× Tutaj możesz dyskutować, zadawać pytania, udzielać odpowiedzi i tworzyć własne tematy dotyczące kosztów życia w Kanadzie.

Topic-icon Ile na start w Kanadzie?

Więcej
5 lata 8 miesiąc temu #618 przez bl4de

Tego to Ci nie powiem, bo to jest wymóg stawiany przez Kanadę w przypadku wyjazdu w ramach SWP dla rodziny 2+1.

Ale w moim przypadku (wynajem mieszkania w Vancouver +/- 1200 CAD + utrzymanie drugie tyle, czyli 2400 miesięcznie) - to jest kasa na jakieś 7 miesięcy.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 8 miesiąc temu #619 przez Wojtek

Sylwia W napisał:

tak z ciekawości pytam - na ile czasu to miałoby starczyć? :)

Na około pół roku spokojnego szukania pracy na miejscu.

Posiadanie gotówki na start nie obowiązuje przy kategorii Skilled Worker, jeśli posiadasz ofertę pracy w Kanadzie. Tak więc jedziesz do pracy i jednocześnie już otrzymujesz pobyt stały.Rozpotrywanie Twojej aplikacji jest niemal "natychmiastowe", np. 1 miesiąc w Ambasadzie Kanady w Warszawie - tylko jeśli posiadasz ofertę pracy, oraz gdy zapewne uruchomią ten program w przyszłym roku..


"A Nation's greatest enemy is the small minds of its small people"

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 8 miesiąc temu #620 przez Sylwia W

bl4de napisał:

Tego to Ci nie powiem, bo to jest wymóg stawiany przez Kanadę w przypadku wyjazdu w ramach SWP dla rodziny 2+1.

Ale w moim przypadku (wynajem mieszkania w Vancouver +/- 1200 CAD + utrzymanie drugie tyle, czyli 2400 miesięcznie) - to jest kasa na jakieś 7 miesięcy.

a, to cenna informacja, bo Vancouver to nasz cel nr 1 :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 8 miesiąc temu #622 przez bl4de

wojtek napisał:

Sylwia W napisał:
tak z ciekawości pytam - na ile czasu to miałoby starczyć? :)

Na około pół roku spokojnego szukania pracy na miejscu.

Posiadanie gotówki na start nie obowiązuje przy kategorii Skilled Worker, jeśli posiadasz ofertę pracy w Kanadzie. Tak więc jedziesz do pracy i jednocześnie już otrzymujesz pobyt stały.Rozpotrywanie Twojej aplikacji jest niemal "natychmiastowe", np. 1 miesiąc w Ambasadzie Kanady w Warszawie - tylko jeśli posiadasz ofertę pracy, oraz gdy zapewne uruchomią ten program w przyszłym roku..

No to coś źle zrozumiałem - w jednym z wątków podawałeś nawet linka do tabelki, gdzie podane były kwoty (odpowiednio w zależności ilości osób) - i tam była ta informacja. Widocznie nie doczytałem, że to obowiązuje osoby wyjeżdżające na SWP bez oferty pracy (ja zamierzam jednak najpierw się o tę pracę postarać).
Dzięki za sprostowanie :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 8 miesiąc temu #627 przez Rafka

o ile nie masz pracy zalatwionej przed przyjazdem , to naprawde radze sie zastanowic nad wyborem Vancouver..Przepiekne miasto...ale wedlug mnie nie jest najlepszym miejscem na start w Kanadzie , znam kilka osob ktore z tamtad musialy wyjechac , z braku pracy a co za tym idzie z braku pieniedzy.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 8 miesiąc temu - 5 lata 8 miesiąc temu #628 przez Wojtek

Środki, o których mowa - te z tabelki - w niezależnym staraniu się o Skilled Worker nie są wymagane przy posiadaniu oferty pracy. Jest to informacja, którą przedstawił Minister Imigracji Kanady Jason Kenney na spotkaniu z Polonią w Irlandii 7 października 2012.

Z kolei w tym roku (maj 2012) Ambasada Kanady w Warszawie informowała, że Skilled Worker z ofertą pracy obsługuje w pierwszej kolejności. Jak wiemy program został wstrzymany i będzie uruchomiony z początkiem 2013.


"A Nation's greatest enemy is the small minds of its small people"

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 8 miesiąc temu #629 przez bl4de

o ile nie masz pracy zalatwionej przed przyjazdem , to naprawde radze sie zastanowic nad wyborem Vancouver..Przepiekne miasto...ale wedlug mnie nie jest najlepszym miejscem na start w Kanadzie , znam kilka osob ktore z tamtad musialy wyjechac , z braku pracy a co za tym idzie z braku pieniedzy.

Od samego początku moje zamiary emigracyjne były oparte na kolejności najpierw znaleźć pracę -> dopiero wyjechać ;)
Środki, o których mowa - te z tabelki - w niezależnym staraniu się o Skilled Worker nie są wymagane przy posiadaniu oferty pracy. Jest to informacja, którą przedstawił Minister Imigracji Kanady Jason Kenney na spotkaniu z Polonią w Irlandii 7 października 2012.
Dzięki za info. Pewnie do momentu wyjazdu te przepisy zmienią się jeszcze, ale przypuszczam, że w podstawowej formie (tzn. osoba posiadająca odpowiednie kwalifikacje/doświadczenie i z ofertą zatrudnienia od kanadyjskiego pracodawcy) pozostaną bez zmian - w końću, skoro rządowi kanadyjskiemu zależy na ściągnięciu do siebie fachowców w określonych branżach, nie będzie im tego utrudniał, dobrze myślę? :)
W końcu to nie polski rząd, który wszystko robi od dupy strony... :whistle:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 8 miesiąc temu - 5 lata 8 miesiąc temu #632 przez Wojtek

Na Twitterze zapodaję linki do newsów po polsku i po angielsku - zachęcam wszystkich do śledzenia nas na Twitterze i Facebook-u .
Zapodałem też newsa o tym jak kilka dni temu Jason Kenney zebrał chłopaków z prowincji i terytoriów - same numery "1" i powiedział jak mają pracować dla efektywności systemu imigracyjnego Kanady. Zapytał czy ci rozumieją i się z nim zgadzają na zasadzie: pomożecie? - pomożemy! Było to coś w rodzaju: jak Wam się coś nie podoba to powiedzcie to TU i TERAZ, gdyż od tego momentu zabieramy się do pracy. Tak się pracuje efektywnie i nie marnuje czasu.
Dlatego Kanada jest tam ekonomicznie i życiowo gdzie jest a inne państwa nie są.


"A Nation's greatest enemy is the small minds of its small people"

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
5 lata 7 miesiąc temu - 5 lata 7 miesiąc temu #3028 przez Martyna2911

Jeżeli chodzi o IEC (będziemy z mężem składac oboje aplikacje... kiedyś...) więc każde z nas musi miec 2500C$ + leci z nami dziecko, będziemy musieli na granicy udowodnic, że mamy jakieś dodatkowe środki na dziecko?
Jeju jeżeli tak to liczmy, że 2500C$x3 + bilety to jest trochę kasy, zanim my to uzbieramy...
Wojtek podkreśliłeś, że wystarczy miec te środki pieniężne tylko udokumentowane, możesz powiedziec coś więcej? ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • ula i marcin
  • ula i marcin Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Platynowy forowicz
  • .Naród ma pracować, a nie leżeć na piasku.....
Więcej
5 lata 3 miesiąc temu #23987 przez ula i marcin

No trochę trzeba mieć na start oczywiście biorąc poprawkę na to że się szybko pracę rozpocznie ;)


SMOKE AND STRONG WHISKEY

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.231 s.