Topic-icon Zawody nie uregulowane prawnie

Więcej
2 lata 5 miesiąc temu #45539 przez Dorothy

Witajcie,
Temat zakładam w dziale EE bo tylko on tak na prawdę dotyczy stricte konkretnego wyszktałcenia.
Ostatnio mam pewne wątpliwości, co do zawodów nie uregulowanych żadną ustawą, przepisami, licencjami, wykształceniem itp.
Może łątwiej będzie zrozumieć, gdy to zobrazuję na przykładzie:
Dwa lata temu ukończyłam studia na kierunku architektura (B.Arch) oraz posiadam Credential Assessment, który potwierdza zgodność mojego wykształcenia z 4-letnimi studiami w Kanadzie.
Biorąc pod uwagę fakt, że zdobyte doświadczenie w danym zawodzie liczone jest dopiero od momentu uzyskania dyplomu, to miałabym go niewiele także postanowiłam startować w programie Federal Skilled Workers w ramach zawodu: Drafting Technologists and Technicians (2253) no i tutaj pojawia się pewien problem - w Kanadzie ten zawó nie wymaga licencji bądź konkretnego wykształcenia, chociaż są szkoły pod tym kątem.
W Polsce tego typu zawody nie są w żaden sposób uregulowane, podobnie jak nie ma szkół, czy nawet kursów pod tym kątem - chociaż wiem jedno, że po studiach architektonicznych spokojnie można ten zawód wykonywać - wynika to m.in. z treści ofert pracy w zakresie rysunku technicznego.
Jednak w związku z powyższym, zastanawia mnie fakt jak w tym momencie interpretowane jest doświadczenie zawodowe w tym zakresie - rysunkiem technicznym zarówno architektonicznym jak i budowlanym zajmuję się formalnie od 7 lat w ramach własnej działalności gospodarczej (mam sporo referencji od firm współpracujących jako dowód doświadczenia w zawodzie) ale jak się tak głebiej zastanowić, to mam wątpliwości, czy to doświadczenie zwodowe nie jest liczone dopiero od momentu ukończenia studiów.
Z jednej strony w kryteriach owego zawodu nie ma zalecenie, że obligatoryjne jest ukończenie kształcenia bądź posiadanie licencji, a oficjalne statystyki ze strony British Columbia pokazują, że ten zawód jest wykonywany przez ludzi już w wieku lat 15-stu i jest to dla mnie zrozumiałe, że w tym momencie moje doświadczenie byłoby liczone jako lat 7, ale czy w tym momencie jest do puli punktowe uznawany mój dyplom?
Zastanawia mnie, czy w tej sytuacji nie trzeba wybrać albo punktów za doświadczenie w zawodzie albo dyplomu ukończenia studiów. Chociaż mam nadzieję, że się mylę i mogę zarówno wliczyć sobie doświadczenie jak i wykształcenie.

Z jednej strony niby jasno wynika, że skoro zawód nie jest uregulowany, to jeśli posiadam referencje, to mogę sobie wszystkie lata zaliczyć a dyplom, to taki dodatek w formie punktów do aplikacji. Ale wiedząc, że czasem to co wydaje się oczywistym dla nas, dla CIC czy ambasady wcale takie nie jest, to mam pewne wątpliwości.
Więc jesli ktoś zna podobny przypadek bądź sam ma podobne doświadczenie, to byłabym wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź w tym zakresie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.179 s.

Zaloguj or Załóż konto