× Tutaj możesz dyskutować w temacie LMIA - Labour Market Impact Assessment.

Topic-icon Negatywne LMIA i co teraz?

Więcej
2 lata 8 miesiąc temu #40926 przez Loca

jesli maz zna angielski I macie na to pieniadze to moze warto pomyslec nad szkola, nawet jakis roczny certyfikat ktory pomoze mu podniesc kwalifikacje a z drugiej strony przeczekacie ten okres zametu I moze za rok cos sie zmieni…na wizie studenckiej zona/partner ma wize otwarte wiec dziecko pewnie tez ;) ja za to z kotkiem przyjechalam :D:D:D

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 8 miesiąc temu #40927 przez leon

Liza napisał:

( ... ) W poniedzialek konczy nam sie dwuletnia wiza pracownicza, a dzis przyszla po 3m-cach negatywna odpowiedz z LMIA, papiery o extension wiza wyslane, PR tez..

W kategorii low skilled wize pracownicza mozna otrzymac maksymalnie na dwa lata , do tej samej pracy nie mozna otrzymac przedluzenia stad negatywne LMIA .
W jaki sposob wyslaliscie papiery o work permit extension jezeli jednym z wymaganych dokumentow jest LMIA ? ... jaka aplikacja o PR ( permanent resident ) ? , na jakiej podstawie ? .

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 8 miesiąc temu #40928 przez Rafka

Kiedyś juz pisałem na ten temat ... Każdy przyjeżdżający na work permit jest zatrudniony tymczasowo na okres 1-2 lat . I każdy musi sie liczyć z tym ze jego visa nie zostanie przedłużona i bedzie trzeba szukać innej drogi do pozostania w Kanadzie , lub tez wracać do kraju. Taka jest prawda i żadne płacze w tym nie pomogą . Znam rodzine która musiała wracać po pięciu latach spędzonych tutaj .. I żaden prawnik ( doradca ) nie był w stanie im pomoc ( choć każdy z nich twierdził inaczej i tylko kasował pieniądze ) .
Tak wiec Liza , starając sie zostać musicie na nich uważać , oni sa w stanie obiecać wszystko .
Według mnie jedyna droga to podniesienie przez firmę do statusu skilled worker i ponowne aplikowanie na nowe wyższe stanowisko .

The following user(s) said Thank You: m-ajka, Liza

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 8 miesiąc temu #40929 przez Liza

no coz, nikt nas nie poinformowal,ze nie mozna do tej samej pracy przedluzyc wizy, wszystkim zajmuje sie firma mojego meza, czyli nie byli doinformowani, znowu szok, o extension wysylalismy w zeszlym tygodniu bez odp z LMIA, ktore przyszlo wczoraj, tylko z potwierdzeniem wyslania papierow o LMIA, a jesli chodzi o PR to AINP,w sierpniu otrzymalismy potwierdzenie,ze dostali papiery i do tej pory cisza.Najgorsze w tym wszystkim jest to, ze kanadyjczycy w ogole nie ogarniaja na biezaco prawa.Tak jak wspominalam wczesniej, w poniedzialek jada do prawnika sprobowac zmienic kwalifikacje na high skill worker, maz byl supervisor, ale to pewnie nie ma znaczenia.Tyle,ze w poniedzialek konczy sie wiza.Odnosnie PR, rozumiem,ze to na nic?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 8 miesiąc temu #40930 przez Rafka

Prawnik nie nic do powiedzenia , jesli chodzi o kwalifikacje

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 8 miesiąc temu #40931 przez Liza

Co w tej sytuacji mozemy zrobic, by nie opuszczac Canady i pozostac do otrzymania odpowiedzi na kolejne LMIA, po zmiania stanowiska na skill? sa jakies mozliwosci by byc tu legalnie? Jestem bardzo Wam wdzieczna za pomoc, ufam bo jestes kompetentni i szczerzy:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 8 miesiąc temu #40932 przez Rafka

Myśle , ze możecie zostać 90 dni na normalnej wizie turystycznej , tylko ze nie wolno wam pracować .
Firma musi wystąpić do rządy o pozwolenie zatrudnienia ( czyli cały proces od nowa ) .
Z tym ze .... Biorąc pod uwagę dzisiejsza sytuacje w Albercie to nie jestem pewien czy firma dostanie pozwolenie .. Mnóstwo ludzi bedzie wracało z Oil sand do miast , gdzie jest łatwiej o prace . Czyli bezrobocie wzrośnie a jak wzrośnie to spadnie zapotrzebowanie na pracownikow z zagranicy ..

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 8 miesiąc temu #40934 przez Liza

Dziekujemy za odpowiedz, mam nadzieje, ze damy rade:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 8 miesiąc temu #40935 przez adameczek88

do Rafaka. czy oznacza to ze niema sensu myslec o albercie ??? przypuszczam ze zwiazane jest to z niska cena ropy naftowej ???

do Liza ( a zarazem do bardziej zorietowanych ). jak mozna podniesc kwalifikacje bedac na stanowisku malarza ???

pozdro Adam

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 8 miesiąc temu #40936 przez neti

a to :

a jesli chodzi o PR to AINP,w sierpniu otrzymalismy potwierdzenie,ze dostali papiery i do tej pory cisza
My co prawda nie z Alberty ale z Manitoby, ale majac PNP moglismy sie ubiegac o WorkPermit na podstawie oferty pracy (takiej zwyklej bez LMIA) oraz uzyskanej nominacji. Ponadto, do momentu rozpatrzenia naszej aplikacji o PR przez CIC mozemy przedluzac nasze WP.
Tutaj opisuje co i jak zalatwilem po otrzymaniu nominacji: http://emigracjadokanady.ca/pnp-provincial-nominee-program/1830-pnp-aplikacja?start=50

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.216 s.

Zaloguj or Załóż konto