Topic-icon Express Entry

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #40268 przez MJ21

Dzięki Preryjny za odpowiedź. MI to bardzo pasuje co napisałeś ALE
Teraz jeszcze bardziej nie wiem co jest grane.
Piszesz że IELTS jest bez znaczenia tymczasem na stronie CIC
przy document check list bedąć Provincial Nominee
www.cic.gc.ca/english/pdf/kits/forms/IMM5690E.pdf
I jakbyś mógł się do tego odnieść.
Z tego co piszesz - Nominacja załatwia sprawę reszty papierów. Wystarczy ją wypełnić dosłać Criminal Check i zrobić Medical Check plus Fee.
A tutaj dodają jezyk - I jest : You must include..
Dzięki za odpowiedź

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #40275 przez Aga

MJ21 napisał:

Widzę robi się ciekawie dla aplikujących w roku 2015.
Jestem ciekaw jaką ścieżkę mają obrać Ci którzy są w kraju i czekają na magiczny LOA.
Szczerze mówiąc nie wiem.
Endui wg Ciebie mamy słać wersję papierową i czekać średnio 12 miesięcy na rozpatrzenie wniosku (W PL tyle jest w Kanadzie chyba 17) czy wbijać przez EE który jest zupełną nowością i tak naprawdę nie wiadomą. LOA też jest ważne 6 miesięcy tylko i co jak Cię wtedy łaskawie EE nie zaprosi do składania aplikacji to termin nominacji mija i d... blada. Cały proces od nowa?? To już chyba lepiej posłać PAPIERÓWKĘ i sobie poczekać.
Kolejne moje pytanie : CZY KTOŚ wie może jakie będą wymogi w EE odnośnie języka. Chodzi mi o to czy CIC uznaje tylko IELTS GENERAL?? Dla mnie jest to totalną głupotą jeśli mam zdany ACADEMIC na 6.5 overall a oni mi każą zdawać 2 raz?? A na studia czy innej szkoły zaś będą chcieli Academic?? Preryjny może Ty coś wiesz bo to mnie dobiło strasznie...
Dajcie znać jak coś wiecie

MJ21, ja pewnie wybiore papierowka, oczywiscie jesli dostaniemy w liscie LOA :)
Manitoba juz nas sprawdzila z kazdej strony pod wzgledem doumentow oraz bezposrednio podczas rozmowy w Warszawie, do CIC zostanie tylko niekaralnosc, poprawnosc danych...Wiec chyba 12 miesiecy w naszym przypadku nie powinno im zajac, co do EE, nie wiadomo jak to bedzie, ma ruszyc w styczniu, pod koniec stycznia pierwsze losowanie, nie wiadomo czy nas wylosują, a kiedy bedzie nastepne losowanie? Nowy program, nie wiadomo czy im znowu system nie nawali ;)
Co do IELTS nie wiem co Ci radzic, w MPNP Academic przeszedl, mimo ze tez wymagali General, moze w CIC tez przejdzie...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Preryjny
  • Preryjny Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Platynowy forowicz
  • prairie seer
Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #40276 przez Preryjny

MJ21 napisał:

Dzięki Preryjny za odpowiedź. MI to bardzo pasuje co napisałeś ALE
Teraz jeszcze bardziej nie wiem co jest grane.
Piszesz że IELTS jest bez znaczenia tymczasem na stronie CIC
przy document check list bedąć Provincial Nominee
www.cic.gc.ca/english/pdf/kits/forms/IMM5690E.pdf
I jakbyś mógł się do tego odnieść.
Z tego co piszesz - Nominacja załatwia sprawę reszty papierów. Wystarczy ją wypełnić dosłać Criminal Check i zrobić Medical Check plus Fee.
A tutaj dodają jezyk - I jest : You must include..
Dzięki za odpowiedź


Spekulowalem na tej zasadzie , ze pracujacy w A,B,0 nie musza posiadac zdanego testu jezykowego do nominacji. Byc moze czas na mnie odpoczac od pisania na forum. Przerwa swiateczna :)


Dzisiaj to wczoraj jutro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu - 4 lata 7 miesiąc temu #40339 przez Filo

Witam,

wydaje mi się, że przez ostatnie kilka dni dość dokładnie zapoznałem się ze tym forum i stroną
http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/express/express-entry.asp
Niemniej chciałbym się upewnić lub wyjaśnić wątpliwości:

1. W programie Federal Skilled Worker Program, wymagane minimum określa punktacja zdobyta według:
http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/apply-factors.asp
ale o miejscy w rankingu kandydatów decyduje wynik zdobyty według:
http://www.cic.gc.ca/english/express-entry/criteria-crs.asp ?

2. Na tytułowej stronie czytamy: "The Express Entry system will be the first step to immigrate to Canada under these programs. Potential candidates will be able to complete an Express Entry profile at any time once the system is online. Note that there will be no deadline to complete a profile and there will be no caps on the number of candidates that will be accepted to the pool. Anyone who is accepted into the Express Entry pool could get an Invitation to Apply for permanent residence. Draws to invite candidates to apply are expected to take place at regular intervals over the course of each year. We will only pick the top ranking candidates regardless of when they were accepted into the pool. If you have been invited to apply, you will have 60 days to submit a complete Application for Permanent Residence online. " - po 1.01.2015 wypełniam deklaratywnie profil a dopiero jak zostanę zaproszony do złożenia wniosku to mam 60 dni np. na uzupełnienie certyfikatu znajomości języka i potwierdzenia dyplomu uczelni przez wskazaną przez CIC organizację ?

3. Comprehensive Ranking System przyznaje aż 600 punktów za Arranged employment -rozumiem, że nie wystarczy zwykła oferta od pracodawcy a musi to być stanowisko pracy oparte o LMIA ? gdzie można szukać ogłoszeń pracodawców posiadających LMIA do zagospodarowania ? W przyszłości ma być tak "You will also have access to candidates through private sector job boards and Provincial Nominee Programs (PNPs) in some cases. In addition, later in 2015, Job Bank will introduce a matching function to connect eligible employers with Express Entry candidates." ale jak szukać takiego pracodawcy do tego momentu ?

4. Program FSW wymaga na końcu również okazania się funduszami - jest taki zapis:
"You do not have to show that you have these funds if:
you have a valid offer of arranged employment in Canada AND
you are currently working or authorized to work in Canada."
i przyznam, że nie wiem jak rozumieć "authorized" w drugiej części warunku ? no chyba, że to dotyczy posiadaczy wiz ograniczonych czasowo, którym jeszcze nie udało się rozpocząć pracy. Wnioskuję zatem, że nawet z "arranged employment" trzeba będzie pochwalić się posiadaniem $24,920 przy 5 osobowej rodzinie.

5. Czy pełnoletnie dzieci >18 też podlegają zgodzie na imigrację jak dzieci niepełnoletnie ? czy też moja 20 letnia córa studiująca musi występować solo ?

6. Jak restrykcyjnie są traktowane wyniki badań ? czy np. umiarkowane nadciśnienie lub nadwaga może stanowić problem ?

7. Przyznam bez bicia, że nie przebrnąłem przez wszystkie prowincjonalne programy PNP :( czy ma sens szukać w nich ułatwienia dla imigracji, dla osób, które nigdy nie przebywały w Kanadzie i nie mają w niej rodziny ? z tego co zdążyłem przeczytać to raczej koncertują się na nominacjach dla już tam pracujących.

To by było na tyle. Jeśli ktoś zna odpowiedź tylko na część pytań to też bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję :)

Pozdr, Filo.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #40345 przez Filo

Na piąte pytanie już znalazłem odpowiedź na stronie www.welcomebc.ca/pnp :
"ALERT: Please note that effective August 1, 2014, Citizenship and Immigration Canada (CIC) changed the definition of a dependent child. Simply stated, the age at which a child will be considered a dependant has changed from under 22 to under 19." :(

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #40355 przez Filo

Chyba zabiłem wątek :(

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 7 miesiąc temu #40377 przez Endui

@Filo
Nie zabiłeś wątku ale z tego co zauważyłem to w większości pytań sam sobie na nie odpowiedzialeś, i może dlatego nikt Ci na nie nie odpowiedział.

Po przeczytaniu Twoich pytań widać że przebrnąłeś przez strony infromacyjne CIC na temat EE.

1. Wg. CRS.
2. Tak.
3. "a job offer supported by a Labour Market Impact Assessment" czyli job offer z LIMA, a gdzie szukać pracodawcy to pewnie w internecie np. www.jobbank.gc.ca/home-eng.do?lang=eng
4. Jeśli taki sam zapis jest w EE to mozesz sie martwić. Program FSW znika od 1 stycznia a razem z nim jego wymagania. Dowiedz sie czy w EE tez musissz stakie środki pokazywać lecz z tego co mi udało się ustalić to nie ma punktów za "posiadane fundusze".
5. sam znalazles.
6. "Medical requirements

You and your family members must pass a medical exam in order to become a permanent resident of Canada. You or your family members must not have a condition that:

is a danger to public health or safety, or
would cause excessive demand on health or social services in Canada.
Examples of “excessive demand” include ongoing hospitalization or institutional care for a physical or mental illness."
ze strony: www.cic.gc.ca/english/information/applic...ns/guides/EP7TOC.asp
7. Poszukaj najpierw LIMA jak będzie kiepsko szło to zdecyduj sie na któryś z PNP, jak bedziesz mysłał o Manitobie to skontaktuj się z @preryjny z forum może będzie mieć jakieś informacje na daną chwilę.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Preryjny
  • Preryjny Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Platynowy forowicz
  • prairie seer
Więcej
4 lata 6 miesiąc temu #40392 przez Preryjny

- test jezykowy jest uwzlgledniany przy punktacji, takze jego zdanie jest warunkiem wstepnym przed zlozeniem aplikacji

- 60 dni to jest bardzo malo na skompletowanie dokumentow

- w polowie stycznia powinno byc wiadomo jakie kryteria PNPs bede uzywaly przy sciezce przez EE.


Dzisiaj to wczoraj jutro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 6 miesiąc temu #40417 przez Filo

Witam,

chciałem się zarejestrować w EE aby otrzymywać powiadomienia mailem ale wielokrotne próby wysłania formularza kończą się błędem, czy Wy też tak macie ?

http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/express/express-entry/sign-up.asp

Pozdr, Filo.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 6 miesiąc temu #40423 przez Adam M.

Czy nie jest tak ze EE ruszy po Jan 01 / 2015 ?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.306 s.