× Tematy ogólne i uniwersalne dotyczące programu IEC - International Experience Canada & Working Holiday Visas, niezależnie od roku w którym aplikujesz.

Topic-icon Kilka „podstawowych” pytań dot. IEC

Więcej
6 miesiąc 6 dni temu #50647 przez Masieh

Witam,

Ubiegam sie w tym roku o Working Holiday w Kanadzie i mam kilka pytan dot procedur (czytalem troche na roznych forach,jednak wolalbym upewnic sie raz jeszcze czy wszystko rozumiem prawidlowo)

1. Gdy otrzymam zaproszenie mam 10 dni na zaakceptowanie oraz 20 na wypelnienie formularza...nie ma tutaj znaczenia kiedy zaakceptuje zaproszenie? Np akceptuje je 9 dnia i wciaz mam 20 na dokonczenie calej procedury?
2. Jesli juz dostane work permit jak wyglada sprawa rozpoczecia calego,rocznego programu? Moge go zaczac np w grudniu 2019 i skonczyc w grudniu 2020? Chodzi mi czy to ja decyduje kiedy wyjezdzam i zaczynam czy z gory mam narzucone jakies ramy czasowe w ktorych musze sie zmiescic?
3. W ubieglycg latach stazowalem w USA 2x6 mcy,zatem bede musial przedstawic zaswiadczenie o niekaralnosci z tego kraju. Z doswiadczenia wiem,ze takie na takie rzeczy zapewne troche sie czeka-zwlaszcza bedac w Polsce stad pytanie co w wypadku jesli takiego zaswiadczenia nie przedstawie w ciagu tych 20 dni? Ma ktos wiedze gdzie o takie zaswiadczenie mozna sie ubiegac w USA droga elektroniczna?
4. Czytalem rowniez o nowych zasadach dot. zlozenia odciskow palcow wprowadzonych w 2018 r...oddaje sie je po otrzymaniu work permit czy przed?
5. Jak dlugo trwa procedura wydania work permit po zamieszczeniu wszystkich dokumentow do aplikacji?

Z gory dziekuje za wszystkie informacje

Pozdrawiam

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
6 miesiąc 6 dni temu #50649 przez JacekM

Pożyczone ale mniej więcej tak to wygląda:

Po wylosowaniu ma sie 10 dni by potwierdzic los (najlepiej zrobic to 8 dnia by zyskac kilka dni na zebranie dokumentow), potem ma sie 20dni na dodanie wszystkich dokumentow, oplate i wysłanie aplikacji (najlepiej zrobic to najpozniej 18dnia by miec pewnosc, ze sie uda zlozyc aplikacje, system potrafi sie wieszac) potem czeka sie do 8tyg na POE. Po otrzymaniu POE ma sie rok na wyjazd, najlepiej wjechac pierw jako turysta kilka miesiecy przed koncem waznosci POE i nie pokazywac POE, dopiero po znalezieniu pracy aktywowac IEC.
W tym roku jest utrudnienie #odciski palcow, w PL mozna zrobic tylko w Wawie, osoby bedace w CA musza to zrobic po za CA.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.175 s.