× Tutaj możesz dyskutować o życiu w Manitobie. Wszystkie wątki bezpośrednio związane z Manitobą.

Topic-icon od IEC do MPNP i samym Winnipeg

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #39269 przez gurdziel

Dzieki Endui,

Czyli wyglada na to ze jakas szansa na zostanie dluzej jest... Obily Ci sie moze o uszy przypadki ludzi przyjezdzajacych do Manitoby na IEC , bez zadnego konkretnego fachu w reku, i zostajacych na stale?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #39270 przez Endui

Słyszałem o takich przypadkach.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu - 4 lata 7 miesiąc temu #39271 przez Preryjny

gurdziel napisał:

Dzieki Endui,

Czyli wyglada na to ze jakas szansa na zostanie dluzej jest... Obily Ci sie moze o uszy przypadki ludzi przyjezdzajacych do Manitoby na IEC , bez zadnego konkretnego fachu w reku, i zostajacych na stale?


MPNP kryterium jest: "being able to economically establish in Manitoba". Aplikant musi udowodnic swoje perspektywy w Settlement Plan, czasem tez w rozmowie. W przypadkach kiedy MPNP officer ma watpliwosci, nadal moze wymagac udokumentowania zabezpieczenia finansowego.


PNPs sa programami imigracji ekonomicznej. Aplikujacy kandydat musi miec jakis potencjal, ktory moze przyniesc pozytek danej prowincji. Biednych w Kanadzie tez jest pewien procent i nie jest nikogo celem powiekszac udzial owych poprzez imigracje.


Dzisiaj to wczoraj jutro.
The following user(s) said Thank You: gurdziel

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #39300 przez gurdziel

Dzieki Preryjny.

Wlasnie boje sie tego, ze prosta praca, nie wymagajaca kilkuletneigo doswiadczenia, certyfikatow itp (np fabryka, hotel -bo mysle, ze tylko na taka moge na starcie w Kanadzie liczyc), pomimo ze posiadalbym oferte pracy "permanent", nie bylaby dla nich przekonujaca.
Czy pracujac, powiedzmy na budowie, farmie, fabryce, hotelu itp przez roku czasu, moglbym liczyc na pozytywne rozpatrzenie aplikacji? Jakiego rodzaju prace nalezaloby zamiescic w settlement planie? Przeciez nikt by mi nie pozwoli zostac gdybym zadeklarowal ze chce robic w fabryce... Milabym tam troche dolara na koncie (okolo 20tys) w razie gdyby chcieli udokumentowania zabezpieczenia finansowego.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu - 4 lata 7 miesiąc temu #39301 przez Preryjny

gurdziel


Odpowiedz na szybko: gdzies tutaj wspomniales o skonczonych studiach? Wystarczy , ze w Settlement plan przedstawisz dalsza droge dazenia do wykorzystania swojego wyksztalcenia, uzupelnienia do kanadyjskich kwalifikacji , itd.

Generalnie na poczatek mozesz i jestes gotowy podjac kazda prace, ale nie mozesz na tym skonczyc i wiesz jak to zrobic. Wazny jest potencjal i udowodnienie jego nalezy do aplikanta. I


Imigranci z lat 60-tych, 70-tych, 80-tych po dziesieciu latach mieli wyzsza srednia zarobkow niz przecietna kanadyjska. W 90 latach trend zalamal sie, byc moze tez ze wzgledu na profil imigracji. W obecnej chwili sukces programow imigracjnych jest widziany glownie poprzez "economic input" wytworzony przez imigrantow. Podrzedne prace w przyszlosci beda wykonywac roboty:)


Dzisiaj to wczoraj jutro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #39302 przez gurdziel

Preryjny, dzieki za informacje i poswiecony czas. Wiec mnie troche pocieszyles:) Ukonczylem studia, pracuje od ponad roku w zawodzie(ksiegowosc/finanse), i myslalbym ze wiedzialbym przedstawic plan zamienienia certyfikatu zwiazanego z moim obecnym zawodem , do ktorego moge zawsze zaczac studiowac, a z ktorego czesci egzaminow jestem zwolniony na podstawie moich studiow, na jego kanadyjski odpowiednik - obydwie instytucje maja tak zwane mutual recognition agreement. Wiec chyba jakis tam plan by byl...

Czy mozna zamieszczac w planie chec skonczenia kanadyjskiej szkoly?? Czy cos takiego przechodzi? I z troche innej beczki: Czy moj common-law partner musi miec jakies szczegolne kwalifikacje, by uzyskala nominacje na podstawie mojej aplikacji, czy wystarczy ze udowodnimy ze jestesmy w takim zwiazku od ponad roku?

Dzieki z gory i pozdrawiam:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu - 4 lata 7 miesiąc temu #39304 przez Preryjny

1. W ksiegowosci i finansach jest pracy pod dostatkiem

2. W SP przedstawiasz: w moim zawodzie sa poziomy A,B,C,D, moim celem jest C>D, aby go osiagnac musze uzupelnic (na przyklad) jeden rok na uniwersytecie, zdac taki i taki egzamin. W twoim przypadku jezeli kwalifikacje z Anglii bylyby rozpoznawane w Kanadzie, musisz wskazac na instytucje , ktora jest a to odpowiedzialna, udokumentowac kontakt z owa instytucja itp., Rynek pracy po uzyskaniu kwalifikacji wyglada bardzo pozytywnie, kontaktowalem sie z takimi , a takimi firmami, itd. Wiem co robie , wiem co chce i dlaczego.
Nastepna rzecza w SP jest wykazanie dlaczego wlasnie Manitoba, ale to odkryjesz bedac juz na miejscu :)

3. Kwalifikacje twojego partnera nie maja znaczenia, Co jest wymagane do udowodnienia common-law znajdziesz na forum.


Dzisiaj to wczoraj jutro.
The following user(s) said Thank You: gurdziel

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #39306 przez jabba1

Przepraszam Panowie, że się wcinam w konwersację ale mnie zaintrygowała ;)
Preryjny - orientujesz się może jak wygląda sytuacja z prawnikami? Czy jest zapotrzebowanie? Planuję emigrację z dziewczyną (wtedy już mam nadzieję żoną) za 1.5 roku, wtedy będe mieć ukończone prawo w Polsce (UJ). Z tego co się orientowałem będę musiał uzupełnić około 10 egzaminów aby wykształcenie zostało uznane a potem odbyć roczną praktykę - myślę, że na przestrzeni 5 lat jest to do zrobienia. Nie mniej czy wiesz jak się prezentuje sytuacja na rynku prawnym w Winnipeg? Przez myśl przeszło mi też rozkręcenie usług prawnych polsko-kanadyjskich z racji tego, że miałbym studia skończone tu i tam (np. usługi dla Polonii, spadek w Polsce, podatki, imigracja etc.). Nie wiem tylko czy byłoby na to zapotrzebowanie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #39308 przez Preryjny

Heh...chyba dzisiaj nie wiele uda mi sie zrobic, musze zalozyc sobie blokade na forum:)

jabba...wiem tylko anegdotycznie. LSAT i przy dobrych wiatrach, dwa lata. Universytet of Manitoba podobniez bardzo chetnie nabiera osoby, ktore ukonczyly prawo w innym kraju, ale wiem to tylko ze slyszenia - nie mam dokladnych informacji.
W tej chwili sa osoby z drugiego lub trzeciego pokolenia immigracyjnego studiujace prawo w Manitoba, mnie nie jest znany zaden praktykujacy prawnik mowiacy po polsku. Jedni odeszli juz na tamten swiat, a dla innych prawo bylo szczeblem w karierze.


Dzisiaj to wczoraj jutro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.291 s.