× Tutaj możesz dyskutować o PNP - Provincial Nominee Program

Topic-icon PNP Ontario

Więcej
1 rok 9 miesiąc temu #47448 przez Kolorowy

sakura napisał:

Al napisał:
chyba nikt ci nie odpowie na to pytanie "za wysokie loty na tym forum".....

Al, pytanie brzmiało "Czy łatwo jest potem dostać PR?" Odpowiedź brzmi: "tak, jak masz nominację to PR jest dostać łatwo". To, że sensowniej byłoby zapytać na ile ciężko jest dostać nominację z tego programu, jakie są limity, ile to trwa itp, itd. to osobna kwestia.

Do tej pory sądziłem, że uzyskanie nominacji to dość łatwa rzecz, że "wystarczy" zrobić masters i tyle. Myślałem, że gorzej jest z PR niż z nominacją.
Czy masz może jakiekolwiek informacje na temat uzyskania nominacji? Mam tutaj na myśli na przykład limity i procent "odrzutów", resztę mniej więcej znam stąd: www.ontarioimmigration.ca/prodconsum/gro...pp_guide_masters.pdf


Serdecznie dziękuję wszystkim za zainteresowanie i odpowiedzi. Pozdrawiam.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 9 miesiąc temu #47449 przez leon

Kolorowy napisał:

(...) Do tej pory sądziłem, że uzyskanie nominacji to dość łatwa rzecz, że "wystarczy" zrobić masters i tyle. Myślałem, że gorzej jest z PR niż z nominacją..

Skala trudnosci w tym programie ...10 najtrudniej ... 1 najlatwiej

10 - zrobienie magistra
4 - nominacja
1 - PR

jezeli limit nominacji w danym roku bedzie wyczerpany Twoja aplikacja przejdzie na rok nastepny ... chyba ze program zostanie zlikwidowany.

The following user(s) said Thank You: Kolorowy

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 9 miesiąc temu - 1 rok 9 miesiąc temu #47472 przez Sebastian

Jesli dobrze zrozumialem.... ten program jest kierowany do studentow zamierzajacych studiowac w ontario na uczelniach.
Polski dyplom magistra ewaluowany przez np.WES tu nic nie da ???


uk

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 9 miesiąc temu - 1 rok 9 miesiąc temu #47480 przez Al

tylko kanadyjskie wykształcenie, master's degree zdobyty tylko na wytypowanych uczelniach wyższych, lista tych uczelni gdzieś krąży w internetach...,
ta opcja emigracji jest jedynie dla ludzi kasiastych,
nie wiem czemu tak jest ale polskiego magistra nostryfikują do Bachelor's degree, później "przy pomyślnych wiatrach" można startować na master's degree, ile kosztuje jeden rok dla obcokrajowców już pisałem wyżej, niektóre magisterskie studia trwają 2 lata, do tego trzeba doliczyć koszt zakwaterowania, wyżywienia, biletów ect, nie wyobrażam sobie, że komukolwiek z zainteresowanych starczy na tyle czasu, żeby zrobić magistra i jeszcze pracować, no chyba że w wakacje,
jak ktoś ma do dyspozycji 150 - 200 tysięcy złotych, to może zacząć szukać odpowiedniego dla siebie kierunku studiów wyższych.

The following user(s) said Thank You: Sebastian

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 8 miesiąc temu #47897 przez Dorothy

Należy też wziąźć pod uwagę fakt, że zaliczenie studiów w Kanadzie jesli nie zna się perfekcyjnie języka związanego ze swoim kierunkiem może być bardzo trudne.
Pójść na studia (dostać się bo wiadome, że na wielu uczelniach to nie jest tak, że płacisz i Cię przyjmują, tylko trzeba jeszcze przekonać uczelnię do tego, żeby Cię na studia przyjęli), to mniej trudna kwestia ale je ukończyć, to już zupełnie coś innego.

Sama chciałam być ambitna i pójśc na magisterskie w UoT, nawet się dostałam ale po "chwili" zastanowienia dotarło do mnie, że przy tak specjalistycznym kierunku (na dodatek trwającym 7 semestrów), nie dałabym rady pracować równocześnie bo ilość przyswojenia językowych informacji, żeby zdać egzaminy byłaby ogromna.
Polecam 5 razy przemyśleć tą kwestię, żeby potem nie płakać, że tylko zmarnowało się pieniądze bo jednak w tej kwestii bez języka "ani rusz" a w tej sytuacji nikt (wykładowca itp.) nie będzie 5 razy powtarzał tego samego bo student nie rozumie języka. Tak samo egzaminu też nikt nie przetłumaczy na polski ;).

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 8 miesiąc temu #47900 przez Dorothy

Swoją drogą, to patrząc na instrukcję związaną z aplikacją w ramach Foreign Workers, to jakoś krucho mają w tym Ontario w wymogami... Ani minimalnego doświadczenia w pracy w Ontario, ani wymagań dotyczących języka, wieku, opini Labour Market itp.... dziwne. Wydawało mi się, że jeszcze 2-3 lata temu wymogi były większe...
Ciekawe, jak z terminami rozpatrywania aplikacji o nominację.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 5 miesiąc temu #48675 przez Michal33

Mam bardzo ciekawe pytanie i nie moge znalesc odpowiedzy :( . Czy wiecie jak to jest dostałem się na Iec 2016 w sierpniu lecę do Ontario i mam juz prace :) . Plan mam taki ze po 6 miesiącach składam o NPN a pozniej PR . Chce rodzinę ściągnąć juz czy będąc w trakcie Iec i składać na NPN mogę dodać do aplikacji rodzinę by przyjechały do mnie czy ? A możne macie jakaś podpowiedz jak ściągnąć żonę z córka .

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 5 miesiąc temu #48676 przez Preryjny

@Michal 33

.........ale dlaczego bedziesz czekal 6 miesiecy na skladanie aplikacji?


Dzisiaj to wczoraj jutro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 5 miesiąc temu #48678 przez Michal33

bo wyczytałem gdzieś ze muszę na Iec pracować u jednego pracodawcy 6 miesięcy by złożyć aplikacje na NPN ..Z kontekstu Twego wpisu wychodzi ze sie mylę ?? Jeśli tak to proszę o sprostowanie

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 5 miesiąc temu #48679 przez Lyda

Michal33 napisał:

bo wyczytałem gdzieś ze muszę na Iec pracować u jednego pracodawcy 6 miesięcy by złożyć aplikacje na NPN ..Z kontekstu Twego wpisu wychodzi ze sie mylę ?? Jeśli tak to proszę o sprostowanie

Jesli pracujesz w MANITOBIE 6 msc i masz list od pracodawcy dostajesz 500 punktow do mpnp gdy skladasz EOI tak na szybko mowiac.

Ale Ty mowisz o ONTARIO - a chyba dorota mowila ze tam nie trzeba pracowac pol roku itp (popatrz posty wyzej )... lepiej sprawdz wymogi pod ontario jak jest dokladnie- tu duzo osobo pisalo o 6msc bo duzo osob jest z manitoby albo sie wybiera

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.235 s.

Zaloguj or Załóż konto