× Tutaj możesz wziąć udział w dyskusji na temat szukania pracy w Kanadzie. Jeśli jeszcze nie posiadasz konta użytkownika - załóż je, odpowiadaj i zadawaj pytania!

Topic-icon Przeprowadzka do Kanady

Więcej
2 miesiąc 3 dni temu #50307 przez EngineerKate

Dzień dobry Wszystkim :) Jestem tu nowa, chciałabym Was poznać
Bywałam już w Kanadzie, pragnę przenieść się na stałe. Szukam pracy najchętniej z zamieszkaniem, czy ktoś coś wie? :)
posiadam bardzo duże doświadczenie przy nadzorowaniu budów i remontów, ponadto uwielbiam dzieci.

Poznajmy się :)

Kate

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 tygodni 23 godzin temu #50325 przez Konrad

single and ready to mingle ;)


Jaki jest kon kazdy widzi.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 tydzień 4 dni temu #50330 przez Korfanty

Cześć Kate. Także myślę o wyjeździe do Kanady ale nie wiem czy na stałe. Chyba nie tak łatwo zostać na stałe, otrzymać pozwolenia itd. W jakim mieście byłaś i do jakiego chciałabyś się przenieść?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 tydzień 4 dni temu #50331 przez ptoki

Pozwole sobie powtorzyc to co tutaj na forum bylo powtarzane wielokrotnie:
Do wyjazdu do kanady nie starcza dobre checi. Ani nawet jakis plan. Potrzebny jest dokladny plan uwzgledniajacy wasze mozliwosci, historie zatrudnienia, doswiadczenie i zawierajacy dokladne kroki aby wszystko sformalizowac.

1. Poczytajcie o dostepnych programach na stronie cic.
W skrocie: Macie do dyspozycji: skorzystac z IEC, uzyskac nominacje lub znalezc pracodawce aby sie zatrudnic tymczasowo.
Express entry dostepne jest tylko dla tych ktorzy juz cos wspolnego z kanada maja (szkole, prace, rodzine).
2. Wybierzcie program jaki daje wam najwieksze szanse na uzyskanie pozwolenia na prace lub statusu stalego rezydenta.
3. Dokladnie wypelnijcie formalnosci. Zadbajcie o certyfikat jezykowy, tlumaczenia, papiery wspierajace wasze doswiadczenie itp.
4. Aplikujcie i formalizujcie temat.

Moze smiesznie to zabrzmi ale wyjazd do kanady nie zaczyna sie zazwyczaj od znalezienia oferty pracy.
Wyjazd zaczyna sie od sprawdzenia czy praca do ktorej ktos was zatrudni jest i czy ktokolwiek was zatrudni jako obcokrajowcow. Potem jest latwiej ale ten pierwszy etap jest trudny. I to dlatego ze tutaj przyjezdza masa ludzi wyksztalconych ktorzy potem moga robic i te fikusne rzeczy i te proste. Dlatego raczej nie szuka sie nikogo z zagranicy. To mozliwe bo widze takie przypadki ale niezbyt popularne.

Starczy powiedziec ze ja szukalem pracy lokalnie przez ponad miesiac, zdalnie nie udalo mi sie przebic do nikogo.
A ten miesiac to w opinii wielu blyskawiczny czas.

Tak wiec proponuje wam o ile jestescie mlodzi zainteresowac sie IEC.

Chyba ze macie 10-20 tysiecy PLN do przepalenia to mozna przyleciec i szukac pracy na miejscu ale istnieje ogromne ryzyko ze nikt was nie zatrudni jako obcokrajowcow i wrocicie smutni i lzejsi o pieniadze ale bogatsi o troche doswiadczenia zyciowego.

Alternatywnie do IEC, nominacja. Szukajcie ktora prowincja szuka ludzi jak wy. Zbierzcie papiery poswiadczajace wasze umiejetnosci i doswiadczenie i aplikujcie.

To wszystko jest mozliwe, masa ludzi tu przyjezdza co roku w taki sposob.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 tydzień 4 dni temu #50332 przez Korfanty

Z tego co udało mi się wyczytać są trzy programy i wszystkie do 36 roku życia. Wspomniałeś coś o certyfikacie językowym. Jest to potrzebne podczas aplikacji? Czy znajdę gdzieś informację jakie konkretnie dokumenty należy przygotować pod każdy z programów, jakie są wymagania itd.? Np. gdzieś wyczytałem, że należy wykupić ubezpieczenie z jakimiś konkretnymi wymogami.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 tydzień 2 dni temu #50333 przez ptoki

Tylko IEC jest do 36 roku zycia.
Pozostale ktore wymienilem nie maja ograniczen.

Szczegoly trzeba doczytac na stronach cic.

Tam jest rozpisane w ogolnych slowach co i jak. Szczegoly mozna znalezc w aplikacji badz na stronach prowincjonalnych - w temacie nominacji.

Ubezpieczenie sie wykupuje jak juz dostaniesz wize iec-owa. Tym narazie sie nie martw.

Jak masz mniej niz 36 lat to aplikuj na IEC, koszty niewielkie, wymagania tez.
Masz rok na badanie kanady a potem troche wiecej czasu jak zlozysz aplikacje o PR. Ale tam cienko z czasem jest i trzeba sporo stazu pracy w kanadzie miec.

Niestety tej sciezki nie cwiczylem wiec wiele wiecej ci nie wyjasnie.

Certyfikat jezykowy jest potrzebny przy aplikowaniu o nominacje lub PR. Do iec nie, chyba ze chcesz isc do szkoly w kanadzie, wtedy trzeba miec IELTS (albo CLB - musisz sprawdzic) zdany na poziomie akademickim.

Niestety trzeba poczytac bo nie dosc ze tu za duzo ruchu nie ma na forum to jeszcze przepisy sie zmieniaja i cos co bylo aktualne rok temu juz dzis nie gwarantuje otrzymania PR.

Ale IEC jest dosyc dobra metoda na rozpoczecie kanadyjskiej przygody.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.201 s.