× Tutaj możesz rozmawiać o pozwoleniach na pracę w Kanadzie. Jaki rodzaj jest odpowiedni dla Ciebie? Bierz udział w dyskusjach i twórz nowe tamaty!

Topic-icon Odrzucony wniosek - co dalej? proszę o pomoc

Więcej
4 lata 5 dni temu #39505 przez leon

Dżej napisał:

( ... ) Wiem, iż mam prawo wjechać do Kanady turystycznie i przebywać na jej terenie do 6 miesięcy,


Nie , prawo wjazdu do Kanady maja tylko obywatele i stali mieszkacy , dla kazdej innej osoby jest to przywilej o ktorym kazdorazowo decyduje oficer CBSA .


Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 5 dni temu #39542 przez michalxyz

Hmm... Faktycznie dziwne, ciekawe czy ktoś będzie w stanie pomóc. Życzę jak najszybszego i pomyślnego rozwiązania sprawy.

A może mąż mógłby składać papiery na nominację prowincji BC? Nie wiem czy spełnia kryteria. Wtedy Ciebie by dopisał... Nie wiem w sumie, mi ciężko coś doradzić tak naprawdę.


Step by step.

Winnipegger.
The following user(s) said Thank You: Dżej

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 3 dni temu #39583 przez Dżej

Przepraszam, zły dobór słów. Chyba chciałabym mieć takie prawo, bo wtedy nie musiałabym się martwić co dalej i zastanawiać czy kolejne święta spędzimy osobno, tylko dlatego, że urzędnik nie pozwoli mi skorzystać z tego przywileju :(

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 3 dni temu #39597 przez Preryjny

Zawsze mozesz probowac na granicy, ale musisz wykazac powiazania z krajem zamieszkania. Brak obecnie stalego zatrudnienia nie bedzie pomocny.

Nie wiem jak dlugo twoj maz zamierza przebywac w Kanadzie, ale inne wyjscie to BCPNP, z tym ze wliczajac otrzymanie pR to jest plan dlugofalowy.


Dzisiaj to wczoraj jutro.
The following user(s) said Thank You: Dżej

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 3 dni temu #39599 przez leon

Dżej napisał:

Przepraszam, zły dobór słów. Chyba chciałabym mieć takie prawo, bo wtedy nie musiałabym się martwić co dalej i zastanawiać czy kolejne święta spędzimy osobno, tylko dlatego, że urzędnik nie pozwoli mi skorzystać z tego przywileju :(

Swieta mozecie spedzic razem .. maz posiadajac work permit moze z Kanady wyjechac i bezproblemowo wrocic wiec w czym rzecz ? .


Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 2 dni temu #39628 przez Dżej

W tym, że mąż nie ma gumowego urlopu, a w Polsce był w tym roku już 2 razy, więc na ten moment to ja jestem bardziej mobilna od niego.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 8 miesiąc temu #42170 przez Dżej

Witam po przerwie,
Dziękuję bardzo za wszelkie komentarze. Po konsultacji z pracodawcą męża skorzystaliśmy z pomocy prawnika specjalizującego się w prawie imigracyjnym. Za jego poradą wjechałem do Kanady jako turystka w okresie świątecznym.
Na miejscu z pomocą kancelarii prawniczej złożyłam trzeci już wniosek o open work permit. Czekamy na jego rozpatrzenie.
Mam nadzieję, że tym razem się uda. Dodam tylko, że prawnik podkreślał kilka razy, że jestem uprawniona do open work permit i też nie rozumie odrzucenia mojego wniosku. Ale nie takie rzeczy już widział. Podał przykład małżeństwa, które złożyło wniosek drogą elektroniczną i tradycyjnie rownież wniosek papierowy. Pierwszy był odrzucony, natomiast drugi rozpatrzony pozytywnie. Jak widać wszystko zależy od urzędnika rozpatrującego wniosek.
Zobaczymy czy to wszystko nam się w ogóle opłaci. Niestety usługi prawne, jak wszędzie, są dość kosztowne.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 8 miesiąc temu #42176 przez Rafka

Zycze powodzenia :) i oby sie nie okazalo ,ze te pieniadze zostaly wyrzucone w bloto

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 8 miesiąc temu #42177 przez leon

Rafka napisał:

... oby sie nie okazalo ,ze te pieniadze zostaly wyrzucone w bloto

Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 8 miesiąc temu #42224 przez m-ajka

U nas byla dziewczyna, ktorej maz jest obywatelem i tez czekala prawie dwa lata na OWP i przyjezdzala i wyjezdzala caly czas na turystycznej. Wszystko zalezy. Niech maz jak najszybciej zacznie sie ubiegac o PR dla was obojga - w miare mozliwosci jakie daje mu prowincja itp. A dla Ciebie - dobrze zlozony wniosek o WP - musi byc jakis blad, albo nastapila zmiana przepisow (??) ale jak do tej pory wszystkie "zony" dostawaly OWP a dzieci szly do szkoly. Mozesz zawsze uzywac argumentu "rozpad malzenstwa przez dlugotrwala rozlake".

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.211 s.