× Tematy ogólne i uniwersalne dotyczące programu IEC - International Experience Canada & Working Holiday Visas, niezależnie od roku w którym aplikujesz.

Topic-icon powrót do Kanady - jaki program wybrać?

Więcej
2 lata 2 miesiąc temu #46605 przez allmylovin

Witam serdecznie,
potrzebuję pomocy w kwestii powrotu do Kanady – opiszę zatem krótko swoją sytuację.
W Kanadzie spędziłam rok czasu pracując na work permicie wydanym z inicjatywy IEC (Working Holiday). Po nowym roku planowałam powrót do Kanady tą samą drogą, jednak okazało się, że w ramach IEC Working Holiday można wziąć udział tylko raz. Zastanawiałam się nad Young Professionals, jednak nie mam pisemnej oferty pracy od Kanadyjskiego pracodawcy i nie wiem czy będę mogła taką uzyskać. Chciałabym jak najszybciej wrócić do Kanady (konkretniej do Alberty) i tym razem zostać tam na stałe. Mam 26 lat, ukończone studia wyższe (licencjat z turystyki i rekreacji, oraz studia magisterskie z zakresu tourism & hospitality management). W Kanadzie przez pierwsze 6 miesięcy pracowałam jako restaurant server, przez kolejne 6 miesięcy pełniłam funkcję Shift Leadera w jednym z działów F&B w dużej sieci hotelowej w Calgary. Posiadam zdany egzamin językowy CELPIP. Który z dostępnych programów byłby dla mnie najodpowiedniejszy? I jaka byłaby w moim przypadku najszybsza droga powrotu?
Będę ogromnie wdzięczna za wszelkie rady.
Pozdrawiam
Martyna

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 2 miesiąc temu - 2 lata 2 miesiąc temu #46606 przez Amek

Dla Young Professionals musisz mieć ukończone studia drugiego stopnia i umowę o pracę na miejscu.

International Co-op to zaś swego rodzaju "wymiana studencka", gdzie w ramach programu możesz odbyć staż/zdobyć doświadczenie na stanowisku związanym z kierunkiem studiów na którym obecnie studiujesz.

Najkorzystniejsza wydaje się opcja pierwsza- praca jako shift leader podlega pod NOC 6311, więc kategoria B. Teoretycznie najłatwiej by Ci było znaleźć pracę na takim stanowisku, wyjechać tam i zdobyć kolejne minimum pół roku doświadczenia na tym stanowisku i ubiegać się o pobyt stały poprzez provincial nominee program ( express entry ).


Jednak jestem dość świeży w temacie, więc jeżeli się mylę to niech mnie ktoś poprawi, bo nie orientuję się czy Young Professionals nie odnosi się czasem do stanowisk związanych z ukończonym kierunkiem?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 2 miesiąc temu #46607 przez allmylovin

Amek, bardzo dziękuję za odpowiedź.
Bardzo chętnie wróciłabym do tej firmy, jednak nie wiem czy hotel przyjmie mnie znowu na to samo stanowisko, bo nie mam pewności czy nie znaleźli już na nie kogoś innego...a chyba jest tak, że żeby aplikować o work permit w ramach IEC Young Professionals posiadanie written job offer jest niezbędne..Będąc tam na miejscu i posiadając pracę mogłabym startować z Express Entry, zastanawiam się tylko jak najprościej otrzymać pozwolenie na pracę, które umożliwiłoby mi ponowny wyjazd...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 1 miesiąc temu #46702 przez Dorothy

W tej sytuacji, to chyba tylko pozostaje Ci IEC Young Professionals (ale prawdę mówiąc, to nigdzie nie czytałam, że do tego trzeba mieć drugi stopieństudiów ukończony, zwłaszcza, że nie każde studia są dwu-stopnione ;)).
A zamiast zastanawiać się, czy już przypadkiem nie znaleźli kogoś do pracy na Twoje miejsce, to może po prostu napisz do nich i przedstaw jak wygląda sytuacja.
Jeste tylko jeszcze jedna kwestia, że jeśli dostaniesz się do IEC Young Professional, to musi minąć minimum pół roku od końca wazności Twojego Work Permit, które dostałaś w ramach poprzedniego IEC do momentu wydania nowego w ramach Young Professionals.
No i obligatoryjne jest posiadanie listu z ofertą pracy od pracodawcy.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 1 miesiąc temu #46784 przez redhead-kushina

Young Professionals

This category is for applicants whose intention is to gain work experience in Canada under a pre-arranged contract of employment in support of their career development. Starting in 2015, the job offered in Canada must be classified as NOC skill type level 0, A, or B to be considered professional experience.


Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
canadiansource.blogspot.ca/

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 1 miesiąc temu #46786 przez leon

powrót do Kanady - jaki program wybrać?

www.cic.gc.ca/english/immigrate/sponsor/spouse.asp

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.220 s.

Zaloguj or Załóż konto