× Napisz co powoduje, że emigrujesz! Napisz skąd emigrujesz i dlaczego!

Topic-icon Kanada jako nowe życie?

Więcej
1 rok 9 miesiąc temu #49673 przez richard

klt napisał:


A co do pracy w takim Toronto to na pewno nie ma taryf ulgowych (jak np. we wcześniej omawianych collegach) i tutaj język trzeba zapewne znać bardzo dobrze, mieć doświadczenie zawodowe oraz... zapewne też jakiś tytuł, no bo kto chciałby ściągać Polaka z Europy, który skończył technikum w Polsce? Ze smutkiem często przewijają mi się tematy na forach, że nawet po dobrych studiach w Polsce ludzie nie mogą "dostać" się do Kanady.

Masz rację! Mało prawdopodobne, aby jakiś pracodawca w Toronto zechciał wystąpić o work permit dla młodego chłopaka z Polski z niewielkim doświadczeniem. Proces uzyskania work permit poprzez LMIA jest długi i kosztowny dla pracodawcy. Po drugie w imię czego pracodawca miałby to robić? Młodych pracowników bez doświadczenia zawodowego w Kanadzie nie brakuje.
Kanada to nie UK czy Niemcy, które należą do UE, gdzie Polacy mogą tam pracować na równi z rodowitymi mieszkańcami bez ubiegania się o work permit.
Chłopie twoja zaleta to młodość. Zrób sobie kalkulacje CRS i zobaczysz ile masz punktów. Czy kwalifikujesz się do tzw. „invitation”? Zapewne masz poniżej 400pkt. Dlatego musisz uzyskać dodatkowe punkty poprzez IEC lub naukę w kanadyjskiej szkole.
www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/crs-tool.asp
Następnie planujesz i realizujesz swój plan krok po kroku. Albo dalej tylko marzysz…….
Wnioskując po tym co o sobie napisałeś masz tylko (albo aż) dwie drogi do uzyskania PR.
Pierwsza to IEC, czyli potrzebujesz pracodawcę, który zechce Ciebie zatrudnić. A następnie program nominacji. Rodzina z Alberty może Ci pomoc w znalezieniu pracodawcy. Alberta niedawno ponownie uruchomiła program nominacji.
Jeśli nie znajdziesz pracodawcy, pozostaje Ci tylko nauka w szkole. Wszystkie publiczne uniwersytety/college wymagają znajomości j.angielskiego na poziomie min. 6 pkt ILETS ze wszystkich sprawności językowych. Jednak jak Ci napisałem są prywatne szkoły uprawnione do przyjmowania international students, które nie wymagają udokumentowanej znajomości angielskiego. Wystarczy, że przejdziesz pozytywnie interview (może być przez Skype). Jeśli masz komunikatywną znajomość angielskiego na poziomie 5pkt ILETS to sobie poradzisz. Będziesz miał rok czasu na podszlifowanie swojego angielskiego. Jako młoda osoba, nawet bez zdolności do nauki j.obcych bez problemu dojdziesz do poziomu 6.5pkt w ILETS. Po uzyskaniu Post-Graduation Work Permit droga do PR w wieku 24-25 lat jest już banalnie prosta. Oczywiście nauka w kanadyjskim college to ogromne koszta, ale inwestujesz w swoją przyszłość i masz przed sobą jeszcze 40 lat pracy na rynku kanadyjskim albo i więcej. :)
Pzdr

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 9 miesiąc temu #49675 przez leon

quote :
-A propos edukacji i wizy studenckiej. Jak to działa w skrócie?-


Musisz miec letter of acceptance ze szkoly do ktorej chcialbyc uczeszczac , szkola musi byc wyszczegolniona na liscie CIC :
www.cic.gc.ca/english/study/study-institutions-list.asp
zeby zostac zaakceptowanym przez szkole musisz spelniac warunki dla studentow zagranicznych ... jednymi z nich jest certyfikat znajomosci j.angielskiego ... transkrypt ze szkoly udowadniajacy ze posiadasz wyksztalcenie ktore upowaznia ciebie do podjecia nauki w danej szkole na wybranym kierunku . Kazda szkola , publiczna czy prywatna posiada na swojej stronie wymagania ktore musisz spleniac , , list z akceptacja ze spelniasz warunki dolaczasz do aplikacji o wize studencka ( w Twoim przypadku skladasz ja w Warszawie ) , w Kanadzie bedac turysta nie mozna starac sie o ta wize .


Jezeli chodzi o nominacje prowincji jedyna mozliwoscia jest nominacja z Alberty , w innych prowincjach zostaniesz odrzucony ze wzgledu ze posiadasz w Albercie rodzine . Rodzina nie moze Ciebie sponsorowac bo niema takiej mozliwosci , jedynie moze ci pomoc oferujac np. utrzymanie , dach nad glowa wiec Twoje pretensje sa bezpodstawne i dla niej krzywdzace .

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 9 miesiąc temu #49688 przez knx90

Jezeli chodzi o nominacje prowincji jedyna mozliwoscia jest nominacja z Alberty , w innych prowincjach zostaniesz odrzucony ze wzgledu ze posiadasz w Albercie rodzine . Rodzina nie moze Ciebie sponsorowac bo niema takiej mozliwosci , jedynie moze ci pomoc oferujac np. utrzymanie , dach nad glowa wiec Twoje pretensje sa bezpodstawne i dla niej krzywdzace .

Dobrze by bylo jakbys byl na biezaco zamiast wprowadzac w blad.
Manitoba nie odrzuci nikogo kto ma rodzine w innych prowincjach.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 8 miesiąc temu #49738 przez sakura

leon napisał:

Jezeli chodzi o nominacje prowincji jedyna mozliwoscia jest nominacja z Alberty , w innych prowincjach zostaniesz odrzucony ze wzgledu ze posiadasz w Albercie rodzine.

Potwierdzam, że ta informacja to wprowadzanie ludzi w błąd. Nie wiem jak obecnie jest w Manitobie (w 2013 roku odrzucali -wiem bo robiłam ich test na eligibility i na tym pytaniu o rodzinę w innych prowincjach wywaliło, że się delikwent nie nadaje) ale takie zasady stosować mogę prowincje, z których potencjalny emigrant może planować uciec po uzyskaniu PR. W BC np. nikt o rodzinę a nie żadne inne powiązania w innych prowincjach nie pyta bo statystycznie częściej ucieka się tutaj a nie stąd.


Plany są po to żeby je zmieniać.. ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 8 miesiąc temu #49741 przez ceglan

Manitoba do tej pory "karała" osoby które mają rodzinę w innych prowincjach -100 pkt, obecnie się to zmieniło i posiadanie rodziny w innej prowincji nie ma znaczenia.


Mona Lisa need a Visa

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.181 s.