× Tutaj możesz dyskutować w temacie LMO - Labour Market Opinion.

Topic-icon Wygasająca wiza, a oczekiwanie na decyzje o lmo

Więcej
5 lata 4 miesiąc temu - 5 lata 4 miesiąc temu #25026 przez Kacek

Hej!
Przegrzebałem trochę stron ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, dlatego zwracam się do Was ;)

Moja wiza wygasa za miesiąc, mój pracodawca wyśle aplikacje lmo za tydzień z racji tego, że musiał się ogłosić na 2 tygodnie. Heh długa historia dlaczego dopiero teraz to ruszyło...

Nie polecam nikomu Evy Anton (Calgary AB), która rzekomo miała zająć się wszystkim... kasę zainkasowała, niby spotkała się z moim pracodawcą tylko przez 2 miesiące sprawa nic nie ruszyła, więc zabrałem się za to sam.

Ok więc teraz pytanie, które mnie nurtuje, czy za miesiąc będę musiał opuścić Kanadę do momentu, aż pracodawca nie dostanie odpowiedzi?

Pytałem kilka osób, mieszkających tu od zarania dziejów heh- twierdzą ze w momencie kiedy papiery zostaną wysłane, mam prawo czekać tutaj na odpowiedź oraz tymczasowo sobie przedłużyć work permit.

Nie chcę mieć potem nie przyjemności gdy decyzja będzie pozytywna, a urzędnik stwierdzi, że byłem przez około 2 miesiące nielegalnie.

Proszę o konkretne odpowiedzi, ewentualnie jeśli ktoś ma jakieś pytania, zapraszam na prv

Pozdrawiam z wreszcie słonecznego Calgary :D :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 4 miesiąc temu #25042 przez arbat

Nielegalnie nie możesz być bo będziesz miał problemy.


youtube.com/watch?v=gr_OpFxCx-A

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 4 miesiąc temu #25054 przez Kacek

@Arbat
tyle to i ja wiem xD

Ok dla wszystkich oferm takich jak ja, które zostawiają wszystko na ostatnią chwilę :D
Aby legalnie zostać i pracować, należy wysłać aplikacje na przedłożenie work permit, dodając kopie lmo, najpóźniej 2 tygodnie przed upływem ważności work pepepepermitu :P

Dobrze, ze dotarłem do tej informacji, bo moja rodzina była przekonana, ze samo wysłanie lmo, upoważnia mnie do oczekiwania na decyzje w kanadzie... :P

Lekcja na dziś: nie wierz we wszystko co Ci mówią :P

The following user(s) said Thank You: Joanne

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 4 miesiąc temu #25057 przez m-ajka

to jest tak, ze jezeli dostaniesz LMO zanim wygasnie Twoje pozwolenie na prace mozesz aplikowac Vigreville AB o przedluzenie wizy pracowniczej. Do momentu uzuskania odpowiedzi na tak lub nie, mozesz dalej pracowac. Jezeli nie uzyskasz LMO do momentu wygasniecia wizy, mozesz aplikowac - do tego samego miejsca - o pobyt turystyczny, wazne jest zeby wyslac papiery najpozniej w przedostatnie dzien waznosci wizy ;). Ale wtedy nie mozna pracowac. Po wygasnieciu wizy, masz 100 dni na opuszczenie Kanady (jezeli nie dostaniesz wizy turystycznej). Nie mozna w tym czasie pracowac,przynajmniej legalnie. Jezeli do tego czasu sytuacja sie nie wyklaruje, to musisz opuscic Kanade. Jak bedziesz juz na styk z czasem, to nie polecam wyjazdu na granice zeby tylko zalapac wize, bo mozna utknac i nie chetnie takim cwaniaczka wbijaja wize turystyczna.

The following user(s) said Thank You: Kacek

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 4 miesiąc temu #25059 przez Kacek

Dziekuje za odpowiedz, akurat ja nie dostane lmo przed koncem mojego work permit, wiec zostane przy opcji ktora dal mi mily pan z 'emigrejszu'

ale zapewne komus pomogles ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 4 miesiąc temu #25060 przez dyd

No więc ja miałem podobnie jak Ty Kacek. Cały "trik" polega na tym żeby wysłać sam wniosek o przedłużenie work permitu najlepiej w ostatni dzień przed wygaśnięciem Twojej starej wizy i wtedy przechodzisz na tzw "implied status", czyli możesz legalnie pracować aż do momentu w którym CIC podejmie decyzje w sprawie Twojego wniosku.

You must stay in Canada and meet the conditions of your original work permit. If you applied for a work permit extension before your work permit expired, you can keep working under the same conditions as your existing permit until CIC decides on your application unless you have applied to extend your stay under another category.

Ja miałem ważną wizę do 31 stycznia 2013 r. Mój pracodawca zaaplikował o LMO na początku listopada 2012 i dokładnie 30 stycznia 2013 dostał odmowną odpowiedź ze względu na zbyt krótkie wystawienie ogłoszenia w internecie itp. Dlatego 31 stycznia 2013 złożyłem wniosek o work permit bez załączonego LMO, a w międzyczasie pracodawca zaaplikował o nie jeszcze raz tym razem uzyskując odpowiedź pozytywną po 3 miesiącach. No i gdy już wszystko niby było załatwione dostałem oczywiście odpowiedź negatywną z CIC w sprawie mojego work permitu - ponieważ aplikowałem bez pozytywnego LMO. W tym momencie musisz przestać pracować ponieważ będziesz to robił nielegalnie. Są dwa wyjścia z tej sytuacji płacisz 200$ za restoration status.
Yes, you can apply to restore your temporary resident status and extend your work permit. Because you applied to restore your status after it had expired, you cannot work while this application is in progress.

W ciągu tych 90 dni masz czas na ponowne zaaplikowanie o work permit do Vegerville, ale nie możesz legalnie pracować przez okres rozpatrywania wniosku. Druga opcja którą Ja wybrałem, to zabrać wszystkie dokumenty: pozytywne LMO, job offer letter od pracodawcy, certyfikaty, referencje itp. i udać się na granice z USA - najlepiej Coutts lub Del Bonita i aplikowanie tam. Plus jest taki, że dostajesz work permit od ręki - opłata 150$ - minus to fakt, że sprawdzają telefon - to akurat w moim przypadku - i bedą Cie pytali po kilka razy czy aby na pewno nie pracowałeś podczas restoration status więc make sure, że się nie wygadasz :D Nie zapomnij też wziąc pokwitowania za restoration status, bo Ja akurat za to nie zapłaciłem i musiałem się tłumaczyć. To tak w skrócie :D

The following user(s) said Thank You: aika1987, Kacek, likenewspaper

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 5 miesiąc temu #34634 przez aika1987

dyd napisał:

No więc ja miałem podobnie jak Ty Kacek. Cały "trik" polega na tym żeby wysłać sam wniosek o przedłużenie work permitu najlepiej w ostatni dzień przed wygaśnięciem Twojej starej wizy i wtedy przechodzisz na tzw "implied status", czyli możesz legalnie pracować aż do momentu w którym CIC podejmie decyzje w sprawie Twojego wniosku.
You must stay in Canada and meet the conditions of your original work permit. If you applied for a work permit extension before your work permit expired, you can keep working under the same conditions as your existing permit until CIC decides on your application unless you have applied to extend your stay under another category.

Ja miałem ważną wizę do 31 stycznia 2013 r. Mój pracodawca zaaplikował o LMO na początku listopada 2012 i dokładnie 30 stycznia 2013 dostał odmowną odpowiedź ze względu na zbyt krótkie wystawienie ogłoszenia w internecie itp. Dlatego 31 stycznia 2013 złożyłem wniosek o work permit bez załączonego LMO, a w międzyczasie pracodawca zaaplikował o nie jeszcze raz tym razem uzyskując odpowiedź pozytywną po 3 miesiącach. No i gdy już wszystko niby było załatwione dostałem oczywiście odpowiedź negatywną z CIC w sprawie mojego work permitu - ponieważ aplikowałem bez pozytywnego LMO. W tym momencie musisz przestać pracować ponieważ będziesz to robił nielegalnie. Są dwa wyjścia z tej sytuacji płacisz 200$ za restoration status.
Yes, you can apply to restore your temporary resident status and extend your work permit. Because you applied to restore your status after it had expired, you cannot work while this application is in progress.

W ciągu tych 90 dni masz czas na ponowne zaaplikowanie o work permit do Vegerville, ale nie możesz legalnie pracować przez okres rozpatrywania wniosku. Druga opcja którą Ja wybrałem, to zabrać wszystkie dokumenty: pozytywne LMO, job offer letter od pracodawcy, certyfikaty, referencje itp. i udać się na granice z USA - najlepiej Coutts lub Del Bonita i aplikowanie tam. Plus jest taki, że dostajesz work permit od ręki - opłata 150$ - minus to fakt, że sprawdzają telefon - to akurat w moim przypadku - i bedą Cie pytali po kilka razy czy aby na pewno nie pracowałeś podczas restoration status więc make sure, że się nie wygadasz :D Nie zapomnij też wziąc pokwitowania za restoration status, bo Ja akurat za to nie zapłaciłem i musiałem się tłumaczyć. To tak w skrócie :D

do Dyd - miało być prywatnie, ale nie mogę wysłać wiadomości :angry:
przeczytałam Twoje przejścia z aplikacją o LMO, i mam pytanie. złożyłeś podanie o przedłużenie WP, mimo że nie miałeś LMO. U mnie jest podobna sytuacja, wysłałam aplikację, dołączając proof of submission który dostał pracodawca po złożeniu aplikacji o LMO. wszystko zrobione ok 4 tygodni przed wygaśnięciem starego WP. niby wszystko gra. czy pracowałeś w czasie jak miałeś implied status? jeśli tak, to czy nie było w związku z tym żadnych problemów? wiem że z założenia ma być ok, ale na dniach stare pozwolenie wygasa, i jest lekki niepokój co robić dalej. Próbuje dotrzeć do osób, które pracowały w tym czasie, i wszystko potem załatwiły pozytywnie - tak żeby uspokoić sumienie.. Z góry dziękuję odpowiedź!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 11 miesiąc temu - 3 lata 11 miesiąc temu #39102 przez Joanna LL

Hmmm a czy w takim razie moglabym podpiac sie pod ten temat z pytanoem wg mnie zwiazanym:zlozylam wniosek online o work permit ale ja jestem exempt z lmo, chca dodatkowo zasw o niekaralnosci, dostarcze. Info na stronie ambasady mowi ze cseka siw na decyzje dwa tygodnie, a poniewaz bylam wkanadzie w czasie skladania wniosku przylecoalm wlsnie do polskii dalam sobie kolo 3 tygodnizeby wracac juz zlistem od nich. Ale co jesli nie zdarze i bede leciec bez tego, czy mam skladac jeszcze raz na lornisku, wjechac turystycznie, czy tez oficer bedzie widzial ze zlozylam wniosek i jesli bede wjezdzav turystuvznie uzna to za podejrzane i mnie nie wpusci? Oraz kolejne pytanie: czy jak konczy mi sie permit ale nie pracuje juz dalejmusze opuscic kanade natychmiast po dacie wygasniecia permitu czy moge jakas ilosc dni zostac? Pozdrawiam!


Aha a wniosek zlozylam online, czy to znaczy ze rozpatruje go warszawa?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 11 miesiąc temu #39126 przez m-ajka

nic z tego nie da sie zrozumiec.

Zlozylas wniosek o przedluzenie WP, online?

i czekasz na odpowiedz bedac w Kanadzie? czy wracasz do PL/jedziesz gdzies na wakacje?

aplikacja powinna byc rozpatrzona w jakies 30 dni +/- i dostaniesz odp. na swoim koncie CIC

na lotnisku jak bedziesz wraca do Kanady oficer bedzie widzial cala Twoja historie, jezeli nie bedziesz miala odpowiedzi moze sie zdazyc ze powie - ok nie masz WP, wracasz pewnie bedziesz chciala pracowac na czarno. Wiec ja bym poczekala do momentu dostania odpowiedzi.

co do drugiej czesci: po wygasnieciu wizy/WP masz 90 dnia na opuszczenie Kanady bez konsekwecji, w miedzyczasie musisz odnowic status alboo nowy WP, albo zmienic status na visitor, albo jezeli aplikacja jest w toku musisz dostac restoration of status.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 11 miesiąc temu - 3 lata 11 miesiąc temu #39127 przez Joanna LL

hej, dzieki za odpowiedz!

sorry jesli niejasne to bylo. tak, zlozylam wniosek o WP online 16.10. (ale nie o przewdluzenie, tylko o pierwszy) dajac sobie jakies 16 dni roboczych na uzyskanie odp bo w ambasadzie na stronie jest napisane ze wnioski zlozone poczta rozpatruja w 2 tygodnie, a jak sie zadzwoni to informacja jest ze w 5 dni. Mam juz bilet powrotny, ale dobrze wiedziec ze bedzie widziec ze zlozylam :/ czyli znaczy ze jesli nie bedzie odp to przepadnie mi powrotny :/ po 4 dniach od zlozenia wyslali mi info ze chca zaswiadczenie o niekaralnosci, wiec wzielam to za donry znak ze nie ma sie do czego przyczepic oprocz tego ;) zlozylam wniosek i wrocilam do polski na 2,5 tygodnia, mam nadzieje ze jednak to wystarczy... :( aha i nie wiem czy to cos zmienia, znajac szczescie to nie, ale ja tam to musialam zlozyc bo chce byc w kanadzie na rok, ale finansuje sobie to z grantu ktory mam tutaj, oni mnie na uczelni przyjeli ale na nieplatne stanowisko, to jest taki post-doc jakby wiec bym nie pracowala na czarno bo ja tam tylko sobie badania moje grantowe robie i nic mi nie placa za to... hehe ale cos czuje ze by to wiele nie zmienilo ;)



aha, 90 dni to dobrze, to znaczy ze sie da zalatwic cos w miedzyczasie i mozna na miejscu.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.204 s.