× Tutaj możesz brać udział w dyskusjach i tworzyć nowe tematy dotyczące pobytu stałego w Kanadzie.

Topic-icon ICT Visa (Intra-company transfer)/ Business people

Więcej
2 lata 7 miesiąc temu #47843 przez pankrowa

Witajcie,
mam do was pytanie odnośnie ww. programu, czy ktoś brał udział i jakie są wrażenia?
Mam kilka możliwości odnośnie wyjazdu do Kanady i to jest jedna z nich, jako że zawsze myślę 3 kroki do przodu to postanowiłem zapytać doświadczonych użytkowników, następnie przeanalizować możliwości ponownie.

Scenariusz 1:
Przenoszę się w firmie (miedzynarodowa korporacja) biorac pod uwagę ww. ICT program, spałniam wszytskie wymogi jako manager/specialized knowledge, z tego co wyczytalem visa moze byc przyznana na 4 lata (trzeba ja odnowic po roku chyba). generalnie powinienem byc przeniesiony na stanowisko managera(takie samo jakie mam obecnie) etc wiec z zarobkami tez najgorzej by nie bylo. (brak wymogu LMIA)
Po roku - aplikowalbym na CEC - experience wymagany bym zorganizowal, jezyk itd to nie problem i w zwiazku z tym, jesli bez problemu by sie obylo, mialbym open work permit. Co pozwoliloby mi aplikowac o PR. Też brak wymogu LMIA.
Pytanie 1.
Czy moge aplikowac na CEC majac vise ICT? Związane jest to z dalsza możliwością rozwoju w tej samej branży, tylko u innego pracodawcy.
Pytanie 2.
Czy moge aplikowac na PR bedac na ICT? JEsli tak to po jakim czasie[prawdopodobnie po otrzymaniu CEC bo bezposrednio chyba - ograniczenia do kilku classes]. (sprawdzialby ale linki prowadza do PR Card - a tam nie mam nic na temat PR.)

Scenariusz 2.
Mam POE na IEC 2016. Moge szukać pracodawcy juz teraz i wyjechac, walczyc o EE i LMIA. a w pozniejszym czasie o PR.

Jest jeszcze scenaiusz 3 tj. od razu przenosze sie na EE przez firme ale nie wiem czy na to pójda i jakie sa praktyki.

+/-
Opcja 1.
+ zapewnione miejsce pracy po przyjezdzie i potencjalna viza na 4 lata
+duża swoboda po 1 roku, zakaldajac ze bede mial CEC - i mozliwosc po 1 ubiegania sie o PR oraz swobodna możliwośc zorganizowania pracy przy innym pracodawcy tj dalszego zaplanowanego rozwoju.
+biora pod uwage moje dotychczasowe doswiadczenie i osiagniecia w firmie
+praktycznie nie musze starac sie o nic oprocz CEC
- brak mozliwości zamiany pracy do 1 roku ( a biorac pod uwage proces CEC do kolejne miesiace trzeba doliczyc)
-nie mogę startować na stanowisko wyzej niz jestem ( brak doswiadczenia na stanowisku ktore piastuje,(braknie ok 4-5 miesięcy-internal procedures)
Opcja 2.
+ duza swoboda w wyborze pracodawcy
+ rownie dobrze moge zorganizowac LMIA po 2 miesiacach pracy
+ moge dostac prace duzo wyzej niz moje obecne stanowisko
- moge go nie zorganizowac
- doswiadczenie moga brac pod uwage a moga nie brac.
- viza na rok

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 7 miesiąc temu #47914 przez Dorothy

Faktycznie istnieje mozliwośc uzyskania tymczasowego pozwolenia na pracę w ramach Intra-Company Transfer ale jest jeden podstawowy warunek - firma ta musi być spółką, w której chociaż jeden z partnerów ma obywatelstwo bądź stałą rezydenturę Kanady. Jesli jest to spółka np. polska ale jest to tylko oddział tej firmy w Kanadzie, to wtedy nie ma możliwości uzyskania takiej wizy.

Teoretycznie doświadczenie w pracy nabyte w Kanadzie w taki sposób liczy się bo w tej sytuacji rozliczasz zarówno Ty jak i oddział tej firmy rozliczacie się z podatków w Kanadzie w 100% i to o to w tym m.in. chodzi. Co do reszty, to sam musisz się zastanowić jaką drogę wybierzesz.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.162 s.