× Tutaj możesz rozmawiać o pozwoleniach na pracę w Kanadzie. Jaki rodzaj jest odpowiedni dla Ciebie? Bierz udział w dyskusjach i twórz nowe tamaty!

Topic-icon Co dalej po Working Holiday? Common-Law?

Więcej
3 lata 2 miesiąc temu - 3 lata 2 miesiąc temu #43159 przez radio9101

Witam

Obecnie przebywam w Kanadzie (Vancouver, B.C.) na work permit z programu IEC Working Holiday. Pozwolenie wygasa w połowie lipca. Moja druga połówka zaś posiada obywatelstwo amerykańskie i Study Permit upoważniające ją do studiowania na UBC(wygasa w kwietniu 2016), mieszkamy razem od ponad roku i chcemy ubiegac sie o common-law relationship ale nie wiemy do konca czy jest to możliwe z uwagi że żadne z nas nie posiada permanent / temporary residence bądź obywatelstwa Kanadyjskiego. Zastanawiam się jakie legalne kroki mogę / możemy podjąć w celu pozostania i kontynuowania pracy w Kanadzie? Byłbym bardzo wdzięczny za pomysły lub doświadczenia którymi możecie się podzielić.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 2 miesiąc temu #43160 przez redhead-kushina

Po pierwsze to obydwoje jesteście temporary residents.

Po drugie, common-law nic by nie dało, nawet jakby ona była kanadyjką

Po trzecie... Jaki masz zawód, gdzie pracujesz? Jeśli pozwolenie wygasa w połowie lipca to już bardzo mało czasu zostało i nie wiem czy w tym momencie coś zdziałasz, żeby przedłużyć work permit. Jedyne co możesz, to aplikować o wizę turystyczną.


Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
canadiansource.blogspot.ca/

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 2 miesiąc temu - 3 lata 2 miesiąc temu #43161 przez radio9101

Pracuję jako stolarz w firmie sprzedającej / instalującej podłogi.

common law by nic nie dalo? informacja ze strony UBC: "Your spouse/partner can apply for a work permit before or after they arrive in Canada. The work permit will usually be issued for the same length of time as your study permit. Your spouse/partner does not need a job offer to apply for a work permit." students.ubc.ca/career/resources/work-pe.../spousal-work-permit

Co masz na mysli mowiac ze nic nie zdzialam zeby przedluzyc work permit? Szczerze mowiac myslalem ze nie mozna przedluzac pozwolenia na prace otryzmanego z pragramu IEC working holiday?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 2 miesiąc temu #43162 przez neti

Dokladnie tak jak piszesz, dopoki twoja legalna polowka uczy sie ty dostaniesz open work permit. jednak to wciaz jest za malo by zostac w ca. Ten dodatkowy rok wykorzystaj na to by zdobyc nominacje lub lmia, ktore dadza wam realna szanse zdobyc ee. (O ile zawod stolarza, a dokladniej twoje stanowisko w firmie jest zaliczane do NOC0AB)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 2 miesiąc temu #43163 przez radio9101

Dziekuje za odpowiedź. Z tego co czytałem na stronach rządowych zawód stolarza kwalifikuje się do NOC 0AB. Pytaniem jest jak zostać common law w British Columbia i czy jest to w ogole mozliwe nie bedac obywatelem lub permament resident of Canada?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 2 miesiąc temu #43164 przez neti

Chyba tak, mielismy tu takich w manitobie, ktorzy szybko zalatwiali common-law (obydwoje polacy) co by podciagnac pod jedna nominacje.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 2 miesiąc temu #43166 przez redhead-kushina

radio9101 napisał:

Co masz na mysli mowiac ze nic nie zdzialam zeby przedluzyc work permit? Szczerze mowiac myslalem ze nie mozna przedluzac pozwolenia na prace otryzmanego z pragramu IEC working holiday?

www.welcomebc.ca/Immigrate/About-the-BC-...rocessing-Times.aspx


Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
canadiansource.blogspot.ca/

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 2 miesiąc temu - 3 lata 2 miesiąc temu #43167 przez radio9101

Dzieki! Szczerze mowiac myslalem ze takie aplikacje mozna skladac dopiero po 2 latach pobytu i pracy. Nie wiem duzo o PNP takze musze jeszcze doczytac. Jest gdzies moze informacja ile miejsc zostalo z obecnej puli?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 2 miesiąc temu #43168 przez leon

radio9101 napisał:

(...) Co masz na mysli mowiac ze nic nie zdzialam zeby przedluzyc work permit? ?

Jaki work permit chlopcze ? ... ten z IEC sie skonczy i finito ... jedynie bedziesz mogl aplikowac o przedluzenie pobytu jako wizytator ( trzeba to zrobic przed uplywem waznosci wizy IEC ) . Rozpatrzenie aplikacji o work permit z common-law moze zajac kilka miesiecy , po skonczonym IEC nie mozna otrzymac implied status czyli przebywac w Kanadzie bez statusu i pracowac ale trzeba byc tu ciagle legalnie .


Common-law dla celow imigracyjnych jest taki sam dla calej Kanady , aplikujac o work permit z tego tytulu bedac w Kanadzie jednym z dokumentow jest deklaracja ze jestescie w takim zwiazku czyli odpowiedz na kilka pytan , wasze podpisy ze wszystko to prawda oraz podpis Commissioner of Oaths ze osoby tam wymienione i podpisane to Wy .


Załączniki:
The following user(s) said Thank You: radio9101

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 2 miesiąc temu #43169 przez radio9101

Dzieki za pomoc!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.240 s.

Zaloguj or Załóż konto