× Tutaj możesz dyskutować w temacie sponsorowania członków rodziny.

Topic-icon Uzyskanie pobyt stalego poprzez " common-low"

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #27497 przez kasiek 91

Wiatm!
Jestem tu, na forum od niedawna, potrzebuje pomocy ;) Nie wiem od czego zaczac, moze sprobuje powiedziec Wam o co chodzi;)
Od ponad 2 lat jestem w Kanadzie, w Edmonton, zostal mi jeszcze rok na work visa, chcialabym sie starac o pobyt staly poprzez sponsorstwo mojego chlopaka. Mieszkamy razem od ponad roku, slyszalam o programie laczenia rodzin, zwiazek nieformalny, czyli ze on moze o mnie wystapic. Nie jestesm jescze gotowi na slub, wiec pomyslelismy o tym. W zwiazku z tym mam do Was wielka prosbe, do ludzi ktorzy robili juz cos takiego, o pomoc, wskazowki, jak to najlepiej zrobic, po jakim czasie dostaje sie odpowiedz, jak wypelnic formularze, gdzie sa haczyki, jezeli ktokolwiek cokolwiek by mogl pomoc, bylabym BARDZO BARDZO wdzieczna.
Moj czas ucieka a ja nie wiem co robic :(

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • endriu irish
  • endriu irish Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Platynowy forowicz
  • Bendem Prezydentem
Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #27498 przez endriu irish

skoro juz tak dlugo tam mieszkasz i pracujesz to nie mozesz wystapic o nominacje prowincji do AINP?


Better late than never!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #27503 przez Rafka

prawdopodobnie bedziesz musiala wrocic do Poslki i z tamtad zalatwiac wszystko ,z tego co wiem to nie jest krotki czas .
Proponuje odwiedzic strone www.cic.gc.ca/english/index-can.asp
tam jest wszystko napisane a jak jakies niejasnosci do dzwonic ,

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #27504 przez Rafka

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #27510 przez Preryjny

1. Deklarujac common-law partnership to z punktu prawnego tak samo jakbys brala slub, minus biala sukienka i zaproszeni goscie
2. Skladajac z poza Kanady czas rozpatrywania aplikacji jest o wiele dluzszy - nawet ponad 2 lata.
3. Skladajac w Kanadzie caly czas musisz utrzymac legalny status , nawet jako 'visitor' (opuszczanie kanady nie jest zalecane, bo na granicy zawsze moga miec odmienne zdanie) i przygotowac sie na okolo rok czasu.
4. W obu powyzszych przypadkach twoj partner musi miec srodki, aby Ciebie utrzymac
5. Skladajac o "spousal sponsorship" w Kanadzie, zalaczasz wniosek o pozwolenie na prace (najlepiej w tej samej kopercie
6. WP dostajesz po otrzymaniu "preliminary approval" twojej aplikacji
7. Jezeli w ciagu dwoch lat po otrzymaniu PR chlopak ciebie rzuci, to mozesz znalezc sie w punkcie zero i byc zmuszona opuscic Kanade.


Dzisiaj to wczoraj jutro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #27574 przez kasiek 91

Ooo Super - tzn. duuuzo informacji , dzieki bardzo ! Mysle, ze musze brac sie ostro do roboty, bo juz mi zostalo troszke mniej niz rok a z tego co widze rok to minimum jakie musze miec. Dzieki bardzo !!!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #27575 przez kasiek 91

Co do uzytkownika Endrui, moj zawod nie kwalifikuje sie do tego programu poprzez nominacje, szefowa nie chce zmienic mi stanowiska i nic na to nie poradze, musze dzialac jakos inaczej, szukac innego wyjscia

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #27649 przez m-ajka

zalozcie wspolne konto w banku I dopisz partnera do rachunkow I wszelkich mozliwych dokumentow (wynajem mieszkania, internet itp.)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • pruszynka
  • pruszynka Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Złoty forowicz
  • a życie toczy się dalej...
Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #27714 przez pruszynka

Hej,
Ja właśnie jestem w trakcie załatwiania czegoś podobnego, z tym, że my jesteśmy małżeństwem z dzieckiem - ja mam obywatelstwo CA, więc staram się o sponsorstwo mojego męża.

Z tego co wiem, to jednak szybciej sprawy toczą się załatwiane przez ambasadę w Warszawie - zdarzało się, że i w ciągu 4 miesięcy była odpowiedź pozytywna, a to porównując do ambasad na całym świecie jest naprawdę ekspress - rekordziści muszą czekać i po kilka lat...

Więcej rzeczy opisałam na moim blogu, więc nie będe pisać jeszcze raz - link do bloga u dołu w podpisie :)


pl2ca.blogspot.com/ - nasz blog - trochę formalności, turystyki i zwykłego życia rodzinnego w Ontario.
The following user(s) said Thank You: Preryjny

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 4 miesiąc temu #30070 przez Meiko

Kasiek! Ja jestem w trakcie tworzenia tej aplikacji common law. Nie jestem pewna czy juz zlozylas papiery czy nie,ale jesli masz ochote to odezwij sie na maila :) Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. Ostatnimi czasy zgromadzilam sporo informacji na ten temat. Waznym elementem sa supporting documents. I tez polecam wersje outland, ktora trwa dokladnie 34dni+8 miesiecy :) Dodatkowo mozna byc w Kanadzie podczas jej procesu :) Inland trwa 8-9miesiecy+8 miesiecy z mozliwoscia otrzymania otwartego pozwolenia na prace,ale to dopiero co jakis 9 miesiacach! Czyli jesli bys aplikowala z Polski,mialabys juz w tym czasie PR :) Najwazniejsze w tym wszystkim to mieszkac conajmniej rok razem i udowodnic,ze zyje sie jak malzenstwo - miec wspolne konto bankowe, polise ubezpieczeniowa, kopie umowy wynajmu mieszkania czy rachunki z kazdego miesiaca na oboje partnerow :) My tez wystapilismy o Costco membership na nas oboje:) itd itd


:/

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.259 s.

Zaloguj or Załóż konto