× Tutaj możesz wziąć udział w dyskusji na temat szukania pracy w Kanadzie. Jeśli jeszcze nie posiadasz konta użytkownika - załóż je, odpowiadaj i zadawaj pytania!

Topic-icon Emigracja i praca 2015 - 2016 dla kogo i jak?

Więcej
2 lata 5 miesiąc temu #44823 przez Lublin

Witam,

Na wstępie powiem, że przeczytałem wnikliwie forum ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Ambasada również nie udziela żadnych informacji odsyłając do internetu. Dlatego proszę o wyrozumiałość. Ponadto wydaję mi się, że uzyskane tu odpowiedzi (mam nadzieję;) przydadzą się innym forumowiczom. Z tego co wiem (z własnego doświadczenia) jest bardzo dużo osób o podobnej sytuacji jak moja więc może też znajdą odpowiedź w tym wątku.

O co chodzi: Mam 29 lat, skończone prawo (bez aplikacji), doświadczenie zawodowe to 2 lata urzędnik sądowy i 2 lata techniczny likwidator szkód (obecnie wykonywany zawód). Na studiach dorabiałem w budowlance, wykończeniówce, gastronomii ("lewizny" dorywczo). Angielski zardzewiały (ostatnia weryfikacja umiejętności to matura - 100% rozszerzony), ale komunikatywny, myślę, że z łatwością do podciągnięcia na "fluent". Posiadam jakieś oszczędności. Brak rodziny, znajomych w Kanadzie.

1. Od czego zacząć w takiej sytuacji? Starać się o pozwolenie na pracę, a następnie o pobyt stały czy może przystąpić do jakiegoś programu (np express entry)?

Jeżeli mam się starać o pozwolenie o pracę, to podczas wypełniania "eligibility check" pojawia się pytanie czy posiadam ofertę od pracodawcy.
Jak to wygląda w praktyce? Wysyłam "resume", powiedzmy, że pracodawca jest zainteresowany i wtedy odpowiadam "dziękuje bardzo, pojawię się za 3 miesiące jak dostanę (albo i nie) wszystkie dokumenty i pozwolenia"? Pytam, bo na tutejszym (Polska) rynku pracy takie sytuacje (pracodawca sobie czeka) są raczej nie realne. Jeżeli tak to wygląda to proszę o potwierdzenie.

Oprócz tego, czy emigrując powinienem szukać podstawowych zajęć czy może od razu rzucić się na głęboką wodę ( np www.jobbank.gc.ca/jobposting.do?id=17216000&source=emailjob ). Czy tego typu ogłoszenia są raczej zarezerwowane dla osób siedzących w Kanadzie już od jakiegoś czasu?

2. Jeżeli lepszym wyjściem jest startowanie od jednego z programów (po zrobieniu egzaminu, badań) to jak wynika z powyższego nie posiadam żadnych konkretnych umiejętności do pracy za granicą ;). W związku z tym:

Czy w nakreślonej wyżej sytuacji mam w ogóle szanse na pracę w Kanadzie poprzez programy imigracyjne (start z Polski, wyjazd po załatwieniu papierów na pobyt stały)? Wychodzę z założenia, że żadna praca nie hańbi, nie boję się żadnego zajęcia i z chęcią zacznę od podstawowych zajęć (pomocnik na budowie, sprzątanie, opieka nad osobami starszymi - wszystko jedno). Jeśli jest to możliwe w jakich prowincjach najlepiej szukać tego typu zajęć? W domyśle oczywiście mam uzyskanie pobytu stałego.

3. Jak wygląda sytuacja z Polonią? Dla porównania w Anglii, lepiej z krajanami w układy nie wchodzić...

Reasumując: od czego zacząć bez konkretnych umiejętności? Czy pracodawcy są chętni zatrudniać emigrantów tylko do podstawowych zajęć czy i do takich jak podałem w linku? Czy normalnym jest wysyłanie "resume" bez "work permit" a następnie załatwianie tego pozwolenia po otrzymaniu kwitu od pracodawcy? Czy pracodawcy w ogóle wydają takie zaświadczenia i czekają na mój przylot ;)?
Czy też lepszym wyjściem "na start" jest zapisanie się na kurs języka, zrobienie badań, przystąpienie do programu i czekanie na zaproszenie?

Innych dróg w mojej sytuacji nie widzę, jeżeli się mylę, bardzo proszę o sprostowanie.

Dziękuje z góry za udzielone odpowiedzi, informacje. Wierzę, że pomogą wielu osobom w sytuacji takiej jak ja - brak konkretnych umiejętności ale duża chęć do pracy.

Pozdrawiam.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 5 miesiąc temu #44828 przez Preryjny

Witaj
Niestety wnikliwe przeczytanie forum w niczym tobie nie pomoglo, bowiem jestes osadzony w perspektywie i zalozeniach, ktore nijak do migrowania do Kanady nie odnosza sie.

1. Droga poprzez znalezienie pracodawcy zawsze dotyczyla tylko osob posiadajacych doswiadczenie w bardzo konkretnym zawodzie i majacych legalna mozliwosc wykonywania tego zawodu w Kanadzie. W obecnej chwili, jezeli to dotyczy tylko wysokich lub waskich specjalizacji. Dwa, trzy lata temu byly rejony, gdzie bylo ogromne zapotrzebowanie w wielu zawodach, w 2015 rynek pracy stal sie umiarkowanyh w calej Kanadzie.

2. Express Entry to jest process , nie program - wymaga dosc dobrej znajomosci jezyka.

3. Uzyskanie pobytu stalego, to nie jest "zalatwienie sobie papierow", tylko wymaga aplikowania na konkretny program o scisle okreslonych kryteriach. W wiekszosci przypadkow zawod, doswiadczenie i wyksztalcenie odgrywa role.

4. Sytuacja w kanadyskim systemie immigracyjnym ciagle zmienia sie, wiele mozliwosci zamknelo sie, inne otworzyly, a jeszcze inne sa przyblokowane na jakis czas ze wzgledu na ilosc aplikacji. Nalezy obserwowac na biazaco i modyfikowac zamiary.

5. Mozesz przyjechac na rok z pozwoleniem na prace poprzez program IEC; w niektorych przypadkach jest mozliwe w czasie tegoz roku aplikowac na program imigracyjny (patrz punkt 4) .

Zycze dalszego i owocnego studiowania programow imigracyjnych w Kanadzie. Na pewno w ten sposob masz wieksza szanse niz osoby , ktore polegaja na wczorajszych informacjach, naiwnie skonstruowanych marzeniach i/lub perspektywie turysty szukajacego ladnych zakatkow.


Dzisiaj to wczoraj jutro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 5 miesiąc temu - 2 lata 5 miesiąc temu #44830 przez Lublin

Dziękuje za odpowiedź. Rozumiem, że w moim przypadku, na dzień dzisiejszy, najlepszym (jak nie jedynym) wyjściem jest uzyskać pozwolenie o pracę poprzez program IEC.
Z tego co sprawdziłem, kwalifikuję się jedynie na IEC Working Holiday (International Co-op Internship jest dla studentów a Young Professionals wymaga chętnego pracodawcy). Problem w tym, że na obecną chwilę z informacji na stronie wynika, że cyt. "Spots available: 0 Status: This category is now closed". Więc ten temat zamknięty.

Jednak po wypełnieniu "eligibility check" oprócz powyższego programu dostępny dla mnie jest jeszcze "Open work permit (Outside Canada)". Po wybraniu tej opcji, w kolejnej ankiecie pierwszym pytaniem jest o jakiego rodzaju pozwolenie o pracę chcę się ubiegać. I tutaj trochę się gubię. Z tego co rozumiem kwalifikuję się jedynie do kategorii "work permit under International Agreement". Pozostałe wymagają konkretnych zawodów lub oferty od pracodawcy. Jeżeli się mylę i inne wybory są dla mnie dostępne proszę o poprawienie.
Z tego co rozumiem, dalsze kroki to znalezienie na miejscu pracy a następnie przystąpienie do programu PNP w celu uzyskania stałego pobytu. Z informacji na forum wynika, że najlepiej to zrobić w Mantioba albo Saskatchewan. Na forum przeczytałem nawet historię Dziewczyny która 6 miesięcy pracowała w kawiarni i dostała po tym pobyt stały. Z tego co napisałeś, mam rozumieć, że jest to na obecną chwile najlepsze wyjście?
Byłbym wdzięczny za podanie informacji jakich prowincji unikać a gdzie można próbować idąc tym planem (najbardziej interesuje mnie British Columbia).

Bardzo dziękuje za rzeczowe odpowiedzi.Nie liczę, jak to napisałeś, na naiwnie skonstruowane marzenia, ale poszukuję konkretnych w mojej sytuacji rozwiązań.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 5 miesiąc temu #44832 przez Preryjny

Niestety nie moga udzielic tobie konkretnej odpowiedzi z nastepujacych wzgledow:
- emigracja jest zbyt powazna zyciowa osobista decyzja, a czynnikow na to czy ktos zrealizuje plan jaki sobie zalozyl i czy jego oczekiwania spelnia sie jest zbyt duzo.
- nie znam szszgolowo wszystkich mozliwosci immigracyjnych w Kanadzie
- ostatnie dwa , trzy lata nastepuja ciagle zmiany w systemie imigracyjnym i nie byc moze powstana nowe mozliwosci , ale to zalezy od nadchodzacych wyborow i rynku pracy

Na dzien dzisiejszy Manitoba z wyjatkiem kilku profesjonalnych zawodow, w Saskatchewan w zaleznosci od zawodu, znajac francuski Quebec nie jest zla opcja pod katem imigracji, Atlantyckie prowincje chcialyby immigrantow , ale nie wiedza jak to zrobic (moja opinia).
Alberta jest przyblokowana, ale w 2017 moze to sie bardzo szybko zmienic. Podobnie Brytyjska Kolumbia, gdzie w gre wchodzi rozwoj iwestycji zwiazanych z cieklym gazem.

www.theglobeandmail.com/news/british-col...ows/article23729161/

Przy czym, nie posiadajac kwalifikacji w zawodzie , ktory mozesz wykonywac w Kanadzie, z slaba znajomoscia jezyka, twoje mozliwosci sa bardzo ograniczone.


Dzisiaj to wczoraj jutro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.197 s.

Zaloguj or Załóż konto