× Tematy ogólne i uniwersalne dotyczące programu IEC - International Experience Canada & Working Holiday Visas, niezależnie od roku w którym aplikujesz.

Topic-icon IEC 2019 International Exchange Canada

  • Wojtek
  • Wojtek Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Platynowy forowicz
  • Global Living
Więcej
2 tygodni 4 dni temu - 2 tygodni 4 dni temu #50468 przez Wojtek

Rozpoczynam watek dla aplikantów programu IEC 2019 International Exchange Canada.
Zapraszam osoby zainteresowane i aplikantów IEC 2019 do zamieszczania swoich pytań na forum publicznym, w tym wątku.

Na dzień dzisiejszy, tj 31.11.2018 program IEC 2019 jest jeszcze zamknięty, ale Kanada zaprasza do aplikowania w ramach tego programu już od listopada 2018.

Kiedy zostanie on otwarty? Tego nie wiadomo. Tutaj można sprawdzać czy dla polskich paszportów program został już otwarty, a także uzyskać więcej info w ramach Working Holiday Visa - otwarte pozwolenie na pracę: www.cic.gc.ca/english/work/iec/selections.asp?country=pl&cat=wh

Jeśli zauważysz, że program został uruchomiony, odpowiedz w tym wątku i daj znać innym.


"A Nation's greatest enemy is the small minds of its small people"

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 tygodni 7 godzin temu #50479 przez Obieżyświat

To może ja zacznę rozwijać wątek. W jednym z blogów, przeczytałem, że aby pracować w niektórych zawodach w Kanadzie potrzebne jest coś w rodzaju tamtejszego potwierdzenie kwalifikacji (nie wiem czy dobrze to ująłem), czy to też się tyczy osób, które są na IEC? Chciałbym uniknąć sytuacji, w której, po ewentualnym przyjeździe na IEC, okazałoby się, że nie mogę pracować w swoim fachu. Ktoś mógłby mi to rozjaśnić trochę ten temat?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 tydzień 6 dni temu #50480 przez Marcin0093

Byłem już w Kanadzie przez okres dwóch lat, czy również z Kanady będzie wymagane zaświadczenie o niekaralności? Może ktoś zna odpowiedź, będę wdzięczny :).

Pozdrawiam

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 tydzień 6 dni temu #50481 przez kaczy789

Hej, mam kilka pytań odnośnie IEC: nadchodzącej edycji a także samego programu:
1. Pracę musimy znaleźć we własnym zakresie, tak? Nie jak w W&T w USA, gdzie stanowisko jest już często zapewniane?
2. Na jak długo można zostać w ramach tego programu? Na rok? Czy na dwa lata?
3. Czy to prawda, że po roku pracy można aplikować o pobyt stały?
4. Gdybym został wylosowany w obecnej edycji, kiedy mógłbym przylecieć do Kanady?

Będę wdzięczny za pomoc :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Wojtek
  • Wojtek Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Platynowy forowicz
  • Global Living
Więcej
1 tydzień 6 dni temu - 1 tydzień 6 dni temu #50482 przez Wojtek

kaczy789 napisał:

Hej, mam kilka pytań odnośnie IEC: nadchodzącej edycji a także samego programu:
1. Pracę musimy znaleźć we własnym zakresie, tak? Nie jak w W&T w USA, gdzie stanowisko jest już często zapewniane?
Tak.

2. Na jak długo można zostać w ramach tego programu? Na rok? Czy na dwa lata?
Polski paszport 12 miesięcy. Irlandzki lub brytyjski paszport 24 miesiące. Można połączyć pobyt na kilku paszportach, pod warunkiem, że występuje się o IEC przed dniem 36-tych urodzin: 12 miesięcy na polskim paszporcie + 24 miesięce na irlandzkim lub brytyjskim (bądź innym). W ten sposób, jeśli połączymy to jeszcze np. z turystycznym przyjazdem przed otrzymaniem IEC, można znaleźć pracę, która da perspektywę pozostania na stałe w Kanadzie + przepracować kilka lat, aby zdobyć kanadyjskie doświadczenie, a w międzyczasie zdać egzamin IELTS z angielskigo.

3. Czy to prawda, że po roku pracy można aplikować o pobyt stały?
Tak.

4. Gdybym został wylosowany w obecnej edycji, kiedy mógłbym przylecieć do Kanady?
W każdej chwili możesz wylecieć turystycznie do Kanady, na miejscu zacząć już szukać pracy, a po otrzymaniu IEC, w Kanadzie, już na miejscu zmienić swój status.
Natomiast jak otrzymasz IEC będąc poza Kanadą, to wlatując na lotnisku od razu zgłaszasz posiadanie i idziesz po wydruk pozwolenia na pracę - Work Permit.


"A Nation's greatest enemy is the small minds of its small people"
The following user(s) said Thank You: kaczy789

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 tydzień 5 dni temu - 1 tydzień 5 dni temu #50483 przez kaczy789

@Wojtek, serdeczne dzięki za odpowiedź :) to sporo wyjaśnia. Pytałem o czas trwania IEC dla osób z Polski, ponieważ natknąłem się w internecie na jakąś notkę sprzed ok. 5 lat informującą o pracach nad zmianami mającym doprowadzić do tego, że Polacy mogliby przebywać na IEC przez 2 lata, rozumiem, że nic z tego nie wyszło

4. Gdybym został wylosowany w obecnej edycji, kiedy mógłbym przylecieć do Kanady?
W każdej chwili możesz wylecieć turystycznie do Kanady, na miejscu zacząć już szukać pracy, a po otrzymaniu IEC, w Kanadzie, już na miejscu zmienić swój status.
Natomiast jak otrzymasz IEC będąc poza Kanadą, to wlatując na lotnisku od razu zgłaszasz posiadanie i idziesz po wydruk pozwolenia na pracę - Work Permit.
Troszkę o czym innym myślałem pytając o to - po upływie jakiego czasu, po otrzymaniu informacji o wylosowaniu, możemy (musimy) wyjechać do Kanady? Mamy wyznaczony z góry termin, czy po prostu jakieś widełki czasowe w których musimy przekroczyć granicę - jeśli tak, to jak długo trwa ten okres a także po upływie jakiego czasu od wylosowania się on zaczyna?

I pytanie dla osób które już były na IEC - ile, tak realnie, trzeba mieć ze sobą gotówki na start, czy te 2500 CAD wystarcza?
A także, gdzie najlepiej szukać pracy?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Wojtek
  • Wojtek Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Platynowy forowicz
  • Global Living
Więcej
1 tydzień 5 dni temu - 1 tydzień 5 dni temu #50484 przez Wojtek

kaczy789 napisał:

@Wojtek, serdeczne dzięki za odpowiedź :) to sporo wyjaśnia. Pytałem o czas trwania IEC dla osób z Polski, ponieważ natknąłem się w internecie na jakąś notkę sprzed ok. 5 lat informującą o pracach nad zmianami mającym doprowadzić do tego, że Polacy mogliby przebywać na IEC przez 2 lata, rozumiem, że nic z tego nie wyszło
Władze znad Wisły nie pozwoliły. Warszawa ubolewa, że w ogóle kiedyś w przeszłości nastąpiła zgoda na te wyjazdy kilku setek młodych z Polski do Kanady. W możliwie przewidywalnym czasie raczej nie ma szans dla polskich paszportów na zwiększenie puli tudzież na wydłużenie okresu do 24-mcy. Obywatelstwo drugiego kraju daje dodatkowe możliwości.

Troszkę o czym innym myślałem pytając o to - po upływie jakiego czasu, po otrzymaniu informacji o wylosowaniu, możemy (musimy) wyjechać do Kanady? Mamy wyznaczony z góry termin, czy po prostu jakieś widełki czasowe w których musimy przekroczyć granicę - jeśli tak, to jak długo trwa ten okres a także po upływie jakiego czasu od wylosowania się on zaczyna?
12 miesięcy.

I pytanie dla osób które już były na IEC - ile, tak realnie, trzeba mieć ze sobą gotówki na start, czy te 2500 CAD wystarcza?
Wymóg formalny, a rzeczywistość na miejscu to dwie różne sprawy. Rząd CA chciałby, abyś miał tyle a tyle ze sobą... a ile weźmiesz, a ile Ci wystarczy, to różne sprawy.
Skromny pokój/kawalerka na polskiej dzielnicy w Toronto wynajmiesz od $550/miesiąc z opłatami. Często istnieje możliwość wynajmu bez depozytu.
Jeśli pracę podejmiesz w pierwszym tygodniu po przylocie, to w drugim tygodniu otrzymasz za te przepracowane dni wypłatę. Kanadyjscy (polonijni) pracodawcy w Toronto, po pierwszym przepracowanym dniu w pracy, kiedy widzą, że pracownikowi zależy na pracy, a wiedzą, że przylecieli z Polski (i domyślnie: "są biedni") pytają, czy nie potrzebna jest zaliczka "na przeżycie". Wypłaty regularne już więc wpływają na konto od 2-giego tygodnia w pracy, co tydzień.
Samemu więc możesz odpowiedzieć sobie ile będzie potrzebnej Ci gotówki na start, oraz czy CAD $2,500 wystarczą.
$200/mies. licz średnio koszt żywności
$150/mies. transport/komunikacja miejska
$60/mies. komórka.

A także, gdzie najlepiej szukać pracy?
Tutaj znajdziesz odpowiedź: emigracjadokanady.ca/jak-i-gdzie-szukac-pracy-w-kanadzie


"A Nation's greatest enemy is the small minds of its small people"
The following user(s) said Thank You: kaczy789

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 tydzień 5 dni temu - 1 tydzień 5 dni temu #50485 przez kaczy789

Wojtek napisał:

kaczy789 napisał:
@Wojtek, serdeczne dzięki za odpowiedź :) to sporo wyjaśnia. Pytałem o czas trwania IEC dla osób z Polski, ponieważ natknąłem się w internecie na jakąś notkę sprzed ok. 5 lat informującą o pracach nad zmianami mającym doprowadzić do tego, że Polacy mogliby przebywać na IEC przez 2 lata, rozumiem, że nic z tego nie wyszło
Władze znad Wisły nie pozwoliły. Warszawa ubolewa, że w ogóle kiedyś w przeszłości nastąpiła zgoda na te wyjazdy kilku setek młodych z Polski do Kanady. W możliwie przewidywalnym czasie raczej nie ma szans dla polskich paszportów na zwiększenie puli tudzież na wydłużenie okresu do 24-mcy. Obywatelstwo drugiego kraju daje dodatkowe możliwości.
To ciekawe, przecież ten program służy, przynajmniej w kwestii deklaracji, wymianie międzykulturowej i pracy tymczasowej. Obawiano się masowego "legalizowania" się po upływie dwóch lat?

A propos; czytałem, że aby aplikować o pobyt stały należy mieć przepracowaną określoną liczbę godzin, wiesz może, o jakiej wielkości mowa?
Jak, tak ogólnie mówiąc, wygląda aplikowanie o pobyt stały po przepracowaniu roku w Kanadzie w ramach IEC - jest to, jak rozumiem, inny tryb niż Express Entry?

I kolejna sprawa: rozumiem, że o IEC można aplikować już teraz? Przez jaki czas rejestracja będzie otwarta?

Pozdrawiam

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Wojtek
  • Wojtek Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Platynowy forowicz
  • Global Living
Więcej
1 tydzień 5 dni temu - 1 tydzień 5 dni temu #50486 przez Wojtek

kaczy789 napisał:

To ciekawe, przecież ten program służy, przynajmniej w kwestii deklaracji, wymianie międzykulturowej i pracy tymczasowej. Obawiano się masowego "legalizowania" się po upływie dwóch lat?
Teoria. Kanada nie potrzebuje takiego deal-u z Polską. Większość dzieciaków i wnuczków wymienia swoją kulturę z Polską na polskim paszporcie. Przebywając, mieszkając, studiując, pracując w Polsce i innych krajach EU jak długo i kiedy zechcą. Każdy w Kanadzie ma korzenie emigranckie, wielu może udowodnić korzenie europejskie (polskie) co już daje możliwość uzyskania EUropejskiego paszportu, więc Kanadyjczycy nie mają takiej potrzeby ubiegania się o IEC do Polski.

IEC - International Exchange Canada jest bonusem i ukłonem dla innych państw ze strony Kanady.

635 IEC dla Polski zostało w bólach wywalczone m.in. przez starszą Polonię w Kanadzie i przez polityków polskiego pochodzenia w Kanadzie. Polski rząd praktycznie nie chciał dać się namówić na zgodę. Ledwo się udało. To nie Polska (Warszawa/polscy politycy) wpadła samoistnie na taki pomysł dla swoich obywateli. Naturalnie, oficjalnie i politycznie Polska o to aplikowała, ale na wniosek starszej Polonii w Kanadzie, która miała na względzie... zwykłych ludzi... młodych Polaków i ich szerszy dostęp do Kanady i tejże właśnie wymiany kulturalnej.

Na drugim biegunie znajduje się Irlandia, której rząd dla swoich obywateli stopniował co roku zwiększanie puli dla swoich obywateli, do obecnego poziomu 10,500 IEC z możliwością pobytu w CA przez 24 miesiące. Irlandczycy z IELTS-em (egzamin z angielskiego) raczej nie miewają problemu, więc IEC efektywnie służy młodym Irlandczykom w emigracji do Kanady.
Miało być 14,000+ IEC dla Irlandii, ale rząd w CA się zmienił. Dublin zawsze wspierał swoich obywateli - jeśli chcą emigrować, to im w tym pomaga. Wie, że korzyści do Irlandii wrócą w postaci wielomiliardowych inwestycji, wcześniej czy później.

A propos; czytałem, że aby aplikować o pobyt stały należy mieć przepracowaną określoną liczbę godzin, wiesz może, o jakiej wielkości mowa?
Po prostu praca na pełnym etacie przez cały okres pobytu, 12-mcy.
Tutaj doczytaj: www.canada.ca/en/immigration-refugees-ci...xperience-class.html

Jak, tak ogólnie mówiąc, wygląda aplikowanie o pobyt stały po przepracowaniu roku w Kanadzie w ramach IEC - jest to, jak rozumiem, inny tryb niż Express Entry?
Nie. Doczytaj to co jest pod linkiem wyżej.

I kolejna sprawa: rozumiem, że o IEC można aplikować już teraz?
Nie, jeszcze nie można. (6.11.2018)

Przez jaki czas rejestracja będzie otwarta?
Jak otworzą, to do chwili wyczerpania miejsc + jeszcze jakiś czas, ażeby zapełnić miejsca wcześniej przydzielone, które z powrotem weszły do rozdania.

Pozdrawiam
Też pozdrawiam.


"A Nation's greatest enemy is the small minds of its small people"

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 tydzień 2 dni temu #50490 przez KarolinaEn

Witam!
Jeśli chodzi o długość pobytu na IEC to jest to dokładnie 24 miesiące dla Polaków. Tzn dokładnie ze można skorzystać dwa razy z rocznego programu IEC z zachowaniem półrocznej przerwy. Za każdym razem musi to być inny program- najczęściej proponuje klientom working holiday najpierw, zmianę statusu na visitor na 6-9 miesięcy i aplikowanie o young professional potem.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.209 s.