× Tutaj możesz rozmawiać o pozwoleniach na pracę w Kanadzie. Jaki rodzaj jest odpowiedni dla Ciebie? Bierz udział w dyskusjach i twórz nowe tamaty!

Topic-icon Odrzucony wniosek - co dalej? proszę o pomoc

Więcej
3 lata 6 miesiąc temu #42224 przez m-ajka

U nas byla dziewczyna, ktorej maz jest obywatelem i tez czekala prawie dwa lata na OWP i przyjezdzala i wyjezdzala caly czas na turystycznej. Wszystko zalezy. Niech maz jak najszybciej zacznie sie ubiegac o PR dla was obojga - w miare mozliwosci jakie daje mu prowincja itp. A dla Ciebie - dobrze zlozony wniosek o WP - musi byc jakis blad, albo nastapila zmiana przepisow (??) ale jak do tej pory wszystkie "zony" dostawaly OWP a dzieci szly do szkoly. Mozesz zawsze uzywac argumentu "rozpad malzenstwa przez dlugotrwala rozlake".

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 6 miesiąc temu #42293 przez Dżej

Dzięki. Też mamy nadzieję, że nie wyrzuciliśmy tych pieniędzy w błoto. Jak się okaże, że po raz kolejny odrzucą mi wniosek to będę miała najdroższe wakacje w życiu ;)
Nie chcecie wiedzieć, ile adwokat chciałby za pomoc w złożeniu wniosku o PR...zbieraliśmy szczęki z podłogi jak zobaczyliśmy tę kwotę. Nie żebyśmy się sami o to prosili, po prostu przy okazji postanowił nam przedstawić inne opcje/kolejne kroki.
Jak pisałam we wcześniejszym poście, z wnioskiem nie było chyba nic nie tak, po prostu urzędnik nie uwierzył, że opuszczę Kanadę po czasie, który byłby mi przyznany. Dlaczego? Nie mam pojęcia. Niezbadane są wyroki urzędników...
W każdym razie mężowi za rok kończy się kontrakt, a decyzję o złożeniu wniosku o PR uzależniamy od mojej sytuacji.
Z resztą ubieganie się o PR po zmianach przepisów wcale nie jest takie proste. Przynajmniej nie we wszystkich przypadkach. Bez LMO nie ma co. A tak się składa, że stanowisko męża czyli post doc na uniwersytecie jest jednym z wyjątków w zawodach tej kategorii. Stanowisko to nie wymaga LMO. Niestety bez LMO jest bardzo mała szansa, żeby zostać zaproszonym do złożenia aplikacji o PR, bo bez tej opini kandydat pozbawia się dużej ilości punktów. Jeden ze wspołpracowników męża jest właśnie w takiej sytuacji.
Dziękuję za wszelkie rady i życzenia powodzenia.
Pozdrawiam

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 6 miesiąc temu #42296 przez Preryjny

Post doc w jakiej dyscyplinie?

Btw. .........w twoich postach nie sposób nie zauwazyc bezwolnego powtarzania za prawnikiem. Troche samodzielnego myslenia.


Dzisiaj to wczoraj jutro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 6 miesiąc temu #42299 przez leon

Dżej napisał:

( ... ) Z resztą ubieganie się o PR po zmianach przepisów wcale nie jest takie proste. Przynajmniej nie we wszystkich przypadkach. Bez LMO nie ma co. A tak się składa, że stanowisko męża czyli post doc na uniwersytecie jest jednym z wyjątków w zawodach tej kategorii. Stanowisko to nie wymaga LMO. Niestety bez LMO jest bardzo mała szansa, żeby zostać zaproszonym do złożenia aplikacji o PR, bo bez tej opini kandydat pozbawia się dużej ilości punktów.


Nie LMO tylko LMIA ... a ogolnie zawsze znajdzie ktos kto widzi swiatelko w tunelu mimo ze jest to zludzenie ...fatamorgana .

www.hr.ubc.ca/faculty-relations/immigration/

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 6 miesiąc temu #42301 przez Dżej

W leśnictwie.
Nie wydaje mi się, żebym nie potrafiła myśleć samodzielnie, ale każdy ma prawo do swojej opinii.
Powtarzam tylko to, czego dowiedziałam się od prawnika, specjalizującego się w prawie imigracyjnym i opisuję jak wygląda moja sytuacja. Wydawało mi się, że o to w tym wszystkim tutaj chodzi, aby dzielić się informacjami.
W moim przypadku prawnik był dużo bardziej pomocny niż np.urzędnicy infolinii CIC, a zwrócenie się do kancelarii prawnej było ostatecznością, do której zmusiła nas sytuacja.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 6 miesiąc temu #42302 przez Dżej

Tak, zgadza się. LMIA wcześniej LMO.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 6 miesiąc temu #42325 przez Preryjny

There is no light at the end of the tunnel in tunnel vision.
Immigration is for those who are looking and able to solve problems. There may be some intricacies to BC's bureaucracy, yet it is hard to imagine the a scientist, forester can not permanently settle in that province.


Dzisiaj to wczoraj jutro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 6 miesiąc temu #42358 przez Dżej

Well...I've never written that a long term immigration is my thing. We are not sure, if we want to stay here longer than March next year, so not having a PR is not the biggest problem in my life right now. Small steps. I just want to work legally, while I am here. Nothing more.
As I wrote before, after changes in immigration law it is not that simple, as it seems to be, to settle down in BC, even for a scientist. Universities are not that eager to offer a permanent position, because it means they would need to take care of LMIA and they don't want to. I think imagination is a matter of individual perception. So maybe it is hard to imagine, but believe me, these problems for scientist are real. One of our friends is trying to find out the way out of this situation.
Of course you are right. If somebody wants to stay, he/she is able to do everything, what is needed to be done.
Maybe I'm just not that person. Time will tell.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 6 miesiąc temu #42372 przez Preryjny

Sorry for English, at the moment I am using a dumbphone and I am too lazy to find out how to turn off Auto-spelling.
No need to be defensive, just strong believe in magic powers of a lawyer doesn't help. The keys here would be to find an institutional support and a person of a good will. If there is no one interested in help at the university, that sucks. BCPNP would be the way, including express entry substream.


Dzisiaj to wczoraj jutro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 6 miesiąc temu #42375 przez m-ajka

Jak nie wiecie czy chcecie zostac na stale i czy chcecie sie starac o PR no to nie wiem co poradzic.. jezeli chcielibyscie zostac na stale no to na pewno express entry byloby opcja, ale nie chcecie (czy nie na sile) no to nie wiem.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.201 s.