× Witamy na forum EmigracjaDoKanady.CA! Podziel się z nami i naszymi użytkownikami, kim jesteś, czym się interesujesz i dlaczego postanowiłeś do nas dołączyć. Serdecznie zapraszamy wszystkich nowych członków naszej społeczności i mamy nadzieję że zagościsz u nas na dłużej!

Topic-icon 50 latek do Kanady?

Więcej
1 miesiąc 3 tygodni temu #50136 przez slawo113

Witam Wszystkich,jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość.Jestem 50 latkiem z zawodu hydraulik pracowałem w Polsce w zawodzie ok 15lat trochę też w budowlance w Niemczech,od 12 lat mieszkam z rodziną w Londynie pracuje jako self employed przy remontach hydraulika elektryka i inne prace remontowe stolarka plasterboardy .....
Z powodu sytuacji jaka jest teraz w uk coraz częściej myślimy o wyjeździe z Europy i myślimy bardzo realnie o Kanadzie dodam jeszcze że mój 15letni syn kocha ten kraj i chciałby kontynuować tam naukę. Moje pytanie do was kochani jest takie cze jest ktoś kto mógłby mi pomóc w jakiś sposób wystartować w Kanadzie czy to pomoc znaleźć pracę czy chociaz poprzez dobra radę za wszystko z góry dziękuję i pozdrawiam.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 miesiąc 3 tygodni temu #50137 przez Calvin

Możliwości są zawsze trzeba tylko sprawdzić jakie. Najłatwiejsza droga żeby się legalnie dostać sie do Kanady to IEC(minimalne wymagania) niestety pan jest zdyskwalifikowany ze względu na wiek(program jest dla ludzi 18-35).
Ale jest więcej innych programów emigracyjym duży plus w pana przypadku to doświadczenie, zawód, znajomość języka agnielskiego i poniekąd doświadczenie z UK. Musi pan wejść na oficjalna stronę z programami dla
Skillled Workers i dokładnie poczytać ja nistety się w to nie zagłębialem bardziej ponieważ jadę do Kanady w ramach IEC. Ale na forum są bardziej doświadczeni ludzie może coś doradza nakieruja, ale wpierw trzeba samemu zgłębić temat.
Ja podobnie do Kanady przenoszę się z UK(Glasgow).
Pozdrawiam

The following user(s) said Thank You: slawo113

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 miesiąc 3 tygodni temu #50139 przez ptoki

Tak jak Calvin napisał, mozliwości jest sporo. Ale nie wdając się w szczegóły drogi sa z grubsza cztery:
-IEC - z racji wieku niedostępny dla Ciebie.
-Work Permit - po znalezieniu pracodawcy można do 2 lat pracować w Kanadzie i tymczasem organizowac sobie zaplecze dla Permanent Resident status.
-Aplikacja Permanent Resident - wymaga nazbierania około 470 punktów w tym za wykształcenie, język, edukacje z kanady, rodzinę w kanadzie itp. - Najprawdowpodobniej również nieosiagalna jesli ktos nie ma bliższych związków z Kanadą.
-Nominacja prowincji. Jesli ma sie pożądany zawód to droga jest relatywnie prosta i bezbolesna. Aplikuje sie o nominację a po jej przyznaniu można przyjechać, zacząc układac sobie zycie a aplikacje o Permanent Residenta złozyć w międzyczasie i spokojnie czekac na jego przyznanie.

W praktyce nie jest to trudne ale trzeba pewnych kluczowych spraw pilnować (w rodzaju odpowiednich tłumaczeń dokumentów, przestrzegania terminów, poprawnych zdjęć itp.).

Bazą do prawie wszystkiego jest tutaj zdanie egzaminu językowego. Jedynie IEC i Work Permit tego nie wymagają ale i tak przy składaniu aplikacji o PR trzeba to zrobic.

Tak więc warto najpierw zbadać jakie sa możliwości zatrudnieniaw Kanadzie, wybrac ścieżkę - WP lub nominacja i rozpocząc działania.

Przy nominacjach warto sprawdzić jakimi regułami się rządzą. Jedne sa przyznawane okresowo to znaczy aplikuje sie przez 2-3 miesięczne okienko w roku a potem czeka na nominacje i ją procesuje. Inne sa ogłaszane i trwaja pewien czas, jeszcze inne sa stałe ale zmieniaja sie pożądane zawody.

Dla 50-latka nie ma chyba specjalnych ograniczeń ale nie jestem bardzo na bieżąco.
Dla nominacji Manitoby 2 lata temu na 100punktów 50 latek dostaje 0 na 10 mozliwych.
Progiem bylo 60 punktów. Więc w stosunku do "młodziaka" 21-45 lat który otrzymuje te 10 punktów strata jest ale do przełknięcia. Za to osoba w Twoim wieku może sie pochwalić certyfikatem branzowym (o ile masz) i dostać 14 punktów.

Ale to są detale. Najpierw trzeba usiąść i sie dobrze zastanowić który program daje największą szansę na sukces.

I uwaga: Uzyskanie nominacji to około rok czasu. Potem na PR czeka sie kolejny rok. Praktycznie cała zabawa trwa od roku do 3-4 lat. Warto miec to na uwadze.

The following user(s) said Thank You: slawo113

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.175 s.

Zaloguj or Załóż konto