× Tematy ogólne i uniwersalne dotyczące programu IEC - International Experience Canada & Working Holiday Visas, niezależnie od roku w którym aplikujesz.

Topic-icon Masz mniej niż 36 lat?

Więcej
6 lata 4 miesiąc temu #525 przez Artur

wojtek napisał:

...najszybciej będziesz mógł "wyemigrować" starając się - przed dniem swoich 36-tych urodzin - najlepiej o Open Work Permit Visa w programie International Experience .
Dzięki temu NAJSZYBCIEJ znajdziesz się w Kanadzie z prawem do podjęcia pracy tymczasowej - Temporary Employment. Na granicy w biurze Immigration otrzymasz otwarte pozwolenie na każdą pracę w Kanadzie: Open Work Permit.
Według przepisów, które są obecnie przygotowywane dla Polaków, od 1 stycznia 2013 będzie można na granicy kanadyjskiej otrzymać 2 LATA pozwolenia na pobyt z prawem do podjęcia pracy tymczasowej.
Dodam, że po 1 roku pracy w Kanadzie, według już znowelizowanych przepisów imigracyjnych, otrzymasz w Kanadzie PRAWO STAŁEGO POBYTU.

W styczniu zamierzam aplikować o Working Holiday Visa, a docelowo zamieszkać w okolicach Calgary z zona i dziećmi. Na razie staram się dowiedzieć jak najwięcej.

Na stronie international.gc.ca zaskoczyla mnie jedna z odpowiedzi w FAQ na temat IEC:

''10. Can I immigrate to Canada under this program?

No. If your plan is to immigrate to Canada, International Experience Canada will not be an option. To see the options available for immigration, please visit Citizenship and Immigration Canada.''

Nigdzie nie znalazłem na razie informacji na temat sytuacji w której polski obywatel będący od kilku lat stałym rezydentem w Irlandii chce aplikować o Working Holiday Visa. Czy dokumenty będzie wysyłał do kanadyjskiej ambasady w Polsce czy Irlandii?

Załóżmy tez, ze mam już ta wizę i pracując od np. pol roku w Kanadzie chce pojechać na urlop do Irlandii bądź Polski. Czy zostanę wpuszczony z powrotem do Kanady czy będzie ''po ptokach''.

Jest początek zimy a na jobbanku firmy chcą zatrudniać na budowy dziesiątkami. Nie widziałem takiego czegoś nigdy: ilość miejsc/ofert : 5, 8, 10. Jestem dobrej myśli.


"Prima Donnas niech lecą do Alberty. F**k them!"

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Wojtek
  • Wojtek Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Platynowy forowicz
  • Global Living
Więcej
6 lata 4 miesiąc temu - 6 lata 4 miesiąc temu #526 przez Wojtek

W styczniu zamierzam aplikować o Working Holiday Visa, a docelowo zamieszkać w okolicach Calgary z zona i dziećmi. Na razie staram się dowiedzieć jak najwięcej.

Na stronie international.gc.ca zaskoczyla mnie jedna z odpowiedzi w FAQ na temat IEC:
''10. Can I immigrate to Canada under this program?
No. If your plan is to immigrate to Canada, International Experience Canada will not be an option. To see the options available for immigration, please visit Citizenship and Immigration Canada.''
Nigdzie nie znalazłem na razie informacji na temat sytuacji w której polski obywatel będący od kilku lat stałym rezydentem w Irlandii chce aplikować o Working Holiday Visa. Czy dokumenty będzie wysyłał do kanadyjskiej ambasady w Polsce czy Irlandii?

Jeśli masz polski paszport to do Warszawy. Obojętnie GDZIE w świecie byś mieszkał i CO robił. Jeśli masz irlandzki to Londynu. Jeśli masz obydwa - Ty wybierasz :-)
Oficjalnie "Praca Wakacyjna", to "tylko" praca wakacyjna. Tak naprawdę dla większości zainteresowanych stanowi przepustkę na stałe do Kanady. Gdyż w Kanadzie będąc zatrudnionym szukasz innych opcji i zmieniasz swój status. Oficjalnie przed wyjazdem starasz się tylko o wizę na "Pracę Wakacyjną" ;-)
Załóżmy tez, ze mam już ta wizę i pracując od np. pol roku w Kanadzie chce pojechać na urlop do Irlandii bądź Polski. Czy zostanę wpuszczony z powrotem do Kanady czy będzie ''po ptokach''.
Dlaczego miałbyś nie być wpuszczony? Mając tylko paszport biometryczny możesz podróżować do i z Kanady tyle razy i tak często jak tylko chcesz. Work Permit nic do tego nie ma.

Jedynie zorganizuj sobie teraz wizę do USA jeśli masz tylko polski paszport, jeśli masz również irlandzki, to spokojna głowa (nie potrzebujesz wizy) - bo mała szansa, abyś na Work Permicie w Kanadzie otrzymał turystyczną wizę do USA, znam przypadki TYLKO odmów wiz turystycznych do USA dla Polaków na Work Permicie w Kanadzie. Teraz bazując jeszcze na "ustabilizowanym życiu" w Irlandii masz Ty i Twoja rodzina największą szansę otrzymania 10-letnich wiz turystycznych do USA (jeśli macie tylko polskie paszporty). Docenisz posiadane wizy do USA jak już będziesz w Kanadzie ;-)
Jest początek zimy a na jobbanku firmy chcą zatrudniać na budowy dziesiątkami. Nie widziałem takiego czegoś nigdy: ilość miejsc/ofert : 5, 8, 10. Jestem dobrej myśli.
Powodzenia!


"A Nation's greatest enemy is the small minds of its small people"

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
6 lata 4 miesiąc temu #527 przez gdynianin

A kiedy najlepiej składać wnioski o wydanie wizy do Kanady i jak duża pula jest przewidziana dla Polaków? Aktualnie pracuje i mieszkam w Holandii, ale często bywam w Polsce, czasami również w Irlandii, Dublinie. Chciałbym się również dowiedzieć, gdzie najkorzystniej złożyć taki wniosek tzn. gdzie jest największa pula wiz i co za tym idzie większa szansa na jej otrzymanie. Pozdrawiam

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
6 lata 4 miesiąc temu - 6 lata 4 miesiąc temu #528 przez Piernik

gdynianin napisał:

A kiedy najlepiej składać wnioski o wydanie wizy do Kanady i jak duża pula jest przewidziana dla Polaków? Aktualnie pracuje i mieszkam w Holandii, ale często bywam w Polsce, czasami również w Irlandii, Dublinie. Chciałbym się również dowiedzieć, gdzie najkorzystniej złożyć taki wniosek tzn. gdzie jest największa pula wiz i co za tym idzie większa szansa na jej otrzymanie. Pozdrawiam

Jeśli chodzi o IEC praca wakacyjna (kurde nie pamiętam na co aplikujesz) to nie musisz jechać do Polski, wszystko wysyłasz pocztą, formularz ściągasz ze stronki i drukujesz (ludzie w Polsce też tak robią), a odpowiedź to i tak dostaniesz na maila. Jedynie możesz mieć problem z zaświadczeniem o niekaralności, ale prawdopodobnie uzyskasz również przez Polską ambasadę w Hollandii, a na pewno w Dublinie. Zaświadczenie musi być dość świeże(i po angielsku), tak jak i dowód na posiadanie równowartości $2500

Kiedy aplikować na IEC , w zeszłym roku miejsca były jeszcze w czerwcu, ale, lepiej wcześniej


Moje blogi
Irlandia i nie tylko,własne fotki haanko.blogspot.ie/ Pogaduchy o whisky dobrawhisky.blogspot.ie/
The following user(s) said Thank You: thomas35

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Wojtek
  • Wojtek Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Platynowy forowicz
  • Global Living
Więcej
6 lata 4 miesiąc temu - 6 lata 4 miesiąc temu #530 przez Wojtek

Kanada wymaga: Police Certificate .
To tylko w Polsce nazywa się "Zaświadczenie o niekaralności". Zaświadczenie o niekaralności z Polski załatwiasz przez "Pełnomocnictwo", które piszesz i wysyłasz w kopercie jakiejkolwiek osobie - np. rodzinie lub znajomym w Polsce. Pełnomocnik idzie do sądu, płaci ok. 50zł i otrzymuje "Zaświadczenie o niekaralności" od ręki - na poczekaniu. Następnie udaje się do tłumacza przysięgłego i zostawia dokument na kilka dni (1-3), płaci ok 20-40zł. Tak więc całość zajmie Ci około 1-2 tygodni (korepsondencja do Polski z Holandii 2-3 dni, w Polsce załatwienie 2-3 dni, koresponencja z Polski do Holandii 2-3 dni). Powinieneś również przedstawić zaświadczenia o niekaralności z wszystkich państw, w których przebywałeś powyżej 6 miesięcy. Np. z Irlandii, Holandii - jeśli przebywałeś tam dłużej. Więc dochodzą dodatkowe formalności. W Irlandii idziesz na swoją lokalną Garda Station i mówisz, że potrzebujesz Police Certificate dla potrzeb Ambasady Kanady. Czekasz około 5 tygodni i takie zaświadczenie za darmo otrzymujesz. W Holandii jak jest - nie wiem, ale wykaz procedur dla każdego państwa jest opisany TUTAJ.

Co do $2,500 to powinieneś tylko na granicy w Kanadzie (na lotnisku) móc pokazać. Jeśli Cię urzędnik imigracyjny poprosi. Aczkolwiek wcale nie musi i przeważnie nie proszą ;-) Więc ważne żebyś miał jeśli nie gotówkę, to zaświadczenie po angielsku z Twojego banku o posiadanej kwocie na koncie. Dobrze jest mieć jeszcze jakąś kartę kredytową. W Kanadzie bez VISA/MasterCard ewentualnie Interac (system płatności wewnątrz Kanady) życie jest technicznie utrudnione ;-)
Jeśli masz tylko polski paszport, to tylko możesz wnioski składać w Warszawie w programie IEC dla Polaków, ale możesz to robić przebywając lub mieszkając jako Polak (< 36 lat) w dowolnym kraju na świecie :-) Wszystko odbywa się korespondencyjnie i emailowo :-)


"A Nation's greatest enemy is the small minds of its small people"

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
6 lata 4 miesiąc temu - 6 lata 4 miesiąc temu #531 przez Piernik

wojtek napisał:

Co do $2,500 to powinieneś tylko na granicy w Kanadzie (na lotnisku) móc pokazać. Jeśli Cię urzędnik imigracyjny poprosi. Aczkolwiek wcale nie musi i przeważnie nie proszą ;-) Więc ważne żebyś miał jeśli nie gotówkę, to zaświadczenie po angielsku z Twojego banku o posiadanej kwocie na koncie. Dobrze jest mieć jeszcze jakąś kartę kredytową.
Nie do końca się z tym zgadzam, bo do wniosku trzeba załączyć, dowód posiadania równowartości 2500 dolarów kanadyjskich, na granicy faktycznie rzadko sprawdzają takie rzeczy.

tu ładnie opisane, co było wymagane w zeszłym roku. :-)
o $2500 wspomniane w zestawie 1 punkt 4, ale warto całość przeczytać bo tu może niewiele się zmienić.
www.canadainternational.gc.ca/poland-pol...lang=pol&view=d#Set1


Moje blogi
Irlandia i nie tylko,własne fotki haanko.blogspot.ie/ Pogaduchy o whisky dobrawhisky.blogspot.ie/

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Wojtek
  • Wojtek Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Platynowy forowicz
  • Global Living
Więcej
6 lata 4 miesiąc temu #533 przez Wojtek

Jak najbardziej zalecam posiadanie zaświadczenia w języku angielskim o posiadanych conajmniej $2,500 i załączeniu go do wniosku ;)


"A Nation's greatest enemy is the small minds of its small people"

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • thomas35
  • thomas35 Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Moderator
  • Jeśli coś może się nie udać, nie uda się napewno.
Więcej
6 lata 4 miesiąc temu #536 przez thomas35

Szkoda tylko, że takich formalności jak przedłużenie ważności paszportu, nie wspominając o wyrobieniu nowego nie można załatwić przez internet, np. przesyłając skany podpisu itp. Dla osoby pracującej kilka dni wolnego, aby do Polski pojechać to nieczęsto nie lada problem. Nie wspomnę już o "zaświadczeniu o niekaralności" i innych ważnych spraw.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
6 lata 4 miesiąc temu #537 przez Piernik

thomas35 napisał:

Szkoda tylko, że takich formalności jak przedłużenie ważności paszportu, nie wspominając o wyrobieniu nowego nie można załatwić przez internet, np. przesyłając skany podpisu itp. Dla osoby pracującej kilka dni wolnego, aby do Polski pojechać to nieczęsto nie lada problem. Nie wspomnę już o "zaświadczeniu o niekaralności" i innych ważnych spraw.
zaświadczenie o niekaralności i paszport można załatwić w konsulacie, swoją drogą sporo biorą za paszport, no i trzeba się zarejestrować (można online) na wizytę i ten czas oczekiwania na samą możliwość złożenia wniosku o paszport ;-). gdyby nie ta otoczka internetowa, to troszkę to przypomina stare czasu PRLu i filmy Bareji :-)


Moje blogi
Irlandia i nie tylko,własne fotki haanko.blogspot.ie/ Pogaduchy o whisky dobrawhisky.blogspot.ie/
The following user(s) said Thank You: thomas35

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Wojtek
  • Wojtek Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Platynowy forowicz
  • Global Living
Więcej
6 lata 4 miesiąc temu #538 przez Wojtek

W sprawach paszportu zagranicą tylko ambasada lub konsulat i około 1 miesiąc oczekiwania.


"A Nation's greatest enemy is the small minds of its small people"

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.230 s.