× Tutaj możesz dyskutować w temacie sponsorowania członków rodziny.

Topic-icon "rodzinna" emigracja do Kanady

Więcej
4 lata 10 miesiąc temu #27987 przez magdabd

Witam
Planujemy z mezem zamieszkac w Kanadzie. Przeczytalam wszystkie informacje na stronie cic.gc.ca, ale nadal mam klika pytan bez odpowiedzi. Nie chce angazowac calej rodziny meza w Kanadzie w zdobywanie informacji, wiec bylabym wdzieczna za kazda pomocna rade. Nasza sytuacja jest nastepujaca: ja jestem Polka, maz Kanadyjczykiem. Jestesmy malzenstwem od prawie 8 lat. Mamy 5, 5 rocznego syna. Jak dotad mieszkalismy I pracowalismy w Polsce jako nauczyciele jez.angielskiego, ale -z wielu wzgledow- zdecydowalismy przeniesc sie jednak do Kanady (konkretnie do Montrealu w Quebec). Najlepsza opcja dla nas bylyby family sponsorship, ale z tego co wyczytalam maz musi miec prace w Kanadzie (lub przynajmniej oferte pracy) co nie jest takie proste skoro oboje mieszkamy I pracujemy w Polsce. Nie chcemy tez sie rozstawac, by tam znalazl prace a pozniej nas sciagal. A przy ofercie pracy pracodawca nie bedzie chcial czekac az zalatwimy sprawy papierkowowe I dostaniemy odpiwiednie dokumenty. I stad moje pytania:
1. Czy lepiej skladac family sponsorship dokumenty z Polski czy z Kanady? Jesli z Polski- czy to prawda ze proces akceptacji dokumentow trwa ok.roku? Czy po otrzymaniu statusu permanent resident moge od razu podjac prace w Kanadzie?
2. Jesli zlozymy dokumneny z Polski czy job offer od pracodawcy z Kanady wystarczy, jako zapewnienie zrodla dochodu?
3. Syn ma polski I kanadyjski paszport-czy on tez musi byc objety sponsorhip?
4. Czy jest mozliwosc bysmy pojechali do Kanady, tam maz znalazl prace I bysmy tam zlozyli dokumenty. Ja moge byc w Kanadzie gora 3 miesiace- czy moge sie ubiegac o pozwolenie na prace od razu po przyjezdzie, czy lepiej z Polski? Czy moze jest jakas inna opcja bym byla tam legalnie az dokumnety nie przejda procesu emigracyjnego? Slyszalam ze moge jechac jako visitor a potem zmienic status na temporary worker robiac FlagPole-jak to zrobic?
5. Z ostatnimi zmianami dotyczacymi emigracji do Quebec- czy musze zdawac test z francuskiego?
6. Czy zeby uczyc angielskiego (na poczatek w prywatnych centrach jezykowyc) musze dodatkowo podchodzic do egzaminow? (Jestem magistrem filologii angielskiej)
Jak widac w kwestii emigracje jestem zielona. Bede wdzieczna za kazda .

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 10 miesiąc temu #27988 przez Rafka

najprosciej zadzwonic do ambasady i sie spytac

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 10 miesiąc temu - 4 lata 10 miesiąc temu #27990 przez Preryjny

Maz nie musi miec pracy w Kanadzie lub oferty pracy, musi natomiast miec mozliwosc utrzymania osoby sponsorowanej, Osiem lat malzenstwa i dziecko, to bardzo duzy atut. Dobrze byloby , gdybyscie mieli jakies oszczednosci i plan jak utrzymac sie w Kanadzie. Nawet jezeli teraz zlozylibyscie aplikacje w Warszawie, odmowa moze tylko was pokierowac jakie kroki musicie podjac , aby aplikacja zostala rozpatrzona pozytywnie.
Quebec ma swoj osobny i dodatkowy szczebel biurokratyczny, ale czy dotyczy kogos nie rezydujacego w Quebec to jest dosc ciekawe pytanie. Pamietaj tez , ze bez znajomosci francuskiego , zycie w Quebec jest utrudnione.
Nie komplikowalbym z innymi programami, bowiem odmowa moze zawsze rzutowac negatywnie.
Co do pracy w zawodzie, to jest kwestia przepisow prowincjonalnych.


Dzisiaj to wczoraj jutro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 10 miesiąc temu #27992 przez neti

1. Czy lepiej skladac family sponsorship dokumenty z Polski czy z Kanady?
Kazde wyjsce ma swoje plusy i minusy.
Aplikując z Polski, nie musicie kombinować z "utrzymaniem" twojego legalnego statusu na czas rozpatrywania PR. Z drugiej strony mając pracę w Kanadzie mężowi łatwiej było by udowodnić, ze da rade was utrzymać.
A nie mozecie zrobić czegos posredniego B) tzn. on jedzie sam na wiosnę, zaczyna pracowac, składa aplikację, a ty z dzieckiem dojedziesz pod koniec czerwca/lipiec. Mozesz przyjechac na turystyczną, przeciągnąc chyba z 6 miesiecy, a potem aplikować na IEC 2015 (poczytaj o tym na forum, i stronie ambasady) albo odwrotnie, aplikuj na IEC 2014, wyjedz latem i przez następny rok masz spokój. Moze zdążą przez ten czas rozpatrzyć waszą sprawę.
3. Syn ma polski I kanadyjski paszport-czy on tez musi byc objety sponsorhip?
chyba nie, poczytaj tego bloga
Czy jest mozliwosc bysmy pojechali do Kanady, tam maz znalazl prace I bysmy tam zlozyli dokumenty. ...- czy moge sie ubiegac o pozwolenie na prace od razu po przyjezdzie, czy lepiej z Polski? Czy moze jest jakas inna opcja bym byla tam legalnie az dokumnety nie przejda procesu emigracyjnego?
Jak juz wspomniałam, mozesz jechac jaka turysta, aplikowac w programie IEC, albo zdobyc Work Permit z LMO.
ale w innym wątku czytam
preryjny napisał:
5. Skladajac o "spousal sponsorship" w Kanadzie, zalaczasz wniosek o pozwolenie na prace (najlepiej w tej samej kopercie
, wiec moze w tym przypadku jest jeszcze inna możliwość...

FlagPole, to nic innego jak wycieczka na granice z USA, w celu "wbicia" nowej visy w paszport. np. przyleciałaś jako turystkaa, zdobyłaś w jakis sposób WorkPermit, i musisz biec na granice aby wbili ci nowa vise do paszportu. Wychodzisz z Kanady (nawet nie wchodzisz na teren USA) i od razu wchodzisz z powrotem. Przy ponownym przekroczeniu granicy dostajesz odpowiednią visę. Proste ... w teorii B)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • pruszynka
  • pruszynka Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Złoty forowicz
  • a życie toczy się dalej...
Więcej
4 lata 10 miesiąc temu #28012 przez pruszynka

Hej - my jesteśmy w trakcie aplikacji - mamy nadzieję poznać na dniach decyzję...
Też mamy syna pol/can (ur. w PL) i właśnie niedługo będę mu wyrabiała paszport CA - dla niego nie trzeba tej całej umowy sponsorskiej bo on przecież jest juz kanadyjczykiem, więc do CA jedzie "jak do siebie".
Co do długości oczekiwania, to na naszym blogu - podany w stopce i zarekomendowany wyżej, masz wszystko opisane, krok po kroku.
Nie wystraszcie się papierów - jest tego dużo, ale do przejścia, naprawdę :)

Z naszych info wynika, że szybciej rozpatrują w ambasadzie w Warszawie - lepiej składać jako "spoza kanady".


pl2ca.blogspot.com/ - nasz blog - trochę formalności, turystyki i zwykłego życia rodzinnego w Ontario.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.182 s.