× Tutaj możesz dyskutować w temacie programu IEC - International Exchange Canada ROK 2014

Topic-icon Jak przedłużyć IEC/ Zostać w Kanadzie

Więcej
2 lata 7 miesiąc temu - 2 lata 7 miesiąc temu #41595 przez Bienio90

Cześć!

Fajnie, ze powstał taki blog, z chęcią poczytam, jakie są opcje zostania w Kanadzie na dłużej po IEC. Jednak na razie historie w nim opisane wciąż dotyczą głównie planowania wyjazdu ;) Dlatego pozwolę sobie zadać kilka pytań tutaj, na forum, nie tylko do autorki bloga, ale też do innych użytkowników.

Preryjny napisał:

Jak zostac w Kanadzie?

Odpowiedz jest prosta:

Przed przyjazdem

1. Znalezc program immigracyjny, na ktory kwalifikuje sie

A co jeśli już się jest w Kanadzie ;)

Ostatnio sporo się pozmieniało, LMO zmieniło się na LMIA, powstał Express Entry, wprowadza to trochę zamieszania w głowie. Jestem na IEC w Toronto od listopada, od grudnia pracuję jako pomocnik geodety, skill level B. Pracodawca chciałby mnie zatrzymać na dłużej niż rok, ja nie mam nic przeciwko ;) Czy jedynym sensownym rozwiązaniem w tym przypadku jest staranie się o zdobycie LMIA na pracę, którą się już ma? Czy może próbować od razu Express Entry, albo obydwie rzeczy na raz? Czy przy ocenie Express Entry ma znaczenie to, że pracodawca zatrudniając mnie już od kilku miesięcy zainwestował we mnie (szkolenia itp.) i bardziej mu się opłaca zatrudnić mnie na dłużej niż szukać nowego pracownika? Czy mają znaczenie jakieś dodatkowe inicjatywy, np. chcę rozpocząć proces przystąpienia do stowarzyszenia geodetów Ontario, którego pierwszym krokiem jest weryfikacja wykształcenia, natomiast całą procedura jest długa i w ostateczności wymaga posiadania PR, ale może wykazanie inicjatywy pomaga? Niestety samego doświadczenia w pracy nie mam dużo (w Kanadzie dopiero kilka miesięcy, w Polsce głównie praca na czarno), więc nie wiem czy aplikowanie na Express Entry miałoby sens. Myślałem też o PNP, ale tu znowu wymagane jest doświadczenie... Chyba że mogą przymknąć na to czasami oko, jeśli ma sie inne argumenty.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 7 miesiąc temu #41596 przez michalxyz

@Benio90
W EE są sztywne kryteria, które po prostu trzeba spełnić, przy czym max pkt to 1200. Dostajesz je za ofertę pracy (to masz), za język, za wiek, za wykształcenie, doświadczenie etc.
Nie ma tam bodaj mowy o punktach za inwestowanie w pracownika, jak i miejsca na dodatkowe inicjatywy. Aby aplikować z kolei o PNP w Ontario, trzeba przepracować 12 miesięcy. Mam jednak nadzieję, że odezwie się ktoś bardziej znający sytuację w Ontario w Twojej branży.


Step by step.

Winnipegger.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 7 miesiąc temu #41597 przez aika1987

Z EE nie jest tak łatwo i kolorowo. Jest do zdobycia 1200 pkt. Połowa to punkty za język, wykształcenie, wiek, doświadczenie itp. druga połowa za nominację lub ofertę pracy z LMIA. W pierwszych dwóch losowaniach przechodziły osoby z punktami 800+. Wnioski nasuwają się same....
Bienio90 wydaje mi się że LMIA jest najlepszym rozwiązaniem - jeśli pracodawca by je dostał, to Ty kupujesz dodatkowy czas (czyt. doświadczenie kanadyjskie) i 600 punktów. Miej na uwadze że proces trwa min 4 miesiące więc najlepiej byłoby zacząć już teraz.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 7 miesiąc temu #41598 przez Preryjny

System zaciesnia sie w dosc szybkim tempie i jezeli ktos chce go rozegrac to nie ma miejsca na "byc moze uda sie". Na forum szachowym pytanie wygladaloby: stracilem wszystkie figury, kto wie jak wygrac partie?

Service Canada w tej chwili szuka wszystkiego , aby nie wydac LMIA, takze z EE jest kolo zamkniete, przynajmniej do czasu gdy system nie przerobi tych , ktorzy z LMO przeszli/przechodza na LMIA i nie pojawia sie lepsze perspektywy gospodarcze na przyszlosc.
PNP Ontario w 90% wypelnione jest przez miedzynarodowych studentow i troche wysoko-wykfalifikowanych, ale zawsze mozna sprobowac. Byc moze PNP Express Entry sub-category bedzie bardziej pomocny, ale nikt w tej chwili nie zna zasad.


Dzisiaj to wczoraj jutro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2 lata 7 miesiąc temu #41604 przez Bienio90

Moja sytuacja to raczej "Zacząłem grę samymi pionkami, jak wygrać partię?" ;)

Zdobycie LMIA faktycznie jest teraz niesamowicie trudne? Rozumiem, że sam fakt bycia obecnie zatrudnionym w Kanadzie nie robi żadnej różnicy w zdobywaniu LMIA? Proces jest taki sam, tzn. pracodawca musi wystawić oferty pracy na obecnie zajmowane przeze mnie stanowisko i wykazać, że ja jestem jedynym spełniającym warunki kandydatem?

W jaki sposób udowadnia się doświadczenie z Polski na potrzeby imigracji? Zauważyłem, że jeśli w teście na ELIGIBILITY wpiszę, że ogół doświadczenia w pracy w Kanadzie i Polsce mam 1 rok to mógłbym aplikować do FSW. Jednak pewnie nadal nie miałbym zbyt wiele punktów.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.174 s.

Zaloguj or Załóż konto