× Tutaj możesz dyskutować o życiu w Manitobie. Wszystkie wątki bezpośrednio związane z Manitobą.

Topic-icon MPNP

Więcej
2 lata 4 miesiąc temu #48836 przez mlyno

No chyba będę pod tą ścianą, mam jakąś inną drogę?
W 20 dni na pewno nie otrzymam nominacji, więc WP się skończy pierwsze.

Zaaplikuje o nowy WP drogą pisemną, średni czas na rozpatrzenie to 110dni, więc w 110dni (+20teraz) na pewno dostanę nominację (jeśli dostanę), to wtedy zaaplikuje znowu o nowy WP już w ramach MPNP i wszystko będzie pięknie.
Więc z tego wnioskuje że nie bęedę musial być visitorem , a nawet jeśli to ma kilka/naście dni, akurat dużo pracy ostatnio mam w robocie, no ale kilkudniowy "wolontariat" jeszcze nikomu nie zaszkodził :D

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 4 miesiąc temu #48837 przez jabba1

Właśnie, prośba o doinformowanie mnie. Jakiś czas temu pojawiła się informacja, że żeby uzyskać nowy WP po IEC czekając na rozpatrzenie aplikacji MPNP trzeba zaangażować w to pracodawcę, który miał zapłacić 200 czy 300$. Zmieniło się to czy wszystko jest po staremu? Czyli jak dobrze rozumiem mogę wysłać aplikację i czekając zaaplikować online o nowy WP i mogę pracować na implied status, ewentualnie dostaję LOS przed wygaśnięciem IEC i od razu wysyłam aplikację online o nowy WP i skladam papiery na PR?
Dobrze to rozumiem?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 4 miesiąc temu - 2 lata 4 miesiąc temu #48838 przez sakura

mlyno napisał:

Więc z tego wnioskuje że nie bęedę musial być visitorem , a nawet jeśli to ma kilka/naście dni, akurat dużo pracy ostatnio mam w robocie, no ale kilkudniowy "wolontariat" jeszcze nikomu nie zaszkodził :D

"Wolontariat" to bardzo zły pomysł. www.cic.gc.ca/english/study/institutions/work-volunteer.asp
Naszą koleżankę z Taiwanu przez taki "wolontariat" deportowali. Pojechała z nominacją na granicę po nowy WP, zatrzymali jej paszport i kazali kupić bilet w jedną stronę. Mało przyjemna sytuacja szczególnie, że ona nie pracowała przez kilka miesięcy, wrócila na szkolenie tydzień przed otrzymaniem PNP bo nie bardzo miała wyjście, cała firma była szkolona przez tydzień.


Plany są po to żeby je zmieniać.. ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 4 miesiąc temu #48840 przez Dorothy

Jeśli chodzi o pracę "wolontaryjną" w ramach visitor status, to po pierwsze taką pracę można wykonywać tylko w ramach okreslonych czynności (np. na farmach) i to nie więcej niż jakiś określony czas. Po tym czasie trzeba zmienić miejsce pracy.

Wykonywanie nieodpłatnej pracy również wymaga posiadania Work Permit.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 4 miesiąc temu #48850 przez mlyno

Nie ważne, chodziło mi o coś innego z tym wolontariatem dlatego też dałem to w cudzysłów. No ale miejmy nadzieję że na visitora nie będę musiał w ogóle przechodzić więc nie będzie tematu.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 4 miesiąc temu #48858 przez Tank17

230 dolarow ...tak mozesz pracowac bez problemu

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 4 miesiąc temu - 2 lata 4 miesiąc temu #48919 przez mlyno

Mocno zastanawia mnie to:

www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?qnum=188&top=17
Więc pięknie ładnie i w ogóle. To dlaczego w tym temacie sprzed roku tak ludzie kombinują i mówią że przejść na visitor?
www.canadavisa.com/canada-immigration-di...weeks-t288052.0.html


Już się w tym wszystkim mocno gubię.
Czyli ja muszę zaaplikować o nowy work permit, a nie extend work permit?
www.cic.gc.ca/english/work/index.asp
A mój MPNP cały czas Assessment in Process, i pewnie szybko się to nie zmieni


Tutaj jest dużo o PNP ale to EXTEND i wszędzie się pojawia "if you applied under pnp" no więc ja applied ale not approved yet :P www.cic.gc.ca/english/work/permit/extend/permanent.asp

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 4 miesiąc temu #48926 przez michalxyz

Zawsze możesz się przejść do MPNP i porozmawiać o Twojej konkretnej sytuacji.


Step by step.

Winnipegger.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 4 miesiąc temu #48928 przez mlyno

britishexpats.com/wiki/Implied_Status_IEC
britishexpats.com/forum/immigration-citi.../waiting-pnp-845255/
britishexpats.com/forum/immigration-citi...d-status-pnp-807068/
www.canadavisa.com/canada-immigration-di...s-lmo-t184570.0.html

Więc chyba sam znalazłem odpowiedź na moje pytanie, nie można przedłużyć work permitu z IEC, a aplikować o nowy można, ale musi zostać uznany przed tym jak ten z IEC się skończy, a jeśli tak się nie uda, to między IEC a nowym WP ma się implied status bez benefits czyli po prostu visitor.
Czekają mnie długie wakacje :D

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 3 miesiąc temu - 2 lata 3 miesiąc temu #48933 przez mlyno

Następny "dowód" na to że nie można pracować na implied status między skończonym IEC a otrzymaniem nominacji.
www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?qnum=181&top=17

Z drugiej strony masa ludzi aplikuje o nowy WP (który odrzucą) zanim wygaśnie IEC. I przez czas zanim dostaną odpowiedź mają implied status na którym "mogą" pracować i jakoś nic się nie dzieje, ale jakiś odsetek z te masy ludzi potem ma problemy za nielegalną pracę. Implied status owszem jest, ale po IEC to jest implied status bez benefitów, a w przypadku każdego innego WP jest z benefitami.

Piszę co wyczytałem a czytam 20h/dobę, jeśli ktoś miał taką sytuację albo posiada wiedzę (ojj tak mi się marzy żeby Preryjny coś napisał), to fajnie by było pomyśleć.

Mam jeszcze taki cytat z innego forum, że nawet jeśli się pracuje po zaaplikowaniu o WP czyli na implied po IEC, to po nominacji mogą normalnie dać WP itp a problemy się zaczną pod koniec PR gdy będą wszystko dokładnie sprawdzać a nie jak guard na border.

No no no, you can not get implied status while on IEC and keep working while you wait for a decision.

There have been people on this forum and on other forums who in the past thought they had implied status and kept working while they waited for their next WP. Every thing seemed to go fine, it wasn't until at the very end of their PR application that the fact that they worked without a valid WP because they thought they had implied status while waiting for a decision came up and they were denied PR. One person on another forum got all the way to the landing process. It was at the border that they discovered that the person continued to work while they thought they were on implied status but really were not because it is very clear in the IEC information that you can not get implied status to work in Canada while on IEC.

I really hope that you didn't work while you were on "implied status" because even if it seems like it all worked out it may not in the end. It may not come back to bite you until you are about to get PR.

The person issuing you your new WP at the border may not have caught the fact that you were working without a valid WP, their only thought would have been at looking at the documentation to issue you the WP you have now. However, when they issue you PR they will look at everything a lot more in depth and if they see that there is a break in the timeline where you were legally entitled to work in Canada but yet no break in your work history in Canada then you could be in trouble.

I am sure that there have been some people who slip through the cracks and it never ended up being an issue but please do not tell anyone that is on an IEC visa that they will get implied status while waiting for a decision while here on a EIC visa because its not true.

Ktoś może się odnieść do tego?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.282 s.