× Tutaj możesz dyskutować o PNP - Provincial Nominee Program

Topic-icon PNP Ontario

Więcej
1 miesiąc 17 godzin temu - 1 miesiąc 17 godzin temu #50092 przez Wojtek

Pobyt stały w ONTARIO dla osób niewykwalifikowanych według nowego projektu pilotażowego

NOWOŚĆ: ontaryjski program nominacji prowincji dla NIEWYKWALIFIKOWANYCH pracowników:

16 sieprnia 2017 Ontaryjski program prowincjonalnej nominacji (Ontario PNP/Ontario Immigrant Nominee Program), otworzył nową kategorię dla pracowników niewykwalifikowanych zawodów, na które jest obecnie zapotrzebowanie w Kanadzie. Warto nadmienić, że niniejszy program otwiera drzwi wielu osobom, które wykonują pracę niewykwalifikowaną i tym samym nie spełniają wymogów formalnych takich programów jak Federal Skilled Worker czy Canadian Experience Class (wchodzących w skład obecnego programu Express Entry). Jest to aplikacja łączona – co oznacza, że zarówno pracodawca jak i pracownik muszą spełnić szereg wymogów przed złożeniem podania.

Aby móc zakwalifikować się do programu, pracodawca musi:

• Wystawić ofertę pracy na stałą pozycję w pełnym wymiarze godzin (co najmniej 30) w jednej z poniższych pozycji, związanych z rolnictwem lub budownictwem,
• Zaproponować stawkę godzinową, która spełnia wymogi średniej prowincjonalnej,
• Oferta pracy musi być wydana na jedną z poniższych pozycji:
• Instalatorzy i serwisanci sektorów rezydencyjnego i komercyjnego
• Operatorzy ciężkiego sprzętu
• Farmerzy i pracownicy farm
• Pracownicy szklarni i żniwiarze
• Pomocnicy i pracownicy budowlani
• Rzeźnicy przemysłowi oraz pakowacze mięsa i drobiu.
• Biznes musi być w aktywnym działaniu przez co najmniej 3 lata,
• Miejsce pracy oraz siedziba firmy muszą mieścić się na terenie Ontario,
• Przestrzegać wszystkich przepisów oraz regulacji prawa pracy nałożonych przez prowincję,
• Posiadać roczne dochody w wysokości co najmniej $1,000.000 CAD oraz 5 stałych pracowników (jeśli biznes mieści się w okolicy Toronto – tzw. GTA) lub $500,000 CAD oraz 3 stałych pracowników (jeśli biznes mieści się poza okolicą GTA).

Pracownik zagraniczny musi natomiast spełnić poniższe wymogi:
• Doświadczenie zawodowe – kandydat musi posiadać co najmniej rok pracy w ciągu ostatnich 3 lat (36 miesięcy) poprzedzających wysłanie aplikacji. Doświadczenie musi pochodzić z legalnej, płatnej pracy, w pełnym wymiarze godzin (lub ekwiwalent godzin uzyskany w pracy na pół etatu), kumulatywnie 1560 godzin pracy w roku w jednej z powyższych pozycji, wykonywanej na terenie Ontario.
• Edukacja – kandydat musi mieć ukończoną co najmniej szkołę średnią i posiadać ewaluację dyplomu dokonaną przez kanadyjską instutucję edukacyjną (np. WES).
• Ważna licencja lub certyfikat – kandydat wykonujący pracę gdzie wymagane jest posiadanie licencji lub certyfikatu do wykonywania danego zawodu, zobowiązany jest do jej posiadania 
w momencie złożenia podania.
• Język – kandydat musi posiadać certyfikat językowy (angielski lub francuski) z wynikiem co najmniej 4 CLB z każdej kategorii (czytanie, pisanie, słuchanie i mówienie).
• Fundusze – kandydat musi posiadać odpowiednie fundusze pozwalające mu na osiedlenie się 
w prowincji.



NOC7441 - budowlani instalatorzy i osoby serwisujące (okien, drzwi, urządzeń elektrycznych gospodarczych, boilerów, ogrodzeń, systemów irygacyjnych itp)
NOC7521 - operatorzy maszyn ciężkich budowlanych (oprócz dźwigów)
NOC8431 - pracownicy farm ogólni
NOC8432 - pracownicy szklarni, cieplarni (wewnątrz i na zewnątrz)
NOC8611 - żniwiarze, osoby zbierające płody farm owocowo-warzywnych
NOC7611 - pomocnicy budowlani w różnych zawodach
NOC9462 - rzeźnicy przemysłowi, pracownicy farm przetwórstwa mięsnego.


"A Nation's greatest enemy is the small minds of its small people"

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.199 s.

Zaloguj or Załóż konto