× Tematy ogólne i uniwersalne dotyczące programu IEC - International Experience Canada & Working Holiday Visas, niezależnie od roku w którym aplikujesz.

Topic-icon Procedura wydania decyzji o przywrocenie statusu

Więcej
3 lata 8 miesiąc temu #35251 przez anika777

Witam Kochani!
Potrzebuje Waszej rady/pomocy.
Wyjechalam do Kanady pod koniec sierpnia 2013 roku na wizie turystycznej (paszport biometryczny). Wiza konczyla sie z 28 lutego 2014 wiec 30 stycznia 2014 wyslalam wniosek o jej przedluzenie. Aplikacje robilam sama i niestety przedobrzylam, poniewaz w wyjasnieniu napisalam ze chce dokonczyc kurs angielskiego, a jak wiadomo w Kanadzie mozna uczyc sie tylko pol roku bez koniecznosci posiadania wizy studenckiej. W zwiazku z powyzszym moja prosba o przedluzenie wizy zostala odrzucona. Dostalam instrukcje aby jak najszybciej opuscic Kanade.
Po kilku tygodniach skonsultowalam sie z 'fachowcem' emigracyjnym, ktory doradzil mi wyslanie aplikacji o przywrocenie statusu turysty (restoration of the visitor status). Po tej wizycie wstepnie ustalilismy, ze skorzystam z pomocy tegoz konsultanta i zloze restoration. Choc nie ukrywam kwota $600 za ta usluge (+ $200 do CIC) doprowadzily mnie do strasznego bolu glowy. No, ale poniewaz pierwsza aplikacje 'schrzanilam', dlatego nie chcialam juz ryzykowac, ze zrobie zle rowniez restoration. Kilka dni po wizycie u konsultanta ruszyl program IEC i udalo mi sie 'zlapac' w nim miejsce. Poinformowalam o tym konsultanta i ten stwierdzil, ze najlepiej byloby opuscic Kanade, ale mimo wszystko zrobic rowniez restoration aby pokazac urzednikom ze nie bylo moja intencja pozostanie w Kanadzie nielegalnie. I tak tez zrobilam. Najpierw wyslalam wniosek o restoration, ktory zrobilam w koncu sama, poniewaz po kupieniu biletu do Polski juz nie mialam pieniedzy zeby zaplacic konsultantowi. Nastepnie, po 27 dniach od otrzymania decyzji o nieprzedluzeniu wizy turystycznej opuscilam Kanade. Po przylocie do Polski natychmiast wyslalam poczta karte pokladowa jako dowod, ze zastosowalam sie do ich instrukcji i opuscilam Kanade. W zwiazku z powyzsza historia mam kilka pytan i watpliwosci. Bardzo Was prosze o pomoc w ich rozwianiu:
1. Konsultant powiedzial mi, ze w przypadku otrzymania negatywnej decyzji o przedluzenie wizy turystycznej delikwent ma okolo 30 dni na opuszczenie Kanady. Probowalam znalezc to na stronie CIC, ale nie moge... Ja opuscilam Kanade 27 dni od daty otrzymania negatywnej decyzji. Czy myslicie, ze to nie bylo za pozno?
2. Aplikacje o przywrocenie statusu (restoration) wyslalam poczta 20 kwietnia 2014. Sprawdzalam na stronie Canada Post i oni otrzymali to 25 kwietnia 2014. Czy wiecie ile trwa procedura przywrocenia status? Czy jest to tyle samo dni jak w przypadku przedluzenia wizy (czyli ok 55 dni)?
3. I ostatnie, najwazniejsze pytanie. Moj Acceptance Letter w programie IEC traci waznosc 26 lipca 2014. Co mam zrobic w przypadku jesli do tej daty nie dostane decyzji o przywroceniu statusu? Czy mimo wszystko aplikowac na IEC i modlic sie zeby nie zobaczyli, ze odrzucili moj wniosek o przedluzenie wizy? Czy to jest zbyt duze ryzyko i jak zobacza, ze mialam kiedys odrzucony wniosek o wize, to nie dadza mi miejsca w IEC?
Z gory dziekuje za odpowiedz.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 8 miesiąc temu #35252 przez Rafka

Wedlug mnie zrobilas wszystko zgodnie z prawem kanadyjskim i mysle ,ze mozesz aplikowa na IEC i jednoczesnie czekac na przywrocenie statusu .jak znam zycie , to obydwa beda pozytywne :) .
Ale z drugiej strony ,wszystko zalezy od urzednika ktory bedzie rozpatrywal twoje aplikacje i na to nikt ci nie moze nic poradzic .. nawet najlepiej oplacany 'fachowiec" .
Modlenie tez nic Ci nie da ;) Oni znajda wszystko co Ciebie dotyczy lol

The following user(s) said Thank You: anika777

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 8 miesiąc temu #35253 przez anika777

Dziekuje Rafka!
Najchetniej to zaaplikowalabym na IEC juz dzisiaj!!!! Mam wszystkie niezbedne dokumenty. Nawet criminal record sobie zrobilam przed wylotem. Tam czeka na mnie moj chlopak i juz obydwoje placzemy i tesknimy strasznie!
Ale z drugiej strony chyba nie warto tak ryzykowac i lepiej poczekac te kilka tygodni.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 8 miesiąc temu #35254 przez Rafka

Kocha , to poczeka ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 8 miesiąc temu - 3 lata 8 miesiąc temu #35258 przez leon

anika777 napisał:

1. Konsultant powiedzial mi, ze w przypadku otrzymania negatywnej decyzji o przedluzenie wizy turystycznej delikwent ma okolo 30 dni na opuszczenie Kanady. Probowalam znalezc to na stronie CIC, ale nie moge... Ja opuscilam Kanade 27 dni od daty otrzymania negatywnej decyzji. Czy myslicie, ze to nie bylo za pozno?
2. Aplikacje o przywrocenie statusu (restoration) wyslalam poczta 20 kwietnia 2014. Sprawdzalam na stronie Canada Post i oni otrzymali to 25 kwietnia 2014. Czy wiecie ile trwa procedura przywrocenia status? Czy jest to tyle samo dni jak w przypadku przedluzenia wizy (czyli ok 55 dni)?
.


Odp 1 . Jakie 30 dni ???


quote :
If your extension as a visitor or temporary resident permit is granted, an immigration document will be sent to you. If your application is refused, you can only stay in Canada until the expiry date of your current temporary resident status.

zrodlo : www.canada.ca/en/index.html

____________________________________

Odp 2 . Przywrocenie statusu !? ... chcesz przywrocenia statusu wizytatora ktory stracilas odmowna decyzja przedluzenia wizy ? ... a na marginesie a jaki sposob chcialabys przywrocenia statusu wizytatora kiedy nim nawet nielegalnie nie jestes , jestes w Polsce .

quote :
Restoration of status

You may seek restoration within 90 days after your status as a visitor, student or worker has been lost, because you failed to comply with one or more of the following conditions:

You remained in Canada longer than the period authorized for your stay (but not longer than 90 days).
You changed employers or type of work before obtaining a new work permit.
You changed the type of studies, educational institution, location of studies, or times and periods of studies without applying to change these conditions on your study permit if they were specified on your study permit.

You may still be eligible for restoration if you continue to meet the initial requirements for your stay and have not failed to comply with other conditions imposed.


zrodlo : www.canada.ca/en/index.html



Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 8 miesiąc temu #35260 przez anika777

Odp 1.
Zgadzam sie z Toba Leon. Ale na stronie www.cic.gc.ca/english/visit/extend-stay.asp jest napisane:
"You should apply 30 days before your status expires to (...)" a czas wydania decyzji na papierowa aplikacjie to 55 dni ( www.cic.gc.ca/english/information/times/temp.asp ).
Moj legalny status turysty wygasl 28 lutego 2014 roku. Ja wyslalam aplikacjie papierowa 29 dni przed uplywem tej daty, czyli 30 stycznia 2014. Decyzje odmowna dostalam 27 marca 2014 roku, czyli jakby nie patrzec 27 dni byla teoretycznie nielegalnie + ten czas ktory potrzebowalam na pozamykanie swoich spraw i zakup biletu powrotnego. Opuscilam Kanade 23 kwietnia 2014, czyli 27 dni od daty otrzymania negatywnej decyzji oraz 53 dni po dacie wygasniecia mojej wizy.
Konsultant powiedzial mi, ze po wyslaniu aplikacji o przedluzenie wizy az do momentu decyzji mozna pozostac na terenie Kanady legalnie (jako domniemanie, ze dostanie sie to przedluzenie). Natomiast w przypadku odmowy przedluzenia wizy 'zwyczajowo' przyjmuje sie, ze delikwent ma ok 30 dni na pozamykanie swoich spraw i zakup biletu.
Niestety, nie moge nigdzie znalezc w necie potwierdzenia slow konsultanta. Tak wiec nie upieram sie...moze on nie mial racji i faktycznie bylam w Kanadzie nielegalnie te 53 dni od daty wygasniecia mojej wizy.

Odp. 2
Wniosek o restoration zlozylam bedac jeszcze w Kanadzie. Zmiescilam sie w tych 90 dniach od daty wygasniecia wizy. W miedzyczasie postanowilam wyjechac z Kanady, tak wiec poprosilam o restoration tylko na ten czas, na ktory ylam teoretycznie bez status. Poniewaz w chwili aplikacji o restoration mialam juz wykupiony bilet do Polski, tak wiec wiedzialam dokladnie kiedy wyjezdzam. Sumujac, moja prosba o restoratnion dotyczyla tylko tego czasu, ktory wiedzialam ze bede przebywac w Kanadzie, czyli od daty wygasniecia mojej turystycznej wizy 01 marca 2014 do daty wylotu, czyli 23 kwietnia 2014.
Konsultant powiedzial mi, ze teoretycznie nie musze robic restoration, poniewaz zastosowalam sie do ich instrukcji I opuszczam Kanade. W tej sytuacji nie jest potrzebne restoration tylko wystarczy jak im wysle karte pokladowa jako dowod, ze opuscilam Kande. Ale....poniewaz 'zlapalam' miejsce w IEC 2014, tak wiec bedzie 'ladnie wygladac' jesli pokajam sie, ze nie bylo moja intencja zostanie w Kanadzie bez legalnego status, zaplace te $200 i opuszcze Kanade tak szybko jak to mozliwe (w moim przypadku 27 dni od daty otrzymania decyzji o odmowie przedluzenia wizy).

Ot i cala historyja!
A teraz siedze i obgryzam paznokcie czekajac na decyzje o restoration. Jesli decyzja na papierowa aplikacje przyjdzie po 55 dniach ( www.cic.gc.ca/english/information/times/temp.asp ) i jesli bedzie pozytywna, czyli ze przywracaja mi status, to wtedy wyrobie sie z aplikacja do IEC (moj acceptance letter wygasa 26 lipca). Ale jesli wydanie decyzji o restoration bedzie sie przedluzac, albo co gorsza zostanie wydana decyzja negatywna, to jak to sie bedzie mialo do programu IEC?
Stad moje pytania. Moze ktos czekal na restoration, wiec jak to se ma w realu? Ile sie zwyczajowo czeka na ta decyzje, poniewaz ja ma info, ze nawet 4 miesiace! (Boze chron!)
A moze w ogole nie czekac na decyzje o restoration tylko robic to dwutorowo i wysylac aplikacje do IEC nie czekajac na decyzje o restoration?
Please, pomozcie!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 8 miesiąc temu #35265 przez Adam M.

Rozumiem ze to nie jest praca wakacyjna tylko rozwoj zawodowy to IEC 2014 ?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 8 miesiąc temu #35273 przez anika777

Zlapalam miejsce w praca wakacyjna.
A to ma jakies znaczenie w ktorym programie mam miejsce?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 8 miesiąc temu #35274 przez Adam M.

Nie mozesz wziasc drugi raz pracy wakacyjnej o ile pamiec mnie nie myli.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
3 lata 8 miesiąc temu #35277 przez anika777

Ale to jest moja pierwsza aplikacja na IEC

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.242 s.

Zaloguj or Załóż konto