× Tutaj możesz rozmawiać o pozwoleniach na pracę w Kanadzie. Jaki rodzaj jest odpowiedni dla Ciebie? Bierz udział w dyskusjach i twórz nowe tamaty!

Topic-icon Odrzucony wniosek - co dalej? proszę o pomoc

Więcej
3 lata 2 miesiąc temu #39497 przez Dżej

Witam serdecznie,

mam kilka pytań odnośnie sytuacji po odrzuceniu wniosku o otwarte pozwolenie na pracę.
Moja sytuacja jest dość skomplikowana i nawet została tak skomentowana przez kilku urzędników kanadyjskich, z którymi rozmawiał mój mąż. Powoli tracimy nadzieję, że będę mogła do niego dołączyć.

Rok temu mój ówczesny narzeczony wyjechał do Kanady na roczny kontrakt jako pracownik naukowy uczelni UBC.
W związku z tym, że miałam dobrą pracę, postanowiliśmy, że będziemy żyć osobno przez ten rok.
Na początku roku mój narzeczony dostał propozycję przedłużenia kontraktu o 2 lata.
Postanowiliśmy, że do niego dołączę. Nie byliśmy w stanie udowodnić, że żyliśmy 4 lata jako związek partnerski( nie posiadaliśmy wspólnego kredytu, umowy najmu, konta bankowego). W związku z tym postanowiliśmy wziąć ślub, do którego i tak prędzej czy później by doszło- byliśmy zaręczeni. Ślub odbył się w sierpniu tego roku.
Nie wiem, czy jest to istotne, ale nie przyjęłam nazwiska męża.

Pierwszym naszym błędem, było to, że mąż składając wniosek o przedłużenie własnego pozwolenia na pracę w Kanadzie, złożył w moim imieniu wniosek o moje otwarte pozwolenie na pracę, które zostało odrzucone. Argument- powinnam składać wniosek w kraju, z którego wyjeżdżam. Zgadzam się, popełniliśmy błąd, sugerując się radą pracownika UBC.

Złożyłam więc kolejny wniosek, ale w Polsce, załączając wszystkie wymagane dokumenty wraz z pozwoleniem męża na pracę, jego kontraktem, naszym aktem ślubu(w tłumaczeniu przysięgłym) itp, itd.
Dostałam odpowiedź odmowną. Urzędnik, nie uwierzył, że opuszczę Kanadę po czasie, który miałby by mi być przyznany na podstawie pozwolenia na pracę mojego małżonka. Jako podstawę tej decyzji wskazano 4 czynniki:
1)your family ties in Canada and in your country
2)purpose of visit
3)your current employement situtation
4)your personal assets and financial status

Dodam, że jako powód przyjazdu podałam chęć dołączenia do męża i chęć podjęcia w tym czasie pracy. Nie opisywałam szczegółowo sytuacji. Byłam przekonana, że w razie jakichkolwiek wątpliwości zostanę poproszona o wyjaśnienie.
Kilka dni przed złożeniem wniosku zakończyłam stosunek pracy- miałam trzymiesięczny okres wypowiedzenia i w związku z tym musiałam zakończyć pracę wcześniej i opuścić mieszkanie, które wynajmowałam.
Zaznaczam, że mam wystarczające w moim przekonaniu zabezpieczenie finansowe, aby żyć w Kanadzie, nawet bez pracy, przy wsparciu małżonka.

W związku z tym, że nie mam możliwości odwołania się od decyzji urzędnika, czy jest jakakolwiek możliwość, abym legalnie dołączyła do męża? Czy fakt dwukrotnego odrzucenia wniosku ma jakieś znaczenie przy przekraczaniu granicy kanadyjskiej?
Wiem, iż mam prawo wjechać do Kanady turystycznie i przebywać na jej terenie do 6 miesięcy, ale biorąc pod uwagę moją dotychczasową historię, czy mogę próbować ubiegać się o otwarte pozwolenie na pracę na lotnisku? Czy powinnam zabrać album ze zdjęciami z ostatnich 5lat, aby udowodnić, że ślub który zawarliśmy w tym roku, był wynikiem ponad 4letniego związku a nie niczym innym? W jaki inny sposób mamy przekonać urzędników, że po prostu chcemy żyć razem w Kanadzie?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 2 miesiąc temu #39505 przez leon

Dżej napisał:

( ... ) Wiem, iż mam prawo wjechać do Kanady turystycznie i przebywać na jej terenie do 6 miesięcy,


Nie , prawo wjazdu do Kanady maja tylko obywatele i stali mieszkacy , dla kazdej innej osoby jest to przywilej o ktorym kazdorazowo decyduje oficer CBSA .


Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 2 miesiąc temu #39542 przez michalxyz

Hmm... Faktycznie dziwne, ciekawe czy ktoś będzie w stanie pomóc. Życzę jak najszybszego i pomyślnego rozwiązania sprawy.

A może mąż mógłby składać papiery na nominację prowincji BC? Nie wiem czy spełnia kryteria. Wtedy Ciebie by dopisał... Nie wiem w sumie, mi ciężko coś doradzić tak naprawdę.


Step by step.

Winnipegger.
The following user(s) said Thank You: Dżej

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 2 miesiąc temu #39583 przez Dżej

Przepraszam, zły dobór słów. Chyba chciałabym mieć takie prawo, bo wtedy nie musiałabym się martwić co dalej i zastanawiać czy kolejne święta spędzimy osobno, tylko dlatego, że urzędnik nie pozwoli mi skorzystać z tego przywileju :(

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 2 miesiąc temu #39597 przez Preryjny

Zawsze mozesz probowac na granicy, ale musisz wykazac powiazania z krajem zamieszkania. Brak obecnie stalego zatrudnienia nie bedzie pomocny.

Nie wiem jak dlugo twoj maz zamierza przebywac w Kanadzie, ale inne wyjscie to BCPNP, z tym ze wliczajac otrzymanie pR to jest plan dlugofalowy.


Dzisiaj to wczoraj jutro.
The following user(s) said Thank You: Dżej

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 2 miesiąc temu #39599 przez leon

Dżej napisał:

Przepraszam, zły dobór słów. Chyba chciałabym mieć takie prawo, bo wtedy nie musiałabym się martwić co dalej i zastanawiać czy kolejne święta spędzimy osobno, tylko dlatego, że urzędnik nie pozwoli mi skorzystać z tego przywileju :(

Swieta mozecie spedzic razem .. maz posiadajac work permit moze z Kanady wyjechac i bezproblemowo wrocic wiec w czym rzecz ? .


Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 2 miesiąc temu #39628 przez Dżej

W tym, że mąż nie ma gumowego urlopu, a w Polsce był w tym roku już 2 razy, więc na ten moment to ja jestem bardziej mobilna od niego.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 10 miesiąc temu #42170 przez Dżej

Witam po przerwie,
Dziękuję bardzo za wszelkie komentarze. Po konsultacji z pracodawcą męża skorzystaliśmy z pomocy prawnika specjalizującego się w prawie imigracyjnym. Za jego poradą wjechałem do Kanady jako turystka w okresie świątecznym.
Na miejscu z pomocą kancelarii prawniczej złożyłam trzeci już wniosek o open work permit. Czekamy na jego rozpatrzenie.
Mam nadzieję, że tym razem się uda. Dodam tylko, że prawnik podkreślał kilka razy, że jestem uprawniona do open work permit i też nie rozumie odrzucenia mojego wniosku. Ale nie takie rzeczy już widział. Podał przykład małżeństwa, które złożyło wniosek drogą elektroniczną i tradycyjnie rownież wniosek papierowy. Pierwszy był odrzucony, natomiast drugi rozpatrzony pozytywnie. Jak widać wszystko zależy od urzędnika rozpatrującego wniosek.
Zobaczymy czy to wszystko nam się w ogóle opłaci. Niestety usługi prawne, jak wszędzie, są dość kosztowne.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 10 miesiąc temu #42176 przez Rafka

Zycze powodzenia :) i oby sie nie okazalo ,ze te pieniadze zostaly wyrzucone w bloto

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 10 miesiąc temu #42177 przez leon

Rafka napisał:

... oby sie nie okazalo ,ze te pieniadze zostaly wyrzucone w bloto

Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.234 s.

Zaloguj or Załóż konto