× Tutaj możesz dyskutować w zakresie Canada Experience Class

Topic-icon Canada Experience Class

  • Wojtek
  • Wojtek Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Platynowy forowicz
  • Global Living
Więcej
4 lata 11 miesiąc temu #1156 przez Wojtek

Cieszę się, że mogę być pierwszy i zanim napiszą o tym media w Polsce i świecie, mogę poinformować wszystkich użytkowników forum EmigracjaDoKanady.CA, że dzisiaj oficjalnie Minister Imigracji ogłosił, iż od 2.1.2013 wchodzi w życie ZMODYFIKOWANY program CANADA EXPERIENCE CLASS - CEC. Nowe założenia programu CEC, to wymóg posiadania kanadyjskiego doświadczenia w legalnej pracy przez okres 12 miesięcy.

cherry83 - to dobra wiadomość m.in. dla Ciebie!

Program kierowany jest do Skilled Workers, Skilled Temporary Foreign Workers i International Students. Szczegóły programu zostaną podane do wiadomości w najbliższych dniach. Tym samym minister realizuje swoje zapowiedzi z września i października, które wygłosił dla Polonii w Toronto i Dublinie.

Wiadomość została podana poprzez oficjalny komunikat: Attracting the best and brightest skilled workers

Minister Kenney planuje przyjąć 10,000 osób na pobyt stały w tej kategorii w 2013 roku.


"A Nation's greatest enemy is the small minds of its small people"
The following user(s) said Thank You: Konrad, misha21, arbat

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 11 miesiąc temu #1160 przez cherry83

Brzmi super! bardzo sie ciesze:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 10 miesiąc temu - 4 lata 10 miesiąc temu #4620 przez cherry83

Wojtku, czy ten program ruszyl?
Z niecierpliwoscia czekam na rozpoczecie IEC 2013. Bedac wczesniej na Porogramie Pracy Wakacyjnej planuje teraz aplikowac na Rozwoj Zawodowy, ale wlasnie kompletnie zapomnialam o tym wspomnianym niedawno przez Ciebie CEC. Nie moge znalezc konkretnych informacji na ten temat:(

EDIT: Ok, zanim napisalam tego posta nie dzialal mi link podany w pierwszym poscie, teraz widze dziala, wiec weszlam i doczytalam szczegolow. Mimo wszytsko wyglada, ze jest to program bardziej skomplikowany i troche rozlozony w czasie. Poza tym jednym z wymogow jest posiadanie at least 12 miesiecznego doswiadczenia, u mnie jest to niecale 12 mcy, wiec pozostaje mi czekac na IEC z opcja Rozwoj Zawodowy.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 10 miesiąc temu #4665 przez Anonymous

No i jest on zaadresowany dla uczestników programów Skilled Workers, ludzie na IEC odpadają...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 10 miesiąc temu #5113 przez greenlight

IEC się nie kwalifikuje do CEC ? Na tym samym forum czytałam, że CEC jest także dla osób po IEC. Tylko tutaj nie rozumiem tego, bo pozwolenie jest na 12 miesięcy pobytu i pracy, a jeśli uda mi się przepracować 11 i pół m-ca to co? Czy ktoś się orientuje w temacie i może pomóc? A jak nie CEC to co mi zostaje? Dzięki wszystkim z góry za odp.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 10 miesiąc temu - 4 lata 10 miesiąc temu #5135 przez cherry83

Ernestowi chodzilo bardziej o to, ze ludzie ktorzy chca aplikowac po raz pierwszy na IEC nie moga wziac udzialu w CEC, co jest oczywiste, bo tak jak wojtek w pierwszym poscie wyraznie zaznaczyl, ze program ten kierowany jest do Skilled Workers, Skilled Temporary Foreign Workers i International Students. Nowymi zalozeniami CEC (w 2013) jest wymog posiadania kanadyjskiego doswiadczenia w legalnej pracy przez okres 12miesiecy. Dodatkowo podal link do strony, wiec warto kliknac i sie dokladnie zapoznac.

greenlight napisał:

IEC się nie kwalifikuje do CEC ? Na tym samym forum czytałam, że CEC jest także dla osób po IEC. Tylko tutaj nie rozumiem tego, bo pozwolenie jest na 12 miesięcy pobytu i pracy, a jeśli uda mi się przepracować 11 i pół m-ca to co? Czy ktoś się orientuje w temacie i może pomóc? A jak nie CEC to co mi zostaje? Dzięki wszystkim z góry za odp.
Jesli chcesz aplikowac na CEC musisz posiadac (wedlug nowych zasad) minimum 12miesiecy doswiadczenia zawodowego zdobytego podczas pracy w Kanadzie. Poza doswiadczeniem zawodowym trzeba zdac oficjalny egzamin z jezyka agielskiego lub/i francuskiego (IELTS). Kolejny wymóg – czyli praca, którą w Kanadzie wykonują kandydaci, też nie może być pracą jakąkolwiek i gdziekolwiek, ale tą z grupy bardziej wykwalifikowanych według oficjalnego podziału (klasyfikacji) wszystkich pozycji zawodowych Kanady (NOC – National Occupation Clasification). Oczywiście, aby kwalifikować się na pobyt stały również wykazać się trzeba dobrym zdrowiem oraz czystą kartoteką kryminalną – jak w każdej innej kategorii imigracyjnej. Rozpatrywanie podania o pobyt stały w kategorii CEC zajmuje około 14 miesięcy od daty wysłania kompletnych dokumentów. Nie jest to sztywny okres – może się zwiększyć w każdej chwili, albo perfekcyjnie przygotowane podanie może być zakończone i w 6-8 miesięcy (składający podanie może otrzymać pobyt stały w Kanadzie w tym czasie).

Wiecej i bardziej szczegolowo na ten temat na stronie, ktora podal wojtek, albo w tym artykule

The following user(s) said Thank You: greenlight

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 10 miesiąc temu #5140 przez greenlight

Właśnie tego się obawiałam, że jak zwykle chodzi o jakąś konkretną pracę. Z moim angielskim na początek mogę liczyć jedynie na prostą pracę więc tym bardziej sądzę, że trudno będzie uzyskać coś co pozwoliłoby mi zostać na stałe. Poza tym długi czas rozpatrywania wniosku nie działa na korzyść :(
Szukam różnych informacji w necie ale konkretnie temat co po IEC nie jest jakoś dobrze wyczerpany. Mało osób, które zostały po IEC opisuje w jaki sposób udało im się to osiągnąć. Na razie chyba pozostałoby starać się o LMO lub temporary (nie jestem pewna muszę doczytać warunki). Może także dałoby radę po tym 1 roku aplikować na skilled worker .

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 8 miesiąc temu #15907 przez Aiglon

Zaraz zaraz
Jezeli wystarczy 12 miesiecy pracy w Kanadzie, to IEC byloby ciezko nagiac, chyba ze ktos zacznie pracowac nastepnego dnia po przyjezdzie i bedzie pracowal do ostatniego dnia, a i nawet wtedy bedzie to 11 miesiecy i 29 dni :P Rozumiem jednak, ze jezeli ktos popracuje na IEC, pozniej przejdzie na LMO, to po zalozmy poltora roku pobytu w Kanadzie, kwalifikuje sie do porgramu? Dobra wiadomosc o tyle, ze LMO przypisuje do pracodawcy na okres wydania, a CEC daje mozliwosc pracy gdziekolwiek. Is that right?
I jaki jest sens zdawania egzaminu angielskiego, jezeli jest sie w Kanadzie i pracuje stanowisku seniorskim powiedzmy?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • ula i marcin
  • ula i marcin Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Platynowy forowicz
  • .Naród ma pracować, a nie leżeć na piasku.....
Więcej
4 lata 8 miesiąc temu - 4 lata 8 miesiąc temu #15909 przez ula i marcin

Aiglon napisał:

Zaraz zaraz
Jezeli wystarczy 12 miesiecy pracy w Kanadzie, to IEC byloby ciezko nagiac, chyba ze ktos zacznie pracowac nastepnego dnia po przyjezdzie i bedzie pracowal do ostatniego dnia, a i nawet wtedy bedzie to 11 miesiecy i 29 dni :P Rozumiem jednak, ze jezeli ktos popracuje na IEC, pozniej przejdzie na LMO, to po zalozmy poltora roku pobytu w Kanadzie, kwalifikuje sie do porgramu? Dobra wiadomosc o tyle, ze LMO przypisuje do pracodawcy na okres wydania, a CEC daje mozliwosc pracy gdziekolwiek. Is that right?
I jaki jest sens zdawania egzaminu angielskiego, jezeli jest sie w Kanadzie i pracuje stanowisku seniorskim powiedzmy?
pewna osoba z tego formu powiedziała ze mozna obejsc ten cały IELTS .poprostu w umowie ma być zaznaczone że j. angielski nie jest wymagany w tej pracy na którą opiwea umowa ;) ale to trzeba głębiej sprawdzić i dokłądniej ;) na wszystko znajdzie sie kruczki ;) tylko trzeba duzo czytać i szukać ;) mam zamiar to zastosować w umowie która moze dojdzie do skutku (jezeli dojdzie do skutku) w sprawie mojej małzonki ;)


SMOKE AND STRONG WHISKEY

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 8 miesiąc temu #15910 przez Aiglon

No napewno znajdą sie kruczki :) Nie widze sensu zdawania tego egzaminu po prostu :) Jak trzeba jednak bedzie, to sie zda :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  
Czas generowania strony: 0.241 s.

Zaloguj or Załóż konto