× Tutaj możesz dyskutować w temacie LMO - Labour Market Opinion.

Topic-icon Oddział firmy w Kanadzie

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #33952 przez AN

Witam
Mam możliwość zarejestrowania spółki "limited partnership" lub własnej firmy w Kanadzie. Z informacji, które znalazłem daje to możliwość przyjazdu do Kanady (w końcu jestem właścicielem firmy), ale czy umożliwi to późniejsze starania o pozwolenie na stały pobyt? Jeżeli tak, to która forma stwarza większe prawdopodobieństwo zalegalizowania pobytu? Czy jest jakaś możliwość na ominięcie LMO?
Chciałbym aby wyjechała przede wszystkim moja córka. Mógłbym ją zatrudnić ale wtedy chyba bez LMO się nie obejdzie.
A może lepiej gdyby to ona była generalnym udziałowcem spółki?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #33969 przez Konrad

AN
Tyle znalazłem z oficjalnego źródła:
www.cic.gc.ca/english/immigrate/business...repreneurs/index.asp


Jaki jest kon kazdy widzi.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu - 4 lata 7 miesiąc temu #34025 przez AN

To znam. Programy zawieszone. Zresztą program dla inwestorów :woohoo:
Interesują mnie doświadczenia z uzyskaniem zgody z LMO na sprowadzenie pracownika z Polski. Jakie kryteria są istotne, na co uważać, żeby "nie przegiąć".
Tak na początek: inżynier-architekt (nie chodzi o uprawnienia a o znajomość tematu), umiejętność obsługi oprogramowania CAD/ME/CG potwierdzona uznawanymi certyfikatami producenta oprogramowania, oczywiście język angielski/polski, kilkuletnie doświadczenie w samodzielnym prowadzeniu firmy.
Może jakieś opinie, w której prowincji najmniejsze problemy z LMO/PR - niestety całkowite "pustkowia" odpadają ;) . Profil firmy wymaga pewnej ilości działających w okolicy firm z pokrewnej branży.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #34026 przez Adam M.

No to jak mozesz zarejestrowac firme jesli program jest zawieszony ?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #34028 przez AN

A z tym akurat nie ma problemu najmniejszego. Czym innym jest zarejestrowanie firmy czy spółki, a czym innym późniejsze "zagospodarowanie" tego faktu pod własne potrzeby ;)
Zresztą w razie czego mam ewentualnego wspólnika do "limited partnership".

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #34029 przez Preryjny

Pierwsze pytanie, ktore postawilbym , to czy firma z udzialem zagranicznym nie musi byc "incorporated" w kazdym przypadku?
Jezeli tak, to nie wyobrazam sobie zorganizowania takiej incjatywy bez udzialu prawnika i prawdopodobnie ksiegowego.


Dzisiaj to wczoraj jutro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #34030 przez AN

1) Complete and submit two original, signed copies of the “Application for Extra-Provincial Licence;
2) Appoint an agent for service;
3) Perform (and submit) an Ontario name search report (called NUANS);
4) Provide original “Certificates of Status” issued by the corporation’s home governments (and signed by a properly authorized official of that government).
The Certificate of Status must include:
(a) the name of the corporation;
(b) the date of incorporation or amalgamation;
(c) the jurisdiction to which the corporation is subject (e.g. State of Delaware); and
(d) a statement indicating that the corporation is a valid and subsisting corporation.
5) If the government of the corporation’s home jurisdiction will not issue an original Certificate of Status, then the corporation will be required to submit a legal opinion from a lawyer authorized to practise in that jurisdiction, which confirms all of this information.

+ 330$ + opłata za NUANS
Warunek trzeba mieć wymienionego wcześniej "agenta", który jest co najmniej pełnoletnim, pełnoprawnym mieszkańcem Kanady. Jeżeli planowany zakres prowadzonej działalności nie podlega "licencjonowaniu" w danej prowincji to w zasadzie nie ma żadnych formalnych przeszkód. Oczywiście firma sama w sobie nie ma "fizycznych możliwości" działania. Potrzebni są jeszcze ludzie. A poza tym co złego w zatrudnieniu prawnika czy księgowej?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #34031 przez Preryjny

Korporacja zagraniczna moze zarejestrowac oddzial na terenie Kanady. Watpie jednak , abys mogl uzyskac na ten temat pelna i wyczerpujaca informacje na forum internetowym. Dlatego istnieja profesjonalisci.

Co do samej imigracji, to w przypadku transferu pracownika do oddzialu w Kanadzie na pewnych stanowiskach obowiazek LMO jest wylaczony.

Natomiast programy biznesowe zostaly zawieszone ze wzgledu na to , ze probowano roznych kombinacji, ktore nie mialy na celu prowadzenie dzialalnosci gospodarczej. Kombinacji tworzonych przez wlasnie profesjonalistow, Takze na dzien dzisiajszy amatorowi bedzie bardzo trudno cos wymyslec.
W tej chwili jest tylko Start-up Visa Program.


Dzisiaj to wczoraj jutro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #34032 przez AN

Może na samym początku nie do końca precyzyjnie się wyraziłem. Prowadzę firmę w Polsce. Chcę zarejestrować oddział firmy w Kanadzie (to nie problem). Mam zamiar prowadzić faktyczną działalność - widzę takie spore możliwości (oczywiście moje intencje nie maja znaczenia dla Kanadyjskich urzędników). Chciałbym jednak zatrudnić na normalnych Kanadyjskich zasadach w swoim oddziale firmy, córkę. Niestety zwolnienia z LMO chyba nie przeskoczę, ponieważ transfer pracownika jest możliwy dla zatrudnionych co najmniej rok. Mogę oczywiście utrzymywać "nieaktywną" firmę w Kanadzie i zainwestować przez rok w polski ZUS, ale trochę szkoda czasu. Nie znalazłem innych informacji i wydaje mi się, że po dwóch latach mogłaby próbować uzyskać PR w programie "experience" - o ile będzie jeszcze istniał.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #34033 przez Rafka

Czy warto otwierac firme w Kanadzie tylko po to ,zeby corka dostala pozwolenie na prace a pozniej PR ?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.210 s.