× Tutaj możesz dyskutować o PNP - Provincial Nominee Program

Topic-icon Najszybsza droga do stalego pobytu - PNP

Więcej
5 lata 2 miesiąc temu #22172 przez neti

Preryjny napisał:

pierszenstwo w rozpatrywaniu aplikacji na nominacje maja juz pracujacy w Manitobie
A jest jakaś określona liczba miejsc np. 1000 i w pierwszej kolejności przyjmujemy tych z Kanady.
Czy tu chodzi tylko o czas rozpatrywania aplikacji? Pytam, bo z punktów mógłbym już za chwilę startować, a jako worker (wyjeżdżam we wrzesniu) przy dobrych wiatrach za rok.Preryjny napisał:
aplikacje o wize pracownicza wspiera MPNP po uzyskaniu nominacji
Czyli najpierw MPNP a dopiero później przedłużać wizę.(!)
Kto to SCR?
No i kiedy żona może dołączyć w sensie fizycznym tzn. czy dostanie z automatu WorkPermit jak mi przedłużą?
(zona nie ma visy z IEC2013 )

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Preryjny
  • Preryjny Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Platynowy forowicz
  • prairie seer
Więcej
5 lata 2 miesiąc temu #22175 przez Preryjny

- limit miejsc na MPNP 5000
- tak chodzi o czas rozpatrywania
- na nominacje aplikuje jedna osoba (koniecznie) zalaczajac rodzine
- w przypadku otrzymania nominacji zona aplikuje o pozwolenie na prace

Do konca wszystkiego powyzszego nie sprawdzilem, ale w ciagu miesiaca powinienem miec pelne szczegolowe informacje.


Dzisiaj to wczoraj jutro.
The following user(s) said Thank You: darek85

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 2 miesiąc temu #22176 przez SCR

neti napisał:

Preryjny napisał:
pierszenstwo w rozpatrywaniu aplikacji na nominacje maja juz pracujacy w Manitobie
A jest jakaś określona liczba miejsc np. 1000 i w pierwszej kolejności przyjmujemy tych z Kanady.
Czy tu chodzi tylko o czas rozpatrywania aplikacji? Pytam, bo z punktów mógłbym już za chwilę startować, a jako worker (wyjeżdżam we wrzesniu) przy dobrych wiatrach za rok.Preryjny napisał:
aplikacje o wize pracownicza wspiera MPNP po uzyskaniu nominacji
Czyli najpierw MPNP a dopiero później przedłużać wizę.(!)
Kto to SCR?
No i kiedy żona może dołączyć w sensie fizycznym tzn. czy dostanie z automatu WorkPermit jak mi przedłużą?
(zona nie ma visy z IEC2013 )


Jesli jestes uprawniony do posiadania pozwolenia na prace Twoja zona na lotnisku automatycznie otrzymuje open work permit z data wygasniecia odpowiadajaca dacie Twojego dokumentu.

Procedura przedluzenia:
-aplikujesz do MPNP o nominacje
Jesli Cie nominuja to:
-kiedy zbliza sie moment wygasniecia pozwolenia na prace, prosisz pracodawce o oferte pracy (list, w ktorym potwierdza chec zatrudnienia na czas nieokreslony lub okreslony ale bodajrze przynajmniej przekraczajacy jeden rok)
-z oferta pracy kierujesz sie do MPNP, a oni na podstawie tej oferty wystawiaja Ci dokument, ktory nazywa sie "letter of support" - z tym listem aplikujesz o przedluzenie pozwolenia (mozesz to zrobic online)

Ciekawostka: wystarczy, ze aplikujesz o przedluzenie jeden dzien przed wyczerpaniem wizy, w momencie kiedy system przyjmie Twoja aplikacje nastepuje domniemanie, ze wszystko jest ok. czyli mozesz nadal pracowac do momentu zapadniecia decyzji w Twojej sprawie.

The following user(s) said Thank You: neti, darek85, Kisiel

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 2 miesiąc temu #22179 przez SCR

Sorry nie doczytalem Twojego posta, Majka mnie sciagnela telefonicznie wiec pospieszylem sie z odpowiedza. :) Oczywiscie skoro jestes na wizie pracy wakacyjnej IEC Twoja pratnerka nie jest uprawniona do pozwolenia, tyczy sie to tylko LMO. W tym przypadku niestety zeby mogla do Ciebie dolaczyc i pracowac najpierw musisz byc nominowany.

The following user(s) said Thank You: darek85

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 2 miesiąc temu - 5 lata 2 miesiąc temu #22187 przez neti

Wow, full service i to expresem :cheer:
Wielkie Dzieki.
Te 5000 miejsc mnie stresuje :unsure: Zawsze tak było ?
Rozchodzą się w takim tempie jak IEC?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 2 miesiąc temu #22190 przez SCR

neti napisał:

Wow, full service i to expresem :cheer:
Wielkie Dzieki.
Te 5000 miejsc mnie stresuje :unsure: Zawsze tak było ?
Rozchodzą się w takim tępie jak IEC?

My aplikowalismy we wrzesniu i nie bylo wiekszego problemu - chyba, ze cos sie zmienilo.

Ale nawet jesli w tym roku zabraklo by miejsc mozesz aplikowac na poczatku przyszlego - procedura zajmuje do 3 miesiecy wiec biorac pod uwage, ze masz pozwolenie na rok powinienes spokojnie zdarzyc.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 2 miesiąc temu #22193 przez neti

Ja na pewno będę w przyszłym roku. Wyjeżdżam z Polski dopiero we wrześniu, Jeśli nawet zacznę prace w październiku, to wymagane 6-miesięczne doświadczenie będę miał w okolicach marca.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Preryjny
  • Preryjny Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Platynowy forowicz
  • prairie seer
Więcej
5 lata 2 miesiąc temu #22196 przez Preryjny

Mysle, ze z wymaganiami jezykowymi i wyeliminowaniem sciazki laczenia dalszej rodziny, 5000 nie rozejdzie sie tak szybko. Ponadto jak juz w innym poscie zaznaczylem pracujemy nad tym, azeby nas nie zabraklo w programie.


Dzisiaj to wczoraj jutro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 2 miesiąc temu #22212 przez m-ajka

m-ajka napisał:

- w optymistycznej wersji, jestes w MB 9 m-cy. W tym czasie aplikujesz do rzadu federalnego o przedluzenie twojego pozwolenia na prace, z tego co pamietam aplikujemy do Vegreville AB, najwazniejsze w tym momencie jest zeby aplikowac NAJPOZNIEJ 30 dni przed koncem Twojego work permit (czas tutaj szybko leci, wiec polecam szybciej zapoznac sie z tematem ;) ). Postaraj sie przedluzyc wize o ile sie da, prawdopodobnie bedzie to nie wiecej niz rok - ale zawsze, pozniej mozna bedzie ja odnowic jeszcze raz jezeli bedzie taka potrzebna, ale im dluzej tym lepiej, co by sie nie stresowac ;)

ok, namieszalam.. wiec od razu sprostuje..
jak aplikujesz do MPNP o nominacje, dopuki nie masz Latter of Aproval albo LMO NIE MOZNA przedluzyc pozwolenia na prace! dopiero jak dostaniecie Letter of Aproval od MPNP, wtedy mozna do nich aplikowac o Letter of Support - i to jest to o czym pisal SCR :
Procedura przedluzenia:
-aplikujesz do MPNP o nominacje
Jesli Cie nominuja to:
-kiedy zbliza sie moment wygasniecia pozwolenia na prace, prosisz pracodawce o oferte pracy (list, w ktorym potwierdza chec zatrudnienia na czas nieokreslony lub okreslony ale bodajrze przynajmniej przekraczajacy jeden rok)
-z oferta pracy kierujesz sie do MPNP, a oni na podstawie tej oferty wystawiaja Ci dokument, ktory nazywa sie "letter of support" - z tym listem aplikujesz o przedluzenie pozwolenia (mozesz to zrobic online)

Ciekawostka: wystarczy, ze aplikujesz o przedluzenie jeden dzien przed wyczerpaniem wizy, w momencie kiedy system przyjmie Twoja aplikacje nastepuje domniemanie, ze wszystko jest ok. czyli mozesz nadal pracowac do momentu zapadniecia decyzji w Twojej sprawie.

ok i nie wiem skad sobie wymyslilam te 30 dni.. przepraszam jak namieszalam, mam nadzieje, ze teraz jest jasniej ;)

The following user(s) said Thank You: darek85

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 2 miesiąc temu #22405 przez neti

Mam jeszcze jedno pytanie...
Aplikując na MPNP z punktami jeszcze z Polski :
a) aby aplikowac bez oferty pracy trzeba mieć konkretny zawód (dokładniej: istnieje lista profesji podobna do tej z FSW)
b) aplikowac moze kazdy bez oferty pracy
c) obowiązuje lista z FSW
która odpowiedz prawidłowa?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.307 s.

Zaloguj or Załóż konto