciu mogę pozostać w Kanadzie? Chciałabym zostać tu jeszcze przez około miesiąc, 1,5 miesiąca, żeby popodróżować trochę po kraju. Czy jest to możliwe, czy muszę w jakieś sposób zmienić swój status?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • kozaq
  • kozaq Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Złoty forowicz
  • Rób co chcesz, niczego nie żałuj...
Więcej
2 lata 11 miesiąc temu #45333 przez kozaq

przede wszystkim musisz aplikować mając jeszcze ważną wizę, po jej wygaśnięciu musisz opuścić Kanadę. Może aplikować o przedłużenie work permit (warunki obowiązują) lub próbować przekształcić się na tourist visa. Poczytaj na stronie cic.gc.ca
Innym rozwiązaniem jest wyjechać z Kanady, np. do Usa lub Meksyku i wrócić i poprosić o wizę turystyczną

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 11 miesiąc temu #45335 przez allmylovin

Kozaq, bardzo dziękuję za odpowiedź. Wczoraj wysłałam wniosek o przedłużenie work permit, dostałam potwierdzenie od CIC, ze otrzymali mój wniosek, teraz czekam na decyzję (nie wiem jak długo im to zajmie). Czy oznacza to, że mam już tzw. implied status, czyli wciąż mogę pracować i przebywać w Kanadzie do czasu gdy podejmą decyzję?
Pozdrawiam i dziękuję po stokroć.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 11 miesiąc temu #45370 przez redhead-kushina

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
canadiansource.blogspot.ca/

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 11 miesiąc temu #45413 przez allmylovin

Redhead-kushina, bardzo dziękuję za pomoc.
Mój work permit kończy się dokładnie 12stego lipca. Wniosek o jego przedłużenie wysłałam 5 lipca. Jestem w trakcie oczekiwania na decyzję, w wyniku której mój wniosek zostanie odrzucony, ponieważ nie załączyłam LMO (a właściwie LMIA, bo tak to się teraz nazywa). Ile mam czasu na opuszczenie Kanady gdy już dowiem się, że mój wniosek został odrzucony? Czy powinnam dodatkowo wysłać również wniosek o zmianę statusu z worker na visitor (kosztuje to kolejne 100$) zanim mój work permit straci ważność? Chciałabym zostać tu w celach turystycznych do końca sierpnia. Byłabym wdzięczna za odpowiedź, bo nie do końca rozumiem informacje zawarte w linku...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 11 miesiąc temu #45414 przez leon

allmylovin napisał:

Mój work permit kończy się dokładnie 12stego lipca. Wniosek o jego przedłużenie wysłałam 5 lipca..

Work permit z programu IEC nie mozna przedluzyc co oznacza ze po uplywie terminu waznosci WP nie wolno pracowac ...

zrodlo : www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?q=942&t=25

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 11 miesiąc temu #45415 przez Liza

Witaj allmylovin, moze ja pomoge. Spokojnie masz 90dni implied status i mozesz pracowac. Nam skonczyla sie wiza w styczniu, oczywiscie kilka dni wczesniej aplikowalismy o extension, bo czekalismy na LMIA. Po kilku dniach, odp z LMIA byla negatywna, ale moj maz mogl pracowac, jeszcze okolo 90dni. Potem otrzymalismy,pismo,ze aplikacja o work permit jest odrzucona, ze wzgleu na LMIA, ale mamy kolejne 90dni na zaplikowania o restoration status.Teraz czekamy na odp z kolejnego LMIA, ale ja zdecydowalam sie podjac tu studia, ponoc najlepsza opcja, zobaczymy.Mam nadzieje,ze pomoglam, pozdrawiam

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 11 miesiąc temu #45416 przez allmylovin

Dziękuję leon za tę informację, muszę zatem poinformować pracodawcę, że niestety mogę pracować tylko do 12 lipca. Wiesz może jak długo po upływie terminu ważności work permit wydanego w ramach IEC mogę pozostać w Kanadzie w celach turystycznych? Przeczytałam kiedyś gdzieś, że po upływie ważności pozwolenia na pracę mogę pozostać w kraju maksymalnie 90 dni, oczywiście nie mogę w tym czasie pracować. Wiesz może coś na ten temat?
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 11 miesiąc temu #45417 przez redhead-kushina

To teraz musisz złożyć wniosek o wizę turystyczną, bo inaczej po otrzymaniu odmowy będziesz musiała od razu opuścić Kanadę.


Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
canadiansource.blogspot.ca/

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 11 miesiąc temu #45419 przez allmylovin

Wniosek o wizę turystyczną czyli wniosek o zmianę statusu z worker na visitor?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.250 s.

Zaloguj or Załóż konto