× Tutaj możesz dyskutować o życiu w Manitobie. Wszystkie wątki bezpośrednio związane z Manitobą.

Topic-icon MPNP

Więcej
1 rok 4 miesiąc temu #50063 przez Zyberiusz

Gdzies podczas przeprowadzek zgubilem jedna koperte z dokumentami, poczta kanadyjska gdzies zawieruszyla dokumenty. W efekcie czego w niedziele konczy mnie sie obecny wp, dzisiaj zloze cala aplikacje o nominacje i mam pytania o implied status, bo jak widac inaczej sie nie da.
Czy dobrze rozumiem, ze musze wystapic o nowy work permit?
Czy mozna zrobic to droga elektroniczna? jesli tak to czy jest to ta sama platforma przez ktora sklada sie wniosek o nominacje? Jesli nie prosilbym o podanie adresu gdzie to zrobic.
Wolalbym to zrobic droga elektroniczna, bo wtedy niedziela jest ostatnim dniem, a tak jutro na glowie trzeba byloby stanac.
Jakie dokumenty do tego beda potrzebne?
Dzieki z gory za podpowiedzi.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 4 miesiąc temu #50064 przez Zyberiusz

Ok poczytalem troche wiecej i widze, ze pozostaje mi jedynie przejscie na visitor visa i zaprzestanie pracy, w najlepszym wypadku na miesiac.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 1 miesiąc temu #50134 przez Michał Ca

hejka mam pytanie na które nie umie znaleźć odpowiedzi .Czy jak składam MPNP i wpisze couple to ona tez będzie nominowana czy nie ma takiej opcji ?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 rok 1 miesiąc temu #50135 przez ptoki

Nominacje dostanie tylko aplikant. Potem przy wnioskowaniu o PR dopisuje się osoby "towarzyszące" - dependents.
Przy małżeństwie temat jest prosty, akt małżeństwa z Urzędu Stanu Cywilnego załatwia temat.
Przy narzeczeństwie trzeba sie nagimnastykować. Konto bankowe wspólne, wspólna firma, dom, kredyt pomagają udowodnić że się jest w związku.
Ale tematu nie zgłębiałem więc nie wiem co jest żelaznym dowodem na bycie w związku nieformalnym a co tylko poszlaką.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 miesiąc 1 tydzień temu #50187 przez Zyberiusz

Ok sorry, ze nie w temacie. Szybkie pytanie czy do bowp potrzebne cokolwiek od pracodawcy jak oferta pracy czy cos takiego. Przysiaglbym, ze gdzies cos takiego mi mignelo, ale za nic teraz nie moge znalezc. Na logike jest to forma otwartego work permit, wiec niepotrzebne, tylko wlasnie ten szczegol, ze cos takiego mi gdzies mignelo....

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 miesiąc 1 tydzień temu #50189 przez mlyno

Ja to totalnie nic takiego nie dawałem do BOWP.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 miesiąc 1 tydzień temu - 9 miesiąc 1 tydzień temu #50190 przez mlyno

Ja to totalnie nic takiego nie dawałem do BOWP.
Tym bardziej bałbym się że jak załączę ofertę pracy to mi nie dadzą open tylko closed bo się pomylą :dry:

EDIT:
Coś się podwójnie wysłało :P

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 miesiąc 1 tydzień temu #50193 przez TAS

A że się wtrącę ...
Jaki papier trzeba mieć przy składaniu wniosku na MPNP dla działalności gospodarczej jako pracy, a dokładniej jakie dokumenty podatkowe za każdy rok trzeba przedstawić? Do celu jeszcze długa droga, ale może coś bym przygotował dopóki księgowa ma wszystko w zasięgu

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 miesiąc 1 tydzień temu #50194 przez ptoki

Kiedys, znaczy sie jakies 3 lata temu, jak badałem temat to pomocne były:
-poprzednio składane pity (aby ocenic ile zarabiales na tej dzialalnosci)
-listy referencyjne od kontrachentów (jesli np. jestes programistą - wolnym strzelcem - list od klienta któremu klepales kod, lub zdjęcia wykonanej pracy jak np. robisz instalacje czy meble).
-wszelkie dodatkowe papierowe i oficjalne dowody na to ze dzialalnosc jest żywa i działająca.

Ogólnie temat nie jest łatwy ale jak masz jakieś papiery to daje się udowodnić że działasz.
Papiery mogą być wszelkiego rodzaju, nawet regularnie wystawiane rachunki są ok.
Wyciag z konta pokazujący co sie działo w firmie finansowo, jesli kogos zatrudniałeś - papiery to dokumentujące.

Nie ma niestety reguły ponieważ warsztat samochodowy ma inną papierkologię niż programista czy stolarz.
A pity są niestety mało szczegółowe i mogą nie być uznawane.

Poszperaj na stronie mpnp, spróbuj do nich napisać z takim zapytaniem:
www.immigratemanitoba.com/contact-us/

Sugeruję napisać ale nie z zapytaniem co sobie życzą, tylko napisz co im dostarczysz i czy to będzie wystarczające aby potwierdzić Twoje kwalifikacje czy doświadczenie. Dobrze opisz co masz.
czyli np:
"Posiadam pity za 5 ostatnich lat świdczaće ze moja firma generowała X pln dochodu rocznie.
Zatrudniałem 2 pracowników full time, posiadam dowody ubezpieczenia ich w zus.
miałem 4 stałych klientów i kilkunastu okazjonalnych, moge przedstawić faktury na te okoliczność"

Jesli nie potrafisz samemu tego napisać po angielsku, usiądź z kimś kto ci pomoże to napisać po polsku a potem wyślij do biura tłumaczeń oni za 30-50pln ci to ładnie przetłumaczą na angielski"

Tu masz faq:
www.immigratemanitoba.com/category/faq/swo-faq/
I conduct most of my business activities on a cash basis. What documentation do I need to supply to support my income?
Posted on August 26, 2016 by Manitoba Immigration
In some situations, an applicant may be involved in a business where transactions mostly occur on a cash basis. The financial statements, business bank accounts and/or tax payment records may not support the activity level of the business. Unsupported declarations about the scope and size of the business are not sufficient. It is your responsibility to present sufficient credible documentation to demonstrate your source of income and funds.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 miesiąc 1 tydzień temu #50195 przez ptoki

Kiedys, znaczy sie jakies 3 lata temu, jak badałem temat to pomocne były:
-poprzednio składane pity (aby ocenic ile zarabiales na tej dzialalnosci)
-listy referencyjne od kontrachentów (jesli np. jestes programistą - wolnym strzelcem - list od klienta któremu klepales kod, lub zdjęcia wykonanej pracy jak np. robisz instalacje czy meble).
-wszelkie dodatkowe papierowe i oficjalne dowody na to ze dzialalnosc jest żywa i działająca.

Ogólnie temat nie jest łatwy ale jak masz jakieś papiery to daje się udowodnić że działasz.
Papiery mogą być wszelkiego rodzaju, nawet regularnie wystawiane rachunki są ok.
Wyciag z konta pokazujący co sie działo w firmie finansowo, jesli kogos zatrudniałeś - papiery to dokumentujące.

Nie ma niestety reguły ponieważ warsztat samochodowy ma inną papierkologię niż programista czy stolarz.
A pity są niestety mało szczegółowe i mogą nie być uznawane.

Poszperaj na stronie mpnp, spróbuj do nich napisać z takim zapytaniem:
www.immigratemanitoba.com/contact-us/

Sugeruję napisać ale nie z zapytaniem co sobie życzą, tylko napisz co im dostarczysz i czy to będzie wystarczające aby potwierdzić Twoje kwalifikacje czy doświadczenie. Dobrze opisz co masz.
czyli np:
"Posiadam pity za 5 ostatnich lat świdczaće ze moja firma generowała X pln dochodu rocznie.
Zatrudniałem 2 pracowników full time, posiadam dowody ubezpieczenia ich w zus.
miałem 4 stałych klientów i kilkunastu okazjonalnych, moge przedstawić faktury na te okoliczność"

Jesli nie potrafisz samemu tego napisać po angielsku, usiądź z kimś kto ci pomoże to napisać po polsku a potem wyślij do biura tłumaczeń oni za 30-50pln ci to ładnie przetłumaczą na angielski"

Tu masz faq:
www.immigratemanitoba.com/category/faq/swo-faq/
I conduct most of my business activities on a cash basis. What documentation do I need to supply to support my income?
Posted on August 26, 2016 by Manitoba Immigration
In some situations, an applicant may be involved in a business where transactions mostly occur on a cash basis. The financial statements, business bank accounts and/or tax payment records may not support the activity level of the business. Unsupported declarations about the scope and size of the business are not sufficient. It is your responsibility to present sufficient credible documentation to demonstrate your source of income and funds.

To wiele nie kosztuje, IMHO warto temat zaatakować i zobaczyc co wyjdzie. Bo coś tam wyjdzie :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.272 s.