× Tutaj możesz dyskutować o życiu w Manitobie. Wszystkie wątki bezpośrednio związane z Manitobą.

Topic-icon MPNP

Więcej
1 miesiąc 3 dni temu #50402 przez Calvin

Czyli rozumiem ,że będą jakieś zmiany w formie składania PR ? Z tego co teraz wiem to są dwie opcje EE i papierowa.

Pozdrawiam

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 miesiąc 3 dni temu #50403 przez jocker01

Z tego co wiem, to od poczatku tego roku zmienily sie zasady, i wszystkie osoby dostajace MPNP musza skladac papiery o PR poprzez EE. Za nominacje dostajesz 600pkt i reszte trzeba uzbierac!
Pozdrawiam
Jocker01


EV - JUN 2017
EOI - 02 SEP 2017
MPNP - 14 NOV 2017
PR submitted - 17 MAY 2018
AR - 25 MAY 2018
AOR - 31 JUL 2018

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 tygodni 6 dni temu #50418 przez Calvin

Hej !


Zatrzymałem się na zakładkach edukacja i praca.
Otóż rozumiem ,że muszę uwzględnić wszystkie szkoły(podstawówka,gimnazja,LO)do których chodziłem. Czy wystarczy tylko LO I świadectwo ukończenia co zaraz potwierdza posiadanie wykształcenia średniego czyli secondary(12 lat).? Porostu nie wiem jak Mpnp to rozumie. Przykładowo jeżeli ktoś ma doktorat z fizyki kwantowej to musi podać ze 1988 ukończył podstawówkę w Sosnowcu ?
Następnie wszystkie prace w których pracowałem przez ostanie 5lat(dłużej niż 6mies) to rozumiem ,że prace której pracuje teraz już w Kanadzie tez muszę uwzględnić jako ze jest już dłużej niż pół roku i zaznaczyć jako current?

Poprostu chce być powiem ,że wsyztsko jest okay.
Planuje jeszcze jutro pojechać do biura MPNP i zaczerpnąć informacji u źródła.

Pozdrawiam

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 tygodni 6 dni temu #50419 przez ptoki

Tak :)

A szerzej: Podaje sie w formularzu swoje wyksztalcenie i ostatnia szkole. Chyba ze istotne jest aby pokazac ze miales jeszcze cos poza LO. Np. Policealna zawodowa szkole. Szczegolnie jak sie choc z grubsza pokrywa z wykonywanym zawodem.

Swiadectwa kserujesz (polecam w kolorze, wychodza jak oryginaly :) ), zanosisz do notariusza, on potwierdza zgodnosc z oryginalem i wtedy do tlumaczenia. To skanujesz i wysylasz do MPNP. Dzieki temu masz od razu papiery gotowe do wyslania na PR/EE.

Doswiadczenie zawodowe powinienes miec udokumentowane swiadectwami pracy. Je tak samo kserujesz, poswiadczasz i tlumaczysz.
Tak, to kanadyjskie doswiadczenie w sumie najwazniejsze wiec je tez wpisujesz.

The following user(s) said Thank You: Calvin

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 tygodni 6 dni temu #50420 przez Calvin

Dzięki za odpowiedz ptoki.

Wiec racji tego ,że w EOI podałem iż moje doświadczenie zawodowe jest mniejsze niż rok bo jest to tylko doświadczenie które zdobyłem w Kanadzie przez ostanie 7 miesięcy.
Nie uwzględniam żadnej innej pracy bo nigdy nie pracowałem u jednego pracodawcy dłużej niż 6 miesięcy co za tym idzie nie mam żadnych świadectw pracy.
Czyli podaje mojego obecnego pracodawcę który zarazem jest moim pracodawca którego podałem w job offer?

Trochę to pozawijalem ale chyba mnie zrozumiesz. :)

Pozdro

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 tygodni 4 dni temu #50423 przez ptoki

Tak, tego aktualnego podajesz. Jak nie masz innych papierow dokumentujacych prace to trudno. Powodzenia!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 tygodni 6 dni temu #50424 przez Sztabson

Niestety ale tak nie jest. W sumie dobrze bo tylko osoby co moga wejsc do puli EE moglyby skladac na MPNP czyli np angielski nie nizszy jak CLB 7. Poprostu jest dodatkowa opcja dzieki ktorej mozna dostac 600pkt bo tylko w tym pathway EE mozna dostac te pkt i zlozyc online przez EE. Nareszcze po paru miesiacach rpzerwy ruszyl ponownie program wpierany przez KPK, obecnie mozna dostac wsparcie przy pathway EE i pathway Oversize. Czyli przyjezdzajac na Exploratory Visa mozna miec PR w 3-6 miesiecy jesli sie spelnia warunki wejscia do ouli w EE lub w okolo 2 lata jak to bylo do tej pory jesli sie tych warunków nie spelnia.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 tygodni 6 dni temu #50425 przez Sztabson

Moze dodam, ze obecnie mozna skladac przez Exploratory Visa bedac na IEC i lapiac sie do puli EE ale nie majac wystarczajaco pkt by zostac wylosowanym w EE. Takze nie trzeba miec pracodawcy z listy by moc zlozyc po 6 miesiącach pracy na PNP (wedlog nowych zasad wchodzacych bodajrze w przyszlym miesiacy by zlozyc na MPNP po 6 miesiacach pracy bedzie musial byc to zawod z listy, w innym przypadku bedzie mozna zlozyc na MPNP dopiero po 12 miesiacach co wprowadza spore ograniczenia dla polskiego IEC :( ). Wystarczy doswiadczenie z PL z zawodu z listy i lapac sie do puli EE by dzieki KPK przed koncem IEC miec PR dzieki ekstra 600pkt.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.248 s.