× Motoryzacja w Kanadzie

Topic-icon Kierowca samochodow ciezarowych

Więcej
4 lata 9 miesiąc temu #28855 przez Dragon_MCR

Witam, jestem kierowca ciezarowek CE, Class 1, z 10 letnim stazem, 8 lat w UK, chcialbym sprobowac swoich sil w Kanadzie. Moglby mi ktos podpowiedziec jak sie za to zabrac?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 9 miesiąc temu #28856 przez Endui

ukradzione z innego portalu:
– Jak wygląda procedura załatwienia zezwolenia na pracę? Czy konieczny jest wstępny kontrakt z pracodawcą przed wyjazdem z Polski? Czy konieczna jest wizyta w Ambasadzie Kanady w Warszawie.

– Procedura pozyskania pozwolenia na pracę zazwyczaj rozpoczyna się od tego, że pracodawca musi zdobyć w odpowiednim, kanadyjskim urzędzie pozwolenie na zatrudnienie obcokrajowca lub grupy pracowników zza granicy. Dokument ten to Labour Market Opinion (LMO) i jest wydawany dla firm, które potrafią wykazać, że zatrudnienie pracownika z obcego kraju nie wpłynie negatywnie na kanadyjski rynek pracy. W obliczu bezrobocia na stopie 4%, w pewnych zawodach i częściach Kanady, wielu pracodawców otrzymuje łatwo taki dokument. Z dokumentem zawierającym nazwisko zagranicznego pracownika (np. polski stolarz meblowy), może on starać się o wystawienie pozwolenia na pracę w jakimkolwiek punkcie przekroczenia granicy Kanady (np. na lotnisku), ale także w Ambasadzie Kanady w Polsce bądź też w kraju swojej rezydentury (np. Polak mieszkający w Wielkiej Brytanii w Ambasadzie Kanady w Wielkiej Brytanii). Jeżeli kanadyjscy pracodawcy są zainteresowani zatrudnieniem pracownika zza granicy, zazwyczaj wymaga się od nich opublikowania otwartej oferty pracy na stronie www.jobbank.gc.ca . Zarazem strona ta jest świetnym sposobem na sprawdzenie aktualnych ofert pracy i czy nasze umiejętności są poszukiwane w Kanadzie. W przeciwieństwie do obywateli wielu innych krajów, Polacy posiadający polski paszport biometryczny, nie muszą posiadać wizy, aby przyjechać do Kanady. Współmałżonek lub partner pracownika, który uzyskał pozwolenie na pracę w konkretnej firmie, także może otrzymać pozwolenie na pracę. Będzie to „otwarte” pozwolenie upoważniające do podjęcia pracy u jakiegokolwiek pracodawcy. Jednak jeśli będzie to praca w opiece nad dziećmi lub służbie zdrowia wymagany będzie test medyczny. Cała rodzina pracownika będzie mogła korzystać z ubezpieczenia zdrowotnego za darmo, a dzieci będą mogły uczęszczać do lokalnych szkół także za darmo.

– Czy jest szansa na załatwienie zezwolenia dopiero po przylocie do Kanady i wyszukaniu na miejscu pracodawcy?

– Polak wkraczający do Kanady, jako tzw. „Visitor”, tak jak większość odwiedzających, może tu pozostać przez 6 miesięcy, a podejmowanie w tym czasie pracy bez pozwolenia będzie łamaniem prawa. Z drugiej strony jednak, jest całkowicie legalne poszukiwanie pracy. Można szukać pracodawcy posiadającego już LMO, albo przekonać innego, aby wystąpił po taki dokument, co da nam możliwość z kolei wystąpienia o pozwolenie na pracę. Im bardziej poszukiwany przez pracodawców zawód i umiejętności, tym łatwiej będzie nam znaleźć pracę, zwłaszcza w Albercie gdzie występuje deficyt wykwalifikowanych pracowników.

Przed wydaniem pozwolenia na pracę osobie o statusie „Visitor”, prawdopodobnie będzie konieczne opuszczenie Kanady, ale wystarczy w tym przypadku udać się na przejście graniczne, gdzie należy wystąpić o stosowny dokument. Można też wrócić do Polski na kilka tygodni lub miesięcy i poczekać, aż pracodawca przyśle LMO, po czym możemy starać się o pozwolenie na pracę w Ambasadzie Kanady w Warszawie lub na lotnisku w Kanadzie. Chciałbym tu podkreślić – przed rozpoczęciem pracy należy pozyskać pozwolenie, status „Visitor” nie jest równoznaczny z pozwoleniem na pracę.

– Zainteresowani pracą w Kanadzie muszą znać język angielski? Na jakim poziomie? Ktoś to sprawdza?

– To naprawdę zależy od pracy jakiej się szuka. Jest mało prawdopodobne, aby kanadyjski pracodawca chciał zatrudnić osobę, która absolutnie nie mówi po angielsku. Z mojego doświadczenia wynika, że podstawowa znajomość języka angielskiego na poziomie komunikatywnym całkowicie wystarcza aby podjąć pracę w większości zawodów budowlanych i przemysłowych. Pracodawca prawdopodobnie też nie otrzyma LMO, jeśli urzędnicy wykryją, że pracodawca nie wymaga języka angielskiego lub francuskiego od obcokrajowca. Znajomość języka angielskiego może być sprawdzona w trakcie rozmowy w Ambasadzie Kanady przez sekcję ds. wiz, gdy staramy się o pozwolenie na pracę lub przez funkcjonariusza Urzędu Emigracyjnego na lotnisku w Kanadzie.


I od siebie:
1. poczytać forum,
2. poczytać internety,
3. Znaleźć prace i jechać !

The following user(s) said Thank You: 1964Miros

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.173 s.