× Tutaj możesz dyskutować o PNP - Provincial Nominee Program

Topic-icon Najszybsza droga do stalego pobytu - PNP

  • Preryjny
  • Preryjny Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Platynowy forowicz
  • prairie seer
Więcej
5 lata 3 miesiąc temu #16764 przez Preryjny

Z tego co wyczytalem na stronie AINP (semi-skilled workers), to musisz miec wczesniejsze doswiadczenie w hotelarstwie, gastronomii lub jako kierowca.


Dzisiaj to wczoraj jutro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 3 miesiąc temu #16770 przez greenlight

dziękuję :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 2 miesiąc temu #22073 przez neti

Czesc
Mam pytanie odnośnie PNP Manitoba (ładnie umiecham się do m-ajki B) , ale moze i kto inny jest obytyw temacie.
Mam roczną open-work Visa (IEC). Zakładam, ze po 6miesiącach przepracwanych tam, aplikuje na MPNP.
Jak długo trwa (max. termin) rozpatrywanie wniosku? Gdzieś mi dzwoni, ze ok 12miesięcy :unsure: ), a co zrobić jak mi pozozstanie, przy dobrych wiatrach, 6. Czy jest jakiś okres przejciowy np. visa przejsciowa, az nie zakończą mojej aplikacji?
Gdzies tez mi się obiło, ze MPNP to tylko coś w rodzaju "namaszczenie", a samą permament Visa to i tak przyznaje rząd federalny (jak w przypadku FSW) ?? Jeśli tak to czy czas oczkiwania się kumuluje 12m MPNP + 12m FSW (mówię o najczarniejszym scenariuszu), i czy przez ten cały czas moge siedziec w Kanadzie na innych warunkach niz turysta/nielegalnie (tzn. czy jest cos przejsciowego)??
Zagmatwałem to trochę ... spróbuję inaczej....da się bez LMO czy droga IEC -> LMO -> MPNP jest jedyną mozliwą?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 2 miesiąc temu #22094 przez m-ajka

haha PIERWSZA!:P

Pokolei:
- pracujesz 6 m-cy u jednego pracodawcy, aplikujesz do MPNP o "namaszczenie" ;) maja do 3 m-cy na rozpatrzenie twojego wniosku (jezeli aplikujesz online, dluzej sie czeka jak zlozysz droga papierowa).
- w optymistycznej wersji, jestes w MB 9 m-cy. W tym czasie aplikujesz do rzadu federalnego o przedluzenie twojego pozwolenia na prace, z tego co pamietam aplikujemy do Vegreville AB, najwazniejsze w tym momencie jest zeby aplikowac NAJPOZNIEJ 30 dni przed koncem Twojego work permit (czas tutaj szybko leci, wiec polecam szybciej zapoznac sie z tematem ;) ). Postaraj sie przedluzyc wize o ile sie da, prawdopodobnie bedzie to nie wiecej niz rok - ale zawsze, pozniej mozna bedzie ja odnowic jeszcze raz jezeli bedzie taka potrzebna, ale im dluzej tym lepiej, co by sie nie stresowac ;)

*jezeli nie uda sie przedluzyc wizy pracowniczej, trzeba sie zalegalizowac swoj pobyt w Kanadzie! Czyli aplikowac o wize turystyczna (jezeli wczesniej odmowia Ci wizy pracowniczej, jest duze - bardzo duze - prawdopodobienstwo, ze odmowia tez turystycznej!). Tak, Tak - wiem, ze mamy paszporty biometryczne i nie potrzebujemy wizy. Jak polecil mi swego czasu prawnik, ktorego ja serdecznie nie polecam - mozna pojechac na granice USA - CAN sprobowac wjechac do USA, bez wizy cie cofna i kanadyjski oficer wbije Ci pieczatka na 6 m-cy.... w praktyce (nie probowalam :D ) wyglada to tak, ze istnieje pradopodobienstwo, ze utkniesz na granicy i wysla Cie prosto do PL.. ale jak mowia do odwaznych swiat nalezy ;) ..
Tak wiec, jezeli nie uda sie przedluzyc legalnego pobytu w Kanadzie jest 90 (albo 100?!) dni na dobrowolne opuszczenie Kanady, bez zadnych konsekwencji (Jezeli zostaniesz dluzej, nawet nie pracujac w tym czasie, bedzie to potraktowane jako przesiedzenie - i jak juz wczesniej bylo z ludzmi, ktorzy przesiedzieli w USA, ale nie mieli zadnej pieczatki w paszporcie i mysleli, ze to sie nie liczy - liczy sie). Trzeba w tym czasie opuscic Kanada i starac sie z PL lub innego miejsca na swiecie aplikowac i czekac na rozpatrzenie aplikacji o PR - ale to taka pesymistyczna wersja ;)

To tak nawiasem tylko - nie zeby straszyc ;) chociaz - ja wracalam, wiec jest mozliwe zeby to spie***** wiec uprzejmie informuje o wszystkich mozliwosciach ;)

ok wracamy do tematu..
- w tym samym czasie kompletujesz dokumenty na aplikacje o staly pobyt (masz maxymalnie 5-6 m-cy od momentu otrzymania listu z nominacja do momentu zlozenia aplikacji)
- Wysylasz dokumenty do Sydney, NS tam w teminie do 3 m-cy, beda sprawdzac czy wyslalas wszystko co potrzeba, jezeli nie - odesla Ci aplikacje, musisz ja uzupelnic, wyslac jeszcze raz i odczekac kolejne 3 m-ce (wiec ile bedzie trwal pierwszy etap - zalezy od Ciebie ;) )
- Jezeli aplikacja jest kompletna, zostanie ona odeslana do Ambasady (moja np. jest w tym momencie w Warszawie ). Na stronie Ambasady jest informacja, ze aplikacje o PR sa rozpatrywane do 8 m-cy, ja dostalam maila, ze maja czas do 12 m-cy (na zapytanie "to w koncu ile?" nie dostalam jeszcze odpowiedzi :S )
- w tym czasie beda sie z Toba kontaktowac co jakis czas, jak beda czegos potrzebowali, chcieli zweryfikowac informacje itp. i wtedy daja Ci 30 dni (!!) na doslanie tego co im sie podoba (nie dziala to w druga strone :angry: )
- dwa powody dla ktorych mozesz zostac odrzucona na tym etapie to (teoretycznie) stan zdrowia albo przeszlosc kryminalna. No i oczywiscie jak sprawdza, ze cokolwiek co napisalas w aplikacji jest nieprawdziwe, albo podrobione dokumenty, falszywy narzeczony chowanie dziecka itp.
- trzeba bedzie zrobic badania medyczne to na 100% i mnie poprosili o zdjecia z Kanady :D (na potwierdzenie tego z moj partner jest realny :P )

No i ile dalej to trwa to nie wiem bo wciaz CZEKAM :P cierpliwie...

Co do skladania aplikacji itp. polecam pierwszy rok w Kanadzie zyc "oszczednie", albo przynajmniej byc przygotowanym, bo wszystkie wnioski, badania, aplikacje, porady prawne (nie konieczne, ale czasem przydatne) - kosztuja, a terminy oplat sa podobne do terminow dosylania dokumentow nie wiecej niz 30 dni ( - (+/-) 5 dni na przesylke; - soboty i niedziele; + terminy np. jest tylko 4 lekarzy w MB ktorzy moge podstemplowac badania i terminy maja na "za miesiac", wiec trzeba gdzies indziej pojechac itp.) wiec warto byc przygotowanym na email pt. wyskakuj z kasy albo jedz do Brandon po jutrze :P

ok .. chyba wszystko co pamietam ;)

The following user(s) said Thank You: mk=, neti, darek85

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 2 miesiąc temu #22119 przez Endui

@M-ajka,
Mam kilka pytań:
- Jeśli można wiedzieć to Ty wyjechałaś w ramach inicjatywy IEC ?
- jak tak to kiedy wyjechałaś?
-prosiłaś o to tzw. przedłużenie wizy pracowniczej?
-dostałaś to przedłużenie ?
-jak tak to na jak długo ?

dziękuje za odpowiedzi.
pozdrawiam :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 2 miesiąc temu #22149 przez m-ajka

1) tak, IEC Dostalam w pazdzierniku 2009
2) w listopadzie 2009 wyladowalam w Kanadzie
3) nie aplikowalam o przedluzenie wizy pracowniczej, bo a) nie wiedzialam, ze trzeba to zalatwic wczesniej, b) bylam na 150% pewna ze dostane od razu nominacje z prowincji :P (tak wiem cwaniak bylam ;) )
3) aplikowalam o wize turystyczna, ale mi jej nie dali bo bylo to juz po wygasnienciu mojego pozwolenia na prace

... wiec po 90 dniach od wygasniecia wizy, spakowalam sie do PL i tam staralam sie dalej.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 2 miesiąc temu #22156 przez neti

O przedłużeniu jakiej visy piszesz?
Tą otrzymaną w IEC nie można przedłużyć o ile mi wiadomo.
Pisząc o "przedłużeniu" masz na myśli nową visę otrzymaną przy użyciu LMO? Czy jeszcze cos innego?


Czyli łaczny czas...jeśli dobrze liczę to:
6 mies. (praca w Manitobie) + 3 mies (rozpatrzenie aplikacji MPNP) + 3 mies x ilość ewentualnych odwołań (Sydney) + 12mies. (Warszawa) = 24 mies (2 lata - jak nic)
Zastanawiam się w którym momencie mogły by dołączyć do mnie moje dziewczyny (zona z córką) :dry:
I jeszcze jedno, bo trochę juz głupieję...
Jeszcze do nie dawna byłem przekonany,ze aby zakwalifikować się na MNPN trzeba miec te 6mies. ManitobaExperience + full-time, long-term job + min. 55 punktów (wiek, doświadczenie, koneksje itd)
A ostatnio strona www (rządowa strona manitoby, ta z Bizonem B) ) się zmienila i wynika z niej, ze albo jedno albo drugie. O co kaman ...? :blink:
Jesli tak to moze lepiej od razu próbowac tylko z punktami, tym bardziej ze uzbierało mi się grubo ponad 80 (chyba, ze i tu jest jakas lista zawodów "okupowanych", o której nie doczytałem)
Zaoszczędziłbym te 6 miesięcy.
Przekombinowałem??

Tak czy owak m-ajka wielkie dzięki.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 2 miesiąc temu #22160 przez m-ajka

Mozesz applikowac o nowe pozwolenie na podstawie doswiadczenia w kanadzie ale to SCR musi powiedziec jak to dziala bo ja nie pamietam :-P nie ma to nic wspolnego z lmo

Dziewczyny dolaczasz do swojej aplikacji do mpnp - aplikujesz dla calej rodzinki
Sa 4 rozne programy w mpnp: studet workers experience I cos tam jeszcze. Ja aplikowalam z worker do tego potrzebne jest 6 m-cy..

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 2 miesiąc temu #22162 przez m-ajka

Mozesz applikowac o nowe pozwolenie na podstawie doswiadczenia w kanadzie ale to SCR musi powiedziec jak to dziala bo ja nie pamietam :-P nie ma to nic wspolnego z lmo

Dziewczyny dolaczasz do swojej aplikacji do mpnp - aplikujesz dla calej rodzinki
Sa 4 rozne programy w mpnp: studet workers experience I cos tam jeszcze. Ja aplikowalam z worker do tego potrzebne jest 6 m-cy..

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Preryjny
  • Preryjny Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Platynowy forowicz
  • prairie seer
Więcej
5 lata 2 miesiąc temu #22170 przez Preryjny

- od 1 kwietnia sa tylko dwie sciezki
- punkty i pelne zabezpiecznie finansowe dotyczy aplikujacych z poza Kanady .
- pierszenstwo w rozpatrywaniu aplikacji na nominacje maja juz pracujacy w Manitobie
- aplikacje o wize pracownicza wspiera MPNP po uzyskaniu nominacji


Dzisiaj to wczoraj jutro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.275 s.

Zaloguj or Załóż konto